maanantai 12. maaliskuuta 2012

Ammattitaidon puutetta

Olin viime viikolla Helsingissä eräällä kosmetologeille tarkoitetulla kurssilla. Tulin tosi ärsyyntyneenä sieltä pois koska en mitenkään pysty ymmärtämään kollegoideni vastuuttomuutta. En saisi mollata ammattisisariani, mutta koulutuksemme kirjavuus tekee sen etten aina tunnista olevani edes samaa ammattikuntaa joidenkin kanssa.

Kurssi liittyi yritysviestintään ja oli avoin kaikille kosmetologeille ja ruokatuntikeskusteluissa tuli juttua pistoshoidoista. Jollain oli mukana sanomalehdestä leikattu sivun kokoinen juttu pistoshoitojen vaaroista. Asiantuntijana oli joku ihotautilääkäri joka kertoi hyvin asiantuntevasti niistä vaaroista mitä Botox, Restylane ja muut ihon täyteaineet aiheuttavat. Jutussa ei ollut minulle mitään uutta ja se oli positiivista, että hän kritisoi yhtälailla lääkäreitä, kuin kosmetologejakin näiden pistosten käyttämisestä.

Eräs kosmetologi luki juttua ihan ihmeissään, koska ei ollut kuulemma ollenkaan tiennyt pistoshoitojen vaaroista. Hän suhtautui lehtijuttuun hyvin vähättelevästi ja piti sitä turhana pelotteluna. Kyselin hänen omia tietojaan asiasta ja ilmeni, että hän teki näitä pistoshoitoja. Kysyin oliko hänellä joku muu, kuin kosmetologin koulutus ja ei kuulemma ollut. Siinä kohtaa en halunnut tehdä asiasta suurempaa numeroa, mutta olin ihan järkyttynyt ja raivostunut, hän ei edes tiennyt ettei meillä kosmetologeilla ole lupaa tehdä näitä hoitoja. Suomen terveydenhuoltolaki kieltää pistämisen muilta, kuin sairaanhoitajilta. Tähän asiaanhan myös Tiina Jylhä kompastui, hän sai Valviralta huomautuksen, koska teki TV: ssä itse näitä pistoksia.

Suomessa on paljon kosmetologeja joilla saattaa olla, vain muutaman kuukauden kurssi työhönsä. Usein maahantuojien on helppo saada heidät innostumaan kaiken maailman humpuukista. Harvoin niistä koituu mitään haittaa, mutta nämä pistosasiat ovat pöyristyttäviä ja niiden haittoja ei kukaan vielä tiedä. Tuossa lehtijutussa uumoiltiin, että näistä pistoshoidoista saattaa tulla samanlainen ongelma, kun nyt on näistä ranskalaisista silikoniimplanteista. Niistä tulee vielä suuria oikeusjuttuja ja korvauksia vaaditaan. Toivoisin todella, että kollegani suhtautuisivat harkitsevasti näihin pistoshoitoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti