lauantai 28. tammikuuta 2012

Bremen

Bremen kiinnostaa minua monella tapaa ja tietysti ensisijaisesti sotahistorian ja historian kannalta. Mehän olemme viime vuonna kiertäneet tätä Itämeren rannikkoa katsomassa sotahistoriaan liittyviä museoita. Tämä Bremen sopii jatkumoksi sille ja on hyvä siirtyä välillä Saksan puolelle. Saksa on minulle aika tuntematon, koska en ole oikeastaan tutustunut, kun Berliinin sotamuseoihin.

Jo jouluna ennen, kuin tämä matka oli varattu luin Winston Churhillin elämäkerrasta, että Bremen oli yksi ensimmäisiä kaupunkeja mitä Englanti pommitti siviileistä välittämättä. Harva suomalainenkaan tietää, että liittoutuneet pommittivat Saksan kaupungit lähes maantasalle siviileistä välittämättä. Mielestäni siitä asiasta on puhuttu ihan liian vähän ja painettu asia villaisella. Liittoutuneet osasivat olla myös erittäin julmia, koska on todettu, että sodan voittamisen takia näitä kaikkia kaupunkipommituksia ei olisi tarvittu.

Emme ole toistaiseksi löytäneet Bremenistä erityistä sotamuseota tai historiallista museota ja tietoni sodan kosketuksesta Bremeniin perustuu yleistietoihini sodasta. Koska Bremen oli suuri satamakaupunki se valittiin ensimmäisten kaupunkipommitusten kohteeksi. On vaikea sanoa kumpi puoli Saksa vai Britit keksivät alkaa pommittaa siviilejä. Saksa oli muutamaan kertaa pommittanut Lontoon keskustaa, mutta sitä ei voi sanoa oliko se tarkoitus vai vahinko. Britit päättivät kuitenkin kostoksi tehdä vuonna -41 pommituksen suoraan kaupunkeihin ja kohteet olivat Bremen, Hannover ja Hampuri. Lyypekki oli pommitettu edellisenä yönä.

En lakkaa koskaan ihmettelmästä miten kaikki nämä sotaan osallistuneet maat on pystytty entisöimään näin upeiksi ihan, kuin ne ei koskaan olisikaan olleet murskana. Bremeninkin keskustan Raatihuone ja kirkko 1200-luvulta on aivan priimakunnossa. Sotavuosien viimeisissä suurissa pommituksissa 1944-45 Bremenistä tuhoutui 62% ja satamasta 90%. Siviilejä pommituksissa kuoli noin 3800. Tuhot ovat olleet valtavia ja lähes jokainen Saksan kaupunki kärsi samoin. Mikä työ on meitä edeltävillä sukupolvilla ollut ensin tuhota ja sitten rakentaa koko Eurooppa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti