maanantai 22. elokuuta 2011

Kirjailija Leo Tolstoi

Jatkan vielä tästä Tolstoi aiheesta, kun kirja Sonja Tolstoista teki niin voimakkaan vaikutuksen. Kirjassa selviteltiin paljon Leo Tolstoin luomaa ajatussuuntausta tolstoilaisuutta.

Tolstoilaisuuteen liittyi myös syvä uskonnollisuus, mutta siihen en ota kantaa, koska se on jokaisen oma asia. Ihmetteln sitä epärealistista toimintaa mikä liittyi tolstoilaiseen elämäntapaan. Ihmisten piti hylätä kaikki rahaa, ja omistamiseen liittyvä. Rikkaat aateliset jotka eivät osanneet mitään käytännön työtä lähtivät maanviljelijöiksi. Hommasta ei tullut mitään, lehmät kuoli hoidon puutteesta, ja maat metsittyivät.

Nainen oli kaiken pahan alku ja juuri. Tolstoi sanoi, että älykkäinkin nainen, on aina vähemmän älykäs, kuin tyhmin mies. Raivostuttavaa. Leo Tolstoi jakoi rahojaan kerjäläisille, ja hänen vaimonsa raatoi, jotta 13 lasta pysyi hengissä. Tolstoi yritti elää tekopyhän talonpoikaisesti, teki peltotöitä työmiesten kanssa, ja meni sitten kartanoonsa passattavaksi.

Tolstoi ohjasi ihmisiä tekemään joka päivä hyvän työn. Itse hän auttoi tiellä kulkevia kerjäläisiä, mutta kotioloissa käyttäytyi, kuin tyranni koskaan huomioimatta omaa perhettään. Tolstoilaisuus sai aikamoisen määrän kannattajia, mutta näin jälkikäteen vaikuttaa, että teoriassa asia oli hieno, mutta käytännön toteutus ei onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti