torstai 19. huhtikuuta 2012

Katupöly pahentaa ruusufinniä

Olen jo muutamaan kertaan kirjoittanut katupölyn vaikutuksista, mutta nyt katson sitä acne rosacean eli ruusufinnin näkökulmasta. Ruusufinni on koko ajan yleistyvä ihosairaus, jonka yleisyyttä tutkijoiden mukaan lisää ilman saasteet ja voimistunut UV-säteily. Meillä Suomessa on ilmasto kokonaisuudessaan erittäin altistava ruusufinnille, mutta saasteiden lisääntyessä varsinkin tämä katupölyjen putsaus aika laukaisee ruusufinni reaktion.

Kun ruusufinni on ihmiselle kerran tullut sitä pidetään parantumattomana, mutta oireettomana se voi pysyä vuosikausia. Jos ihossa on hyvä tasapaino ja sitä hoidetaan oikein voi mennä monta vuotta ilman lääkitystä, tai oirehtimisia. Usein miten ruusufinnin puhkeaminen ensimmäistä kertaa osuu tähän kevät talveen. Ensin hangesta heijastuva UV-säteily ärsyttää, sitten kuivuus, tuuli ja viima, viimeinen pisara on katupöly joka hiertää ihon lähes vereslihalle.

Mahdollisuuksien rajoissa kannattaa pysyä poissa pölyisimpinä päivinä keskikaupungilta ja muutenkin varoa tuulisia säitä. Ihoa pitää kuitenkin suojata ja tietysti meikki on helppo suojakeino. Ne ketkä eivät käytä meikkiä ja miehet voivat suojata ihonsa Barrier Repair tuotteella ( 40ml 62 €) se sopii kaikille ihotyypeille. Ihon oma suojamekanismi pysyy parhaiten kunnossa, kun ihon kosteutus ja muu hoito on kunnossa. Kasvohoito myös parantaa ihon omaa suojautumista. Erittäin ärtyneelle iholle ja jos on antibiootin jo joutunut aloittamaan suosittelen Ultracalming Serum Concentrate ( 40ml 83 €) tehotiivistettä yöksi ja päiväksi kosteusvoiteen alle. Se rauhoittaa ja poistaa kutinaa ja punoitusta. Jos tuntuu ettei iho pysy kunnossa kosmeettisin konstein ei kannata lykätä lääkehoidon aloitusta. Jos iho pääsee pahaksi lääkkeen tehoaminen kestää pidenpään ja, kun ruusufinni on jo puhjennut, niin ilman lääkitystä se juurikaan parane.

1 kommentti:

  1. Anonyymi17:15

    Hei!

    Tuossa edellisessä kirjoituksessasi pyysit palautetta ja tämä ruusufinni asia sai minut vauhtiin. Omat huoleni ruusufinnin takia jäi taakse, kun aloin hoitamaan teidän ohjeiden mukaan. Pari vuotta sitten olin aivan epätoivoinen, kun iho kukki joka kevät ja kesä. Naama punoitti jatkuvasti ja kirvely ja kuumotus sai melkein itkemään. Sitten Hämeenlinnassa asuva sisareni oli puhunut sinulle vaivastani ja olimme sähköposti yhteydessä ja sain sinulta ohjeet. SEn jälkeen, kun olen käyttänyt suosittelemiasi aineita ruusufinni ei ole kertaakaan puhjennut. Käytän ympäri vuoden barrieria ja se on minulle kuin lääke. Samoin redness relief voide auttaa, mutta se olisi liian ohut ilman neuvomaasi kosteusbuusteria. En ole koskaan sinua tavannut, koska tilaukseni hoituu verkkokaupassa tai siskoni kanssa, muta olen hyvin kiitollinen avustasi.

    Miina

    VastaaPoista