tiistai 30. marraskuuta 2010

Varo mustaa hennaa!

Henna on vanha ja tunnettu väriaine joka on ollut käytössä vuosisatoja. Punertavaa hennaa käytetään hiusväreissä tuomaan punaisuutta hiuksiin. Keltainen henna on itämaissa erittäin käytetty ihon koristelu väri. Monissa maissa on tapana tehdä morsiammille upeita henna kuvioita käsiin. Henna on erittäin hyvin siedetty väriaine ja siitä hyvä, että se kuluu iholta pois pesukertojen myötä.

Sitten on musta henna joka on erittäin vaarallinen aine. Kaikissa EU-maissa musta henna on kielletty. Se sisältää elohopeaa joka on ihon läpi imeytyessään jopa tappava myrkky. Kuitenkin se on levinnyt myös suomeen ja sitä käytetään samanlaiseen ihon koristeluun kuin keltaistakin hennaa. Mustalla värillä tulee vaan paljon selvemmät ja rajummat kuviot. Yleisin haitta mustalla hennalla on, että se aiheuttaa voimakasta ihoallergiaa erittäin yleisesti. Allergia tekee valkoisen läiskän siihen kohtaan missä kuvio on ollut eli se tuhoaa pysyvästi ihon pigmentin, tulee siis vitiligo läiskiä. Samalla ihminen herkistyy pysyvästi mustalle väriaineelle. Ei voi enään värjätä hiuksiaan mustalla värillä, ei käyttää mustia sukkahousuja tai muita mustia vaatteita ihoaan vasten. Haitta on siis aikamoinen.

Yleisintä mustan hennan käyttö on nuorisolla, pääkaupukiseudun koululaisilla on näitä ihokuvioita koska siellä on paljon maahanmuuttajia joiden mukana musta henna usein miten suomeen kulkeutuu. Varoittakaa siis nuorisoanne tästä väriaineesta. Musta henna on vaarallista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti