lauantai 2. huhtikuuta 2011

Turkkilainen sauna

Pyrin aina ulkomailla ollessani käymään jossain omaan työhöni liittyvässä paikassa, tai jossain hoidossa. Joskus meillä on myös koulutustapahtumia ulkomailla, joissa saa myös vinkkejä, mitä paikallisia hoitoja voisi kokeilla.

Muutama vuosi sitten olin Dermalogican kongressissa Istanbulissa. Silloin uskaltauduin ystävättärieni kanssa kokeilemaan hamamia eli turkkilaista kylpylää. Valitsimme Istanbulin vanhimman kylpylän, joka oli perustettu jo 1600-luvulla. Ainakin laadun takeena oli pitkät perinteet.

Paikka muistutti lähinnä uimahallia, mutta oli pienenpi ja viihtyisämpi. Ensin lipunmyynnissä meille annettiin pussukka missä oli pesusieni ja pyyhe. Sitten jatkoimme matkaa pukuhuoneeseen, missä oli ihan normaalit pukukaapit. Sinne jätettiin vaatteet ja pyyhkeet, ainoastaan pesusieni mukana, menimme suihkutiloihin. Ymmärsimme, että pitää käyttäytyäkin niinkuin meidän uimahallissa, ja suihkun jälkeen vasta siirryimme saunatilaan.

Sauna olikin mielenkiintoisin paikka. Se oli iso kupolikattoinen, hämärä sali. Kaikki seinät, ja lattiat oli marmoria, ja keskellä salia oli iso pyöreä "pöytä". Pöydällä, tai korokkeella makoili varmaan parikymmentä naista. Salin seinustoilla oli suihkuja, ja niissä oli muutama nainen, joko yksin peseytymässä, tai sitten heitä tomera "pesijänainen" vaahdotti ja huuhtoi. Tunnelma oli ihanan rento, sauna oli lämmin, ja kostean höyryinen, ei liian kuuma.

Kun olimme nauttineet lämmöstä parikymmentäminuuttia, pesijättäret otti meidät käsittelyynsä. Ihan kuin viiden vanhaa pikkulasta meitä jynssättiin pesusienellä. Hiukset pestiin, ja päänahka hierottiin. Tunne oli aivan ihana. Pesun jälkeen meidät ohjattiin toiseen huoneeseen, missä tehtiin kokovartalohieronta. Olimme ostaneet kaikkein täydellisimmän paketin, mitä kylpylästä sai, ja hieronnan piti kruunata koko juttu. Mielestäni se oli kuitenkin niin onneton, että olin vaan kiusaantunut, ja mietin koska se loppuu. Selvästi hierojalla ei ollut mitään ammattitaitoa. Kaikki hieronnan perusasiatkin oli hukassa. Se osa ei siis ollut mikään nautinto.

Lopputulos kokemuksesta oli ihan mukava, ilman sitä hierontaa tunne olisi ollut taivaallinen. Aivan varmasti haluan sen kokea uudestaankin, ja olisi aivan mahtavaa, jos Suomessakin löytyisi sellaisia palveluja.

1 kommentti:

  1. Anonyymi04:07

    Insightful and inspiring. Saunas have many benefits. I wish to try it. Where to go?  saunajournal.com

    VastaaPoista