tiistai 4. tammikuuta 2011

Laihduttaa, ei laihduta, laihdutaa...

Nykypäivän yksi kummallisuus on, että ruuasta on tullut ongelma. Aikaisemmin ruoka on ollut paljon yksinkertaisempi asia, kunhan sitä on ollut vaan riittävästi. Varsinkin tämän päivän nuorilla on monia erilaisia ongelmia ruuan suhteen, voi olla anorexia, bulimia, ruoka-aine allergia tai lihavuus. 

Kuuntelin radiosta, että uusimpien tutkimusten mukaan koululaisista n. 30% käyttää erikoisruokavaliota allergian takia. Tähän ryhmään ei kuulu ne lukuisat nuoret joiden eläinsuojelullinen vakaumus kieltää muun, kuin kasvisyönnin. Kesäaikana varsinkin jo katukuvassa näkee, että nuoret kärsii ongelmista ruuan suhteen. Jotkut ovat selvästi aivan liian laihoja, että mielessään toivoo, että asian olisi huomannut myös vanhemmat. Se, että asia on tiedostettu, ja on lähdetty hakemaan apua on ensimmäinen askel parantumiseen.

Ylipaino on myös ongelma joka on selvästi näkyvillä. Mielestäni nykyään näkee ylipainoisia nuoria paljon enemmän kuin 15-vuotta sitten. Ylipaino on myös todella runsasta, eikä mitään pientä pyöreyttä. Ehkä suuri ylipaino vielä korostuu, kun nykyään tytöt kehittyy todella varhaisessa vaiheessa. Moni 12-vuotias saattaa olla jo aikuisen mittainen,ja muodokas vartaloltaan. Jos ylipainoa on vielä 30-40kg, niin nuori on todella kookas, ja kiinnittää negatiivisen huomion. Olisi todella toivottavaa, että tähän tilanteeseen pystyttäisiin jotenkin vaikuttamaan, koska nuori kärsii ulkonäöstään. Vääjäämättä tulee mieleen koko perheen ruokailu tottumukset. Harvoin varmaan nuori lihoo vasta teini-iässä, vaan pohjaa on luotu jo varhaislapsuudessa. Ja lapsihan ei itse voi päättää syömisiään, vaan terveellinen ruokavalio on vanhempien asia.

Liika lihavuus on ilman muuta aina haitallista terveydelle, mutta ei pidä unohtaa, että ulkonäkö on erittäin tärkeä asia ihmiselle. Lapsi luo itselleen itsetuntoa koko lapsuutensa, ja jos lapsi kokee, että hänen ulkonäkönsä on jotenkin erilainen, niin se vaikuttaa itsensä hyväksymiseen. On todella suuri karhunpalvelus lapselle, jos hän saa kotoaan evääksi ylipainon. Laihduttamisen vaikeuden tietävät kaikki, eli olisi paljon helpompaa totuttaa lapsi kunnolliseen ruokavalioon eikä päästää lihoamista valloilleen.Nuori säästyisi monelta ongelmalta jos vanhemmilla olisi voimaa ja viisautta ennalta ehkäistä lihavuus ongelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti