tiistai 10. toukokuuta 2011

Kansallisuus vaikuttaa kauneuskäsitykseen

Talven aikana kun olen muutaman kerran käynyt Balttian maissa, olen alkanut miettiä miten erilaisia asioita eri maissa pidetään kauniina.Nykyään olen sen huomannut myös omassa työssäni, koska meillekin aina välillä tulee venäläisiä tai virolaisia turisteja.

Käsitys kauniista ja edustavasta meikistä on meillä ja venäläisillä täysin erilainen. Myönnän suoraan, etten osaa meikata sillä tavoin, että se tyydyttäisi venäläistä naista. Se on kertakaikkiaan niin kaukana siitä värimaailmasta mitä minä, tai suurin osa asiakkaistani pitää kauniina. Jos teen venäläiselle asiakkaalle sellaisen meikin minkä tekisin tummatukkaiselle suomalaiselle, se olisi aivan liian pliisu, ja mitätön heidän mielestään. Toisaalta olen kuullut monelta asiakkaaltani, joka on ollut virolaisessa kauneushoitolassa meikissä, että se on ollut ihan kamalan räikeä ja suttuisen näköinen.

Vielä 1980-luvulla, entisen Neuvostoliiton aikaan, luulin, että nämä voimakkaat meikkivärit johtuvat siitä, että heillä ei ollut muuta.Onhan tietysti meikit parantuneet vuosien saatossa, sekä heillä, että meillä. Kuitenkin meikkien voimakkuus ero on säilynyt ennallaan.

Esimerkiksi huulipuna on paljon voimakkaampaa venäläisillä naisilla. Joskus tietenkin, suomalainen voi olla vähän liiankin varovainen huulipuna värin suhteen. Kuitenkaan en haluaisi tarjotakkaan omille asiakkailleni niitä räiskyvän punaisia, tai violetin värisiä punia mitä itänaapurissamme käytetään. Yleensähän he myös korostavat huuliaan rajaamalla ne reippaasti yli oman huulten rajan.

Nämä kaikki on kuitenkin kulttuurista riippuvia kauneuskäsityksiä. Heidän mielestään on kaunista eri asiat kuin meidän mielestä. Se ei myöskään tarkoita, että se olisi jotenkin huono asia. Ei ole olemassa mitään ainoaa oikeaa kauneuskäsitystä, vaan se vaihtuu monesta asiasta riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti