keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kylmää faktaa kuumasta auringosta

Ihmisten suhtautuminen aurinkoon huolestuttaa minua aikalailla. Auringon valon voimakkuus, ja säteilyhaitat ovat niin paljon muuttuneet viime vuosina, että kaikkien on pakko muuttaa suhtautumistaan aurinkoon.

Todella yleisesti on vallalla käsitys, ettei aurinko vaurioita ellei sitä ota. Tämä on ihan väärä ajatus. Aurinko vaurioittaa ihan yhtä paljon riippumatta siitä missä asennossa olet auringon osuessa sinuun. Ihan samallailla säteily vaurioittaa saat sen auringon rannalla makaamalla tai kävelylenkillä. Suurin osa ihosyöpä potilaista on ulkotyöläisiä, suurin ryhmä on maanviljelijät. Hehän eivät takuulla ole auringossa maanneet, mutta niin vaan on säteily vaurioittanut ihon solukkoa.

Rusketuskin tulee nykyään aivan erilailla kuin esimerkiksi 15vuotta sitten. Harvoin rusketuksesta tulee enää kauniin väristä, vaan se samalla kuivattaa, ja ohentaa ihoa niin voimakkaasti, että väristä tulee harmahtava. Voisin sanoa, että todella harva yli 40-vuotias saa kauniin rusketuksen. Siinä vaiheessa alkaa hormoni toiminta muuttua niin paljon, että aurinko aiheuttaa vaan epätasaista värimuutosta, eikä kaunista päivetystä.

Hysteerisesti ei kannata aurinkoon suhtautua. Kuitenkin selvät faktat pitää tiedostaa, ja ymmärtää, että maailma muuttuu. Niin muuttuu myös ilmasto, ja sitä kautta aurinkon säteilykin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti