lauantai 9. huhtikuuta 2011

Ayervedaa Intiassa

Joskus menneinä vuosina olin talvilomalla Intiassa, Goalla, ja tietysti tapani mukaan kokeilin heidän hoitojaan. Intialaisessa kulttuurissa ihmisen hoito, ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on tärkeää ja arvostettua. Niin kuin monessa muussa itämaisessa kulttuurissa on. Asiat mitkä heidän mielestään ovat velvollisuuksia omaa ruumistaan kohtaan, pidetään meillä turhina, ja jopa paheksuttavina.

Ayerveda sanaa on vaikea yksiselitteisesti kääntää. Se tarkoittaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, mihin kuuluu sielunrauha ja fyysinen tasapaino. Intiassa heidän perinteisiä hoitojaan sanotaan Ayerveda hoidoiksi. Kokeilin niitä todella monenlaisia, koska hotellissamme oli kiva pieni hoitola.

Yksi mielenkiintoisimpia, ja perinteikkäimpiä hoitoja oli todella erikoinen. Matkaoppaissa jopa varoitettiin, että ellei sielurauha ole oikein hallinnassa hoito voi olla epämiellyttävä. Asiakas laitettiin selälleen makaamaan, ja rauhoittava musiikki soi taustalla. Sitten alettiin valuttamaan tasaisena purona ihonlämpöistä vettä keskelle otsaa. Vesi myös valui silmäkuoppiin, joten silmät olivat myös täynnä vettä, ja niitä ei voinut avata. Se oli ehkä kokemuksena oudointa, että silmämunat lilluu ulkopuolelta tulleessa vedessä. Myös korvat suljettiin pumpuleilla, ja musiikkia ei enää kuulunut, ja olin yksin omissa ajatuksissani.

Hoito kesti noin 45 minuuttia, ja se tuntui todella pitkältä ajalta. En ymmärtänyt hoidon merkitystä ollenkaan, itse en tuntenut mitään eritystä. Sen tietenkin tajusin, että se rauhoitti, ja pysäytti ihmisen paikalleen. Niinhän kuitenkin kaikki hoidot tekee. Jotain harmoniaa sillä haettiin, mutta minä en kokenut sitä mitenkään itselleni tarpeellisena. Rentoudun paljon paremmin erilaisissa hieronnoissa. Kannatti kuitenkin kokeilla se kerran, koska erosi meidän länsimaisista hoidoista niin paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti