perjantai 8. heinäkuuta 2011

Aurinkoa ja jäätelöä Toscanassa

Kesälomallakin olen sen verran kiinni työssäni, että katselen erilaisia kauneusihanteita, ja tapoja hoitaa itseään. Nykyään seuraan suhtautumista aurinkoon entistä tarkemmin, koska sen vaikutukset ovat alkaneet merkitä työssäni todella paljon.

Hotellimme uima-altaalla seurasin seuruetta, jossa oli pari vuotias poika, raskaana oleva äiti, ja noin viisikymppinen isoäiti. He valitsivat tuolit kaikista pahimmasta auringosta. Mietin jo, että ihan vaalea pieni poika palaa hetkessä. He kuitenkin suojasivat poikaa ihan esimerkillisesti. Hänellä oli uima-altaassakin päällä hihallinen paita, ja aika pitkälahkeiset sortsit. Joka kerta kun hän tuli altaasta vaihdettiin kuivat vaatteet, ja kaikki näkyvät kohdat voideltiin.

Naiset itse ei kuitenkaan suojanneet itseään mitenkään. He olivat bikineissä auringon paahteessa, ja eivät välittäneet vaikka olkapäät punoitti. Vanhempi rouva oli varmaan ollut aina auringon palvoja, koska hän oli todella ryppyinen. Hän ei selvästi ollut mikään iäkäs, mutta iho oli ryppyisempi kuin suomalaisen seitsemänkymppisen. Raskaana oleva nainen oli kasvoiltaan ihan kirjava, koska hormoni toiminta vaikuttaa melaniinisoluihin, ja syntyy pigmenttiläiskiä.

Heidän kohdallaan ajattelin, että he tiesivät auringon vaikutuksista, koska suojasivat pikkupojan niin hyvin. Omalla kohdallaan he tekivät tietoisen valinnan olla välittämättä auringon haitoista. Ihmisellä on oikeus tehdä omat valintansa, ja se ei kuulu minulle tipan tippaa. Jos oma asikkaani tekee saman valinnan, ei minulla ole oikeutta siitä nalkuttaa, ja pyrinkin sitä välttämään kaikin tavoin. Silloin yritän kasvohoidoilla vähentää kaikin tavoin auringon vanhentavaa vaikutusta.

Tuossa äskeisessä tapauksessa, ei ihosyövän riski ole kaikista suurin, koska aikuisena aurinko ei niin helposti tee syöpää. Suurin negatiivinen vaikutus on rypistyminen, ja ihon nopea vanhentuminen. Sanoisin, että viisikymppinen paljon aurinkoa saanut iho, on noin 15-20 vuotta vanhempi tai rasittuneenpi, kuin vastaavan ikäinen suojattu iho. Auringon vaikutusta voidaan paljon korjata kasvohoidoilla. Kuitenkin se pitää tehdä saman aikaisesti, kun aurinkoa saa, tai heti samana syksynä. Monien vuosien päästä tilannetta ei enää voi korjata.

Jos kasvohoitoja tehdään noin kahden viikon välein, ja käytetään tehokkaita antioksidanttisia tuotteita kotona, sanoisin, että pystytään noin 30 prosenttia vähentämään auringon haittoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti