tiistai 14. elokuuta 2012

Benazir Bhutto

Viikonloppuna osui käsiini Benazir Bhuton elämäkerta ja sitten innostuin paneutumaan asiaan enemmänkin. Löysin muutaman dokumentinkin katsottavaksi ja se on sanottava, että Benazir Bhutto oli myös hyvin kaunis nainen. Hänen isänsä Zulfikar Ali Bhutto oli kuuluisa tyylikkyydestään ja tyttärenkin pukeutuminen ja meikki oli ilo silmälle. Benazir Bhutto on aina ollut yksi ihailuni kohde ja arvostan häntä kovasti. Muistan hyvin päivän, kun kuulin hänen murhastaan. Hänet ammuttiin joulukuussa 2007 ja muistan tunteneeni kauhua siitä miten islamilaisten naisten ihmisarvon saavuttaminen pysähtyi siihen murhaan.

Muistan myös hänen isänsä Zulfikar Ali Bhuton teloituksen. Olin silloin vähän toisella kymmenellä ja radiosta tuli vuoden verran jatkuvasti uutisia Pakistanin tilanteesta ja Bhuton vankeudesta. Tuo nimi Bhutto kuulosti niin jännittävältä, että se jäi pysyvästi mieleeni. Pakistan irtaantui Intiasta 1947 ja itsenäistyi. Bhuttojen suku oli varakas ja arvostettu ja Zulfikar Ali Bhutto sai koulutuksen lakimieheksi USA:n ja Englannin parhaissa yliopistoissa. Bhutto halusi auttaa Pakistanin köyhää kansaa ja hänen puolueensa pyrki demokraattiseen valtioon. Bhuton valtakaudella Pakistanin terveydenhuolto, koulutus ja naisten asema parani huomattavasti. Hän myös vähensi islamilaisen uskonnon vaikutusta ihmisten elämään. Bhutto oli erittäin arvostettu länsimaissa ja erityisesti Yhdysvalloissa.

Pakistanissa armeija teki vallankaappauksen 1977 ja kenraali Zia syöksi Bhuton vallasta. Bhuton teloituksen jälkeen tytär Benazir ja muu perhe oli vuosia kotiarestissa. Benazir joutui välillä myös vangituksi ja joutui elämään hyvin kurjissa oloissa. Kenraali Zia kuoli lento onnettomuudessa ja sen jälkeen Benazir Bhutto vapautettiin. Hän osallistui politiikkaan jatkaen isänsä uudistamislinjaa. Naimisiin hän meni 1987 Asif Zagdarin kanssa ja heille syntyi kolme lasta. Benazir valittiin ensimmäistä kertaa Pakistanin pääministeriksi vuonna 1988 kolmekymmentäviisivuotiaana. Hän oli islamilaisen maailman nuorin pääministeri ja ainoa nainen. Hänen pääministeri kautensa kesti vain puolitoistavuotta, mutta hänet valittiin uudestaan 1993. Toisen pääministeri kautensa aikana hänen puolisonsa Asif Zagradi oli myös hallituksen ministerinä ja he saivat syytteen korruptiosta ja valtion rahojen väärin käytöstä. Koskaan tätä syytöstä ei ole täysin voitu todistaa, mutta Asif Zagdari joutui vankilaan ja Benazir lähti maanpakoon kolmen lapsensa kanssa.

Koko maanpakonsa ajan hän puhui Pakistanin ja oman puolueensa puolesta. Pääministeri aikanaan hän saikin paljon muutoksia aikaan jotka paransivat tavallisen ihmisen elämää. Muun muossa puhdasta vettä ja sähköä maaseudulle sekä terveydenhuoltoa ja koulutusta kansalle. Asif Zagradi vapautui 2000-luvun alussa ja koko perhe eli Dubaissa. Benazir Bhutto halusi kuitenkin takaisin politiikkaan ja Pakistaniin ja hän palasi vaaleihin 2007. Häntä varoitettiin salamurhavaarasta, mutta hän ei perääntynyt. Hän selvisi kahdesta ensimmäisestä murha yrityksestä, mutta kolmas oli sitten lopullinen. Hän oli kuollessaan vain viisikymmentäneljävuotias. Hänen elämäntarinansa on mielenkiintoinen ja hän vaikutti paljon naisen asemaan koko islamilaisessa maailmassa. Vakavassa tarinassa minulle taas mukava juttu oli se, että hänkin oli kissaihminen. Kotiaresti aikoina hän sanoi ainoiksi ilon aiheekseen kaksi kissaansa. Dokumenttissa näytettiin myös Dubain kodissa kaksi kissaa jotka olivat monessa kuvassa lasten ja Benazirin sylissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti