lauantai 11. toukokuuta 2013

Kohtele ihoasi hyvin

Olen varmaan tavallista sitoutuneempi omaan työhöni. Suhtaudun ihonhoitoon ja ihon terveyteen hyvin vakavasti. Iho on ihmisen suurin elin ja jos se sairastuu tilanne on tosi hankala.

Iho ei ole mikään kuollut nahka, joka pitää veret siististi sisällä, vaan yksi elimistön osa jolla on omat tehtävänsä. Harvoin ihmiset tulee tätä ajatelleeksi ja kohtelevat ihoaan sen mukaan. Jos ihminen ostaa kalliin aitoa silkkiä olevan puseron, hän yleensä noudattaa tarkasti sen pesuohjeita. Sitä ei lioteta kloriitissa ja heitetä sen jälkeen yhdeksänkymmenenasteen valkopyykkiin. Usein ihminen antaa kuitenkin omalle iholleen tämän rankan kohtelun. Kasvojen ihon pitää kestää tuuli, pakkanen ja voimakas  UV-säteily hiihtoretkellä ja sitten mennään saunaan ja pestää saippualla loppukin ihon oma suoja pois. Tällä menolla iho pikkuhiljaa ohenee, pintaverisuonet laajenee eli tulee couperosaa. Iho alkaa hilseillä, kirvellä ja kutista varsinkin, jos ihotyyppi on alunperin kuiva. Iho myös altistuu säteilylle ja silloin solumuutokset ovat mahdollisia.

Ihminen ei aseta mitään sisäelintään näin kovalle koetukselle. Alkoholistilla maksa joutuu kohtuuttomalle rasitukselle, mutta alkoholismi on sairaus. Ihan tavallinen terve ihminen asettaa ihon kohtuuttomille koetuksille. Ruoka tietysti sairastuttaa myös sisäelimiä ja lihavuus on suuri terveysrasite. Ihonhoito on kuitenkin paljon helpompaa, kuin laihduttaminen. Katselin eräässä tapahtumassa yhden kuntosalin vetäjätyttöjä, jotka oli hoikkia ja lihaksikkaita. En nähnyt heitä ollenkaan terveyden perikuvina, koska iho oli hilsekerroksen peitossa. Rusketus liittyy näköjään vieläkin kuntosaliharjoitteluun ja ihoista tulee tosi kärsineen näköisiä. Kontrasti on sitä kamalampi, kun tukka on blondattu kuivaksi korpuksi ja huulille laitetaan pinkki huulipuna, joka korostaa rusketuksen hilseilevää harmautta.

Minä en näe ihonhoitoa kauneuden hoitona, vaan terveyden hoitona ja hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Siinä samalla tulee kauneus sillä terve ja hyvinvoiva iho näyttää myös kauniilta.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi15:35

    Terve iho on kyllä todella kaunis ja saa henkilön hehkumaan.

    Olet aiemmin blogissa täystyrmännyt mikrohionnan ja puhunut sen haitoista iholle. Mikä on suhtautumisesi mikroneulaukseen, mesoterapiaan ja muihin tämän hetken "trendikkäisiin" hoitoihin? Ovatko nekin haitaksi iholle vai onko niistä jotain hyötyä? Entä erilaiset entsyymi- ja happokuorinnat jotka myös taitavat olla suosittuja?

    VastaaPoista
  2. Siinä olet oikeassa, että mikrohionnan tyrmään täysin, koska siitä on enemmän ollut haittaa, kun hyötyä iholle. Onneksi sitä ei kai enää kosmetologit teekään.
    Tuosta mikroneulauksesta en ole saanut mitään sellaista tietoa, joka perustelisi sen hoitoidean. Sen pitäisi parantaa ihon kollageenituotantoa, mutta se on teoriaa. Käytännössä asia on ihan toinen. Yleensä ihon ärsyttämisellä on enemmän haittaa, kun hyötyä. Ihmettelen mitä iho tykkää, kun mennään mikroneulauksen jälkeen kolmenkymmenenasteen pakkaseen? On myös ihan turhaa vahvistaa kollageenin tuotantoa, jos ihon perustoiminnat ei ole kunnossa.
    Mesoterapiasta en ole myöskään saanut sellaista käytännön tulosta ja kokemusta, että se olisi siihen uhratun rahamäärän väärti. Kumpiakin vehkeitä maahan tuo sellaiset tyypit, jonka ammattitaidosta ei ole mitään takeita. Haastankin menetelmien maahantuojat julkiseen keskusteluun laitteidensa hyödyistä ja hinta/hyötysuhteesta.

    Entsymaattiset ja happokuorinnat ovat olleet käytössä jo parikymmentävuotta ja ne tiedetään ja tunnetaan hyvin. Mekin käytämme hyvin paljon Dermalogican kontroloituja hedelmähappoentsyymikuorintoja. Liian voimakkaina pitoisuuksina ne eivät ole hyväksi Suomen talvessa. Oikein käytettynä ne ovat erinomaisia raaka-aineita.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Sarianna23:35

    Mitä haittaa tuosta mikrohionnasta sinun mielestäsi on? Itselläni on siitä yksi ainoa kokemus ja se sai olla viimeinenkin. Olin varannut itselleni ajan ihonpuhdistukseen ja siihen käytettiin juuri tuota mikrohiontaa. Ajankohta oli tammikuu ja pakkasta reippaasti. Ihoni oli ihan punainen,pistelevä ja kihelmöivä pari päivää. Sen jälkeen punaiset hilselaikut ei parantunut, kuin seuraavana kesänä.
    Silloin kaikki hoitolat tarjosivat mikrohiontaa ja luulinkin sen olevan tutkittu ja hyväksi todettu hoito. Kysyisinkin muilta lukijoilta onko vastaavia kokemuksia tapahtunut toisillekin. Itse menetin luottamukseni ainakin siihen kauneushoitolaan.

    Sarianna

    VastaaPoista
  4. Harmillista, että sait kasvohoidosta huonon kokemuksen. Suosittelen kokeilemaan jotain muuta kauneushoitolaa, koska parhaimmillaan kasvohoito on suuri ilo ja ihon kaunistus.
    Yksinkertaistettuna mikrohionta on hiekkapuhallus iholle. Sen tarkoitus oli kuoria tehokkaasti ihosta kuollut solukko, mustapäät ja epäpuhtaudet. Joku jopa uskoi sen poistavan ryppyjä. Voimakkaalla kuorinnalla oli tarkoitus poistaa vanhenevan ihon paksuuntunutta kuollutsolukkokerrosta ja sillä tavoin heleyttää ja siloittaa ihoa. Käytännössä osoittautui, että menetelmä oli aivan liian raju. Kuivassa Suomen säässä, kun poistetaan ihosta kaikki suojakerros se on erittäin altis kuivumiselle ja ulkoisille ärsykkeille esim.auringolle. Myös paksuuntuneen solukon poistaminen kääntyy itseään vastaan. Jos iholle tulee liian voimakas mekaaninen ärsytys se alkaa suojautua ja tuottaa enemmän kuollutta solukkoa. Kantapäissä tämä mekanismi näkyy parhaiten.
    Moni kosmetologi teki mikrohiontaa hyvässä uskossa, koska se myytiin meille käänteentekevänä ihmelaitteena. Tässä tulee esiin kosmetologien epätasainen koulutus. Kenellä on hyvä perusteellinen anatomian ja fysiologian tietomäärä ei mene mukaan kaikkeen mitä myyntimiehet tarjoaa.
    Valitettavasti mikrohionnalla saatiin paljon haittaa aikaiseksi. Ihot kuivui ja varsinkin pigmenttiläiskien syntyminen lisääntyi.

    Inkeri

    VastaaPoista