keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Elämä sata vuotta sitten

Olen nyt päässyt hyvään vauhtiin kirjasaaliini lukemisessa. Kerroinhan taannoin, että tilasin antikvariaatista ison kirjanipun, ja nyt on loppusuoralla Windsorin herttuan muistelmat.

Kiinnostuin Britannian kuningashuoneesta, kun näin elokuvan Kuninkaan puhe. Päätin taas kerrata historiaa vuosisadan alkupuolelta, ja lähinnä siitä kuinka Edward kuningas luopui kruunusta, ja hänen veljensä astui tilalle. Sen on täytynyt olla suunnaton skandaali vanhoillisessa kuningashuoneessa. Syynähän oli kuningas Edwardin rakkaus amerikkalaiseen Wallis Simpsoniin. Wallis oli jo kaksi kertaa eronnut, eikä mitenkään soveltunut Englannin kuningattareksi. Edward luopui kruunusta veljensä hyväksi, ja nai Wallisin. 

Lähinnä mietin sitä elämää mitä tämä kruunuprinssi eli ennen, kuin hän pääsi kuninkaaksi asti. Kaikki oli äärimmäisen vanhoillista ja kontroloitua. Hän esimerkiksi otti rankasti yhteen isänsä kuningas Yrjön kanssa siitä, että oli näyttäytynyt lehtikuvassa huopahatussa eikä silinterihatussa. Oli ihan kunnollinen polemiikki yhdestä hatusta, silinterihattu oli niin pakollinen ylhäisön asu, että oli skandaali olla ilman sitä.

Mihinkään poliittiseen asiaan kuningas, tai kruunuprinssi ei saanut ottaa kantaa. Piti vaan olla koko ajan näytillä, ja eri tapahtumissa mukana, mutta järkeä ei tarvinnut käyttää. Tällä vuosi tuhannella, ne elämän tavat ja arvot tuntuvat niin turhanpäiväisiltä, etten yhtään ihmettele, että Edward luopui kruunusta, ja tyytyi rooliin Windsorin herttuana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti