lauantai 9. helmikuuta 2013

Ruusufinni ärtyy pakkasesta ja auringosta

Nyt on valitettavasti erittäin otollinen ajankohta ruusifinnin puhkeamiselle. Moni ruusufinni ihottuma alkaa juuri näin kevättalvella talvilomien aikaan. Yleensä pitkään oireettomana ollut ruusufinni alkaa uudelleen oireilemaan tähän aikaan vuodesta. Syy tähän on kylmyys ja auringon voimakas vaikutus.

Hyvin yleistä on, että asiakas on saanut ruusufinnin Lapin loman jälkeen, kun on lasketellut auringossa ja tuulessa. Samoin myös pigmenttiläiskät aktivoituvat nyt. UV-säteily on erittäin voimakasta, kun se heijastuu lumestakin ja ihminen on säteilyn ympäröimänä. Talviulkoilussa on hyvin tärkeää suojata iho sekä tuulelta, että auringolta. Mitä paremmassa kunnossa iho on sitä paremmin se pystyy suojautumaan ulkoisilta haitoilta. Kasvohoito on siis tosi tärkeä tehdä ennen talvilomaa.

Sen lisäksi, että iho on hyvässä kunnossa muuten suosittelen pakkassuojaksi Barrier Repair( 40ml 62€) hoitotuotteen, joka sulaa ihon pintaan. Barrier Repair on erinomainen koko perheelle talvisin ihan joka aamu kosteusvoiteen päälle. Sitten, kun tarvitaan myös aurinkosuojaa kannattaa käyttöön ottaa SkinPerfect Primer ( 22ml 77€), joka suojaa tuulelta ja sisältää 30 aurinkosuojakertoimen. Dermalogican uudistuneissa meikkivoiteissa on myös tehokas laajaspektrinen aurinkosuojakerroin 20. Cover Tint meikkivoide on peittävä ja täyteläinen, niin se suojaa paremmin myös tuulelta ja pakkaselta. Sheer Tint on sen verran ohut, että sen pakkaselta suojaava vaikutus ei ole suuri, mutta nollakelillä se on hyvä suojaamaan auringolta.

Itse ruusufinniin ei kosmetologi pysty auttamaan, vaan se on aina ihotautilääkärin asia. Silloin, kun tiedetään ruusufinnin olemassa olo se pysyy hyvillä kasvohoidoilla oireettomana jopa vuosia. Ihonhoito ei siis ole koskaan pelkkä kauneuskysymys, vaan iho voi sairastua huonolla kohtelulla.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi13:13

    Viitsitkö vastata kysymykseeni? Minulla puhkeaa aina muutaman vuoden välein ruusufinni näin keväisin. Harrastan nykyään paljon hiihtämistä, kun kerrankin etelässäkin on lunta. Olen nelikymppinen ja ihoni on aika pintakuiva talvisin. Käytän Intensive moisture balancea yötä päivää ja sen päällä Barrier repairia. Nyt olen päällimmäiseksi laittanut uutta Primeriä. Riittääkö sen Primerin aurinkosuoja, vai pitääkö vielä laittaa jotain muuta?

    VastaaPoista
  2. SkinPerfect Primerissä on 30 aurinkosuoja ja se riittää hyvin Suomen auringossa. Muuten tuo hoito-ohjelmasi tuntuu oikein hyvältä, jatka samalla tavoin.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi17:51

    Minunkin naamani välillä alkaa puskea ruusufinninäppylää, mutta loistava apu on ollut tuo Barrier Repair. Nyt ostin uuden Cover tint meikkivoiteen ja hiihtelin viikon verran Levin korkeudella ja ihoni ei reagoinnut mitenkään. Mielestäni tuo Cover Tint on paljon parempi, kuin aiempi versio vaikka siitäkin tykkäsin. Nyt laitoin heti aamusta kunnon kerroksen Barrier Repairia kosteusvoiteen päälle ja sitten vähän ennen uloslähtöä vetäisin Cover Tintin. Iho ei yhtään punoitellut tai kuumotellut illalla ja pigmenttiläiskätkin ovat vielä hiljakseen.

    VastaaPoista
  4. Cover Tint onkin tosi hyvä suoja. Se jättää hyvän pinnan, joka suojaa pakkaselta ja tuulelta. Suomen auringossa tuo 20 suojakerroin on ihan riittävä.

    Inkeri

    VastaaPoista
  5. Anonyymi16:26

    Onko ruusufinni periytyvää? Äidilläni on paha ruusufinni, joka aina pahenee näin kevättalvella. Yleensä hän syö parikin antibioottikuuria vuodessa. Olen nyt 37v. ja omatkin poskipääni punoittaa voimakkaasti ulkoa tullessa ja saunan jälkeen. Myös pieniä näppyjä ilmestyy nenään silloin tällöin. Voiko ruusufinniä jotenkin ennalta ehkäistä? Mieheni väittää, että meikin käyttö voi aiheuttaa ruusufinniä, pitääkö se paikkaansa?

    VastaaPoista
  6. Ensin tuosta periytyvyydestä. Ruusufinni ei ole periytyvää, mutta ihotyyppi on. Ihotyyppi, joka on herkkä ja couperoottinen on herkempi saamaan ruusufinnin. Kuulostaa siltä, että ihosi on taipuvainen saamaan ruusufinni ihottuman. Terve ja hyvinvoiva iho pystyy parhaiten vastustamaan erilaisia ihottumia parhaiten. Iho siis ei saa kuivua liikaa ja auringolta, tuulelta ja pakkaselta pitää suojautua hyvin.
    Meikin käyttö ei ole syynä ruusufinniin, vaan päinvastoin. Hyvällä meikillä voi suojata ihoa auringolta ja tuulelta. Toisaalta voimakkaasti alkoholipitoiset kasvovedet saattaa ärsyttää ruusufinnin esiin. Myös mineraalirasvoja, hajusteita ja väriaineita hoitoaineissa kannattaa välttää.

    Inkeri

    VastaaPoista