perjantai 21. syyskuuta 2012

Epäonnistunut kirjailija ja hylätty taidemaalari

Luin kesällä ilmestyneen uuden kirjan Kolmannen valtakunnan propagandaministeri Joseph Goebbelsistä. Näistä natsihallinnon merkkihenkilöistä on kirjoitettu sadoittain kirjoja ja olen monia niistä lukenutkin. Joten sinänsä ei tässä kirjassa mitään mullistavaa uutta tietoa tullut. Aloin vaan ajattelemaan taas muutamia asioita uudesta näkövinkkelistä. Nykyään, kun puhutaan narsismista niin paljon ja itsekin siitä olen lukenut, niin Goebbelsin persoona on kyllä suoraan alan oppikirjasta.

Joseph Goebbels on Albert Speerin ohella minua eniten kiinnostava  natsiministeri. Suoritin joskus Tampereen yliopiston täydennyskoulutusyksikössä viestinnän opintoja ja niissä nousi moneen otteeseen esiin Goebbelsin uraa uurtavat toimintatavat. Goebbelshän oli nero omassa työssään, mutta hän teki työtään pahuuden eteen.Tämän kirjan luettuani tajusin miten saman kaltaisia ja samoista lähtökohdista lähteneitä Goebbels ja Hitler oli. Kumpikin piti itseään väärin ymmärrettynä nerona.

Goebbelsin nuoruuden unelma oli tulla maailmankuulluksi kirjailijaksi. Hän valmistui yliopistosta filosofian tohtoriksi ja omasta mielestään hän oli loistava kirjoittaja. Hän yritti saada kirjojaan kustantajalle ja juttujaan lehtiin, mutta kukaan ei ottanut niitä. Tästä hän syytti juutalaisten salaliittoa kirjakustantamoissa ja lehdistössä. Juutalaiset estivät hänen neroutensa julkituloa. Hitlerillä oli hyvin samankaltainen nuoruus, hän haaveili taidemaalarin urasta ja pääsystä Wienin taidekouluun. Sinne hän ei kuitenkaan päässyt ja syyksi hän katsoi juutalaisten vallan taide-elämässä. Kumpikaan mies ei nähnyt itsessään mitään vikaa, vaan kaikeen epäonnistumiseen syy oli muissa ja aina juutalaisissa. Kolmannen valtakunnan huipulla oli siis epäonnistunut kirjailija ja hylätyksi tullut taidemaalari. Aika kummallinen yhdistelmä poliittisen vallan huipulla, mutta kummallisia oli miehetkin.

Kirjaa lukiessani taas kerran hämmästelin miten sokeasti taitava propaganda saa ihmiset liikkeelle. Goebbels pystyi ohjailemaan kymmeniä miljoonia ihmisiä tekemään aivan järjettömiä tekoja ja sai heidät nostamaan Hitlerin jumalan asemaan. Tietysti sekä Hitler, että Goebbels uskoi sokeasti omaan erinomaisuuteensa eivätkä hetkeään uskoneet olevansa väärässä. Jopa Goebbelsin vaimo Magda oli aivan Hitlerin ja miehensä lumoissa. En pysty käsittämään, että äiti murhaa kuusi lastaan aatteen takia. Goebbelsin koko perhe kuoli bunkkerissa Hitlerin ja Eva Braunin kanssa. Magda antoi myrkkyä kuudelle lapselleen ja otti sitä myös itse ja Goebbels itse ampui itsensä. Magda ei pitänyt maailmaa elämisen arvoisena sen jälkeen, kun rakas Hitler oli poissa. Kaikkien muiden natsien johtohenkilöiden vaimot ja perheet lähetetttiin turvaan Berliinistä jo kuukausia aikaisemmin. Niin olisi päässyt Magda itsekin lastensa kanssa pois sodan tieltä, mutta hän valitsi mieluummin kuoleman ihailemiensa miesten rinnalla.

4 kommenttia:

  1. Ootteko kuullu ettei Dermalogica oo enää eläinkokeeton? Mitä mieltä ootte?

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta Sara!
    En todellakaan ole kuullut asiasta, voisitko kertoa mistä tuollainen käsitys on peräisin? Jutussa ei ole mitään perää ja tuntuu aika hassulta, että sellaista tietoa edes levitetään. Koko EU:n alueella tulee 1.1-13 voimaan laki ettei saa enää myydä kosmetiikkaa joilla on takana eläinkokeita. Tälläkin hetkellä on enää pieni määrä Suomen markkinoilla sellaista kosmetiikkaa joissa olisi käytetty eläinkokeita. Kosmetiikan kohdalla eläinkoeasiat ovat siis erittäin hyvällä mallilla. On tapahtunut ihan valtava muutos minunkin työelämän aikana.
    Kosmetiikassa nämä eläinkokeet on todella suuri vääristyneen kilpailun aiheuttaja. Esimerkiksi Dermalogica ei ole koskaan halunnut nostaa eläinkokeettomuutta esiin, koska se on niin itsestään selvyys. Myös itselleni eläinsuojeluasiat ja eläinkokeet ovat erittäin tärkeitä ja aivan itsestään selvyys. Näin ammattilaisen näkökulmasta alkaa heti hälytyskellot soimaan, jos joku kosmetiikka sarja kovasti markkinoi eläinkokeettomuutta. Itse ajattelen, että heillä on jotain pielessä ja tuotteen laatu ei ole hyvä, jos se tarvitsee niin epämääräisen mainoskonstin.
    Minulle tarjotaan lähes viikottain uutta kosmetiikkasarjaa myytäväksi, mutta enää ei tule mieleenikään kysyä sen eläinkokeettomuudesta koska ei kukaan enää tarjoisi sellaista myyntiin.

    Tätä suurta muutosta ei kuitenkaan olisi koskaan tapahtunut ellei kuluttaja ja eläinsuojelujärjestöt olisi asian eteen tehneet töitä. On todella hyvä, että kuluttajat ovat valppaana. Selvittäisin meiluusti mistä tällainen tieto Dermalogicasta on peräisin. Tietääkö kukaan asiasta lisää?

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Heip

    Tieto on varmasti peräisin Animalian sivuilta. Syynä Dermalogican myynti Kiinassa, ja Kiinassa edellytetään eläinkokeita myyntiluvan saamiseksi.
    http://www.animalia.fi/uutiset/dermalogica-poistettu-el%C3%A4inkokeettoman-kosmetiikan-listalta

    http://www.crueltyfreeinternational.org/en/a/Leaping-Bunny-logo-removed-from-Dermalogica-for-selling-products-in-China

    Sara varmaan seuraa sivustoja joilla listataan eläinkokeettomia kosmetiikkasarjoja? Lähteestä riippuen voivat olla hyvinkin tarkkoja. Joillekin listoille riittää ettei tuotetta tai tuotekehittelyssä ole käytetty eläinkokeita. Tiukempikriteerisillä sivuilla seulotaan kaikki raaka-aineet, valmistusmenetelmät ja myös tehtaiden sijainnit. Edukkaampien tuotantolaitosten takia monet sarjat ovat siirtäneet tuotantoaan Aasiaan, ja esim. Kiinassa eläinkokeita saa edelleen käyttää. Näistä vaihtelevista kriteereistä johtuen voi olla hyvinkin vaikea seurata mitkä sarjat ovat ns. cruelty free eli ei-julmia. Kannattaa myös huomioida, että joillain sivuilla listalle voi päätyä mikäli sarjassa käytetään eläinperäisiä raaka-aineita. Esim. vegaanihan ei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita, ei silkkiä, hunajaa tai mehiläisvahaa yms. Eli merkinnät cruelty free ja vegan eivät ole synonyymejä.

    Inkku tietysti katsoo asiaa ammattilaisen silmin ja kun oma arvomaailma vastustaa eläimiin kohdistuvaa julmuutta voi asia tuntua itsestäänselvältä. Valitettavasti asia ei mielestäni kuitenkaan ole niin itsestäänselvä, eikä se mielestäni heikennä esim. värikosmetiikkasarjaa jos heidän valttikorttinsa on luonnonmukaisuus ja eläinten oikeudet. Pelottavan moni ns. korkean profiilin selektiivinen merkki tosiaan tuottaa kosmetiikkaa maissa joissa eläinten oikeudet eivät ole lailla tai säädöksillä turvattu.

    Mutta olet Inkku täysin oikeassa, että monissa tapauksissa eläinkokeettomuutta käytetään väärin markkinoinnissa. Sama asia on mielestäni paljon käytetty "ihotautilääkärin testaama" tai "dermatologisesti testattu". Nuohan eivät merkitse yhtään mitään. Sehän nyt on ihan selvää ettei markkinoille voi päästää tuotetta jota ei ole allergiatestattu. Ja allergiatesti ja eläinkoe eivät ole sama asia!

    -Laura

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvin paljon Lauralle ja Saralle, että olette nostaneet hyvän ja tärkeän asian esiin. Minä en mitenkään pysty seuraamaan kaikkia juttuja mitä maailmalla liikkuu Dermalogicaan liittyen, niin on erinomaista että saan ne tietää asiakkaiden kautta. Toisaalta olen niin piintynyt jo aikoja sitten valittuun linjaani etten hyväksy eläinkokeita kosmetiikassa etten juurikaan asiaa seuraa. Sillä periaatteella olen myös Dermalogican valinnut ja luotan täysin sen moraaliin ja etiikkaan.

    Kysyin Dermalogican Suomen kouluttajalta Mari Salokanteleelta tuota Kiina asiaa, koska se jäi mietityttämään. Hän kertoi, että tuo Kiina asia on paljon esillä ja USA:ssa kovasti keskusteluissa. Sain hyvin selvät dokumentit Dermalogican virallisista linjauksista, mutta niitä ei sinällään ole tarkoitus julkaista netissä. Dermalogican linja on kuitenkin täysin yksiselitteinen ja selkeä. Dermalogica ei hyväksy missään tapauksessa eläinkokeita. Dermalogica on Kiinan markkinoilla,koska onhan se valtava myyntialue. Jos Kiina pakottaa kosmetiikan eläinkokeisiin Dermalogica vetää tuotteensa pois Kiinan markkinoilta. Luotan täysin tähän Dermalogican selvitykseen.

    Maailmassa on kuitenkin vielä paljon maita joissa eläinkokeita yms. käytetään ja Kiina on yksi suurempia. Eläinsuojelijat ja kuluttajat omalla työllään on muuttaneet Euroopan ja muiden maiden suhtautumista eläinkokeisiin. Tarpeeksi työtä tekemällä saadaan nämä loputkin maat luopumaan eläinkokeista. Aikaa siihen voi mennä, mutta aivan varmasti käy näin. Toisaalta Kiinan ihmisoikeudet vaativat vielä suuren taistelun, koska Kiina kohtelee omaa kansaansa todella julmasti. Kumpikin asia on minulle todella tärkeitä, sekä eläinsuojelu, että ihmisoikeudet.
    Jatketaan tästä keskustelua.

    Inkku

    VastaaPoista