keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Paljon uutta länsirintamalla

Huomasin nyt, että tuo sotahistoria harrastukseni onkin tässä kevään aikana siirtynyt ensimmäiseen maailmansotaan. En ole sitä tietoisesti pohtinut, vaan kiinnostukseni suunta on itsekseen osunut ensimmäisen maailmansodan vaiheisiin. Minähän olen vasta kymmenisen vuotta ylipäänsä ollut kiinnostunut Euroopan sodista, toisesta maailmansodasta ja Suomen omista sodista. Tietysti sen olen tiennyt, että ensimmäisen maailmansodan tapahtumat ja rauhanteko oli syynä toiseen maailmansotaan ja kaikkiin sen jälkeisiin Euroopan konflikteihin.

Ensimmäisen maailmansodan alusta tulee kuluneeksi satavuotta 2014 ja ehkä sekin merkkipaalu on nostanut asian esiin sotahistorian harrastajille yleensä. Näissä keskieuroopan sotamuseoissa, niin kuin Brysselissä ja Pariisissa ensimmäinen maailman sota on todella hyvin esillä, ehkä jopa paremmin, kuin toinen maailmansota. Tietysti ensimmäinen maailmansota koski niihin maihin todella kovasti, mutta minä uskon, että syy on myös se, että toisen maailmansodan miehitysaika oli niin pitkä ja se halutaan unohtaa. On parempi nostaa esiin ensimmäinen maailmansota, jossa taisteltiin rajusti ja rintamalinja meni Belgiassa ja Ranskassa ja he myös voittivat sodan. Ensimmäinen maailmansota  oli erittäin tuhoisa ja kaatuneita oli todella paljon, yksi sukupolvi miehiä kuoli ja katosi sodan raivotessa. Ensimmäinen maailmansota oli ensimmäinen "mediasota", puhelimen takia tiedonvälitys oli nopeaa ja taisteluja pystyi seuraamaan lehtikirjoituksista. Sanotaan, että Daily Mirror lehti loi varakkaan lehti imperiumin ensimmäisen maailmansodan uutisilla.

Ensimmäinen maailmansota muutti Euroopan maantiedon ihan uuteen uskoon. Kuningaskuntia kaatui, Saksasta ja Itävalta-Unkarista tuli tasa-valtoja ja Venäjällä vallankumous sai mahdollisuudet ja sielläkin tsaarin koko perhe menetti henkensä. Minulla on muutama mielenkiintoinen kirja kesken ensimmäisen maailmansodan alkuasetelmista ja seuraavaksi listaan ne merkkihenkilöt joiden elämäkertaan tutustun ja heidän osuuteensa ensimmäisessä maailmansodassa. Olen aivan innoissani miten harrastuksessani löytyi taas uusi tuntematon alue. Nyt hiukan harmittelen, kun en vielä Brysselin sotamuseokäynnillä perehtynyt enemmän juuri ensimmäiseen maailmansotaan, mutta onhan nyt syy mennä sinne uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti