sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Retoriikan kesäkoulussa oli kivaa

Niin kuin viime viikolla kerroinkin odotin kovasti tuota Retoriikan kesäkouluseminaaria, koska se oli viime vuonna tosi hyvä tapahtuma. Helposti käy niin, että kun jotain kovasti odottaa se onkin sitten pettymys. Nyt ei käynyt niin, vaan Retoriikan kesäkoulu oli tänäkin vuonna täyden kympin päivä.

Päivä taisi olla jopa onnistuneenpi, kuin viime vuonna ja ainakin kuuntelijoita oli nyt enemmän. Aamu alkoi Juhana Torkin puheenvuorolla ja se olikin mielestäni päivän paras. Hän analysoi Steve Jobsin esiintymistä ja tapaa vaikuttaa kuulijoihinsa. Kaikkihan me tiedämme, että hänen tapansa on osoittautunut käytännössäkin toimivaksi ja sen näkee Applen myyntiluvuista. Nyt kun Juhana Torkki näytti videota Jobsin esiintymisestä ja samalla kertoi mitä tilanteessa tapahtui juttu avautui maallikollekin. Opin siitä todella monta asiaa mitä voin käyttää omassa viestinnässäni ja soveltaa esimerkiksi uusiin nettisivuihini. Jo pelkästään tämän kolmevarttisen esityksen takia kannatti uhrata työpäivä.

Ihan hyvä esitys oli myös aamupäivän väittely, jossa oli Mikael Junger ja Mauri Pekkarinen vastakain. Väittely on taito, joka suomalaisilta puuttuu lähes täysin. Hyvin helposti väittelystä tulee riita missä pahimmassa tapauksessa haukutaan jo toinen ihminenkin. Sitähän se ei saa olla vaan erilaisia näkemyksiä voi puolustaa sivistyneesti ja parhaassa tapauksessa saada vastapuoli puolelleen. Mauri Pekkarinen oli tilanteessa vähän vaisu, mutta hän kyllä pahoittelikin pahaa flunssaansa. Etukäteenhän minä jo kerroinkin, että minulla oli aika negatiivinen ja epämiellyttävä kuva Jungerista. Se muuttui aivan täysin ja hän muuttui silmissäni jopa sympaattiseksi. Jos vain minulla on tulevaisuudessa mahdollisuus kuulla Jungerin esitystä menen varmasti kuuntelemaan, hänellä oli sen verran mielenkiintoisia ajatuksia.

Mieleenpainuva oli myös Sami Kuuselan hupparihörhö esitys Startup yrityksistä. Hän kuvasi hyvin miten eri maailmoista tulee nykyiset nuoret nörtit, jotka ovat loistavia uusine ideoineen ja rahaa hallitsevat yli kuusikymppiset pukumiehet. Nämä Startup yritykset tarvitsevat rahoitusta, jotta heidän ideoistaan tulisi meille uusi Nokia. Rahaa taas olisi vanhojen suuryhtiöiden hallussa, mutta heidän silmissään nämä huppariin pukeutuneet hörhöt ei ole vakuuttavia. Sami Kuusela oli kirjoittanut pamfletin EVA:lle juuri tästä aiheesta ja aion kyllä sen lukea.

Tilaisuuden lopuksi esiintyi Jari Sarasvuo ja hänkin oli hiukan pliisu. Vähän ärsytti, kun hän mainitsi seksin ainakin viisi kertaa kolmenvartin esityksessä. Se oli jotenkin halpa ja vanhanaikainen keino kosiskella yleisöä. Ehkä itsekin olin jo päivästä väsynyt, mutta mieleeni ei jäänyt mitään erityistä hänen osuudestaan. Itselleni päivän erikoisin kohtaaminen oli muiden kuulijoiden kanssa. Menin väliajalla juttelemaan ihan vieraaseen porukkaan, koska haluan käyttää tilaisuutta hyväksi ja tutustua uusiin ihmisiin. He kun kuulivat minun olevan kosmetologi ja pienyrittäjä se aiheutti aikamoisen ihmettelyn. He alkoivat minun kuulteni laskemaan miten kalliiksi päivä on minulle tullut, kun menetin vielä työpäiväninkin. Epäillen he suoraan kysyivät olinko laskenut päivän hinnan ja olinko ollenkaan ymmärtänyt ettei Retoriikan kesäkoulu oikein ollut yrittäjille tarkoitettu. En ole sitten Neuvostoliiton kaatumisen kuullut moisia arvioita yrittäjyydestä. He hämmästelivät kovasti mitä luulin hyötyväni tuosta päivästä. En oikein viihtynyt heidän seurassaan ja en jaksanut alkaa selittämään, että yrittäjät ja kosmetologit on nykyään ihan luku-ja kirjoitustaitoisia.

Tuo keskustelu toi esiin sen, että joidenkin mielestä retoriikka on jotain hienoa, joka kuuluu vaan yliopistoväelle ja muille sivistyneille. Näinhän se ei ole, vaan jokainen meistä käyttää puhetaitoa joka päivä. Yrittäjänä olen esiintynyt lukemattomia kertoja ja jokainen yrittäjä tarvitsee koulutusta esiintymistaitoihinsa. Mielestäni esiintymis- ja puhetaidon opetus pitäisi kuulua yrittäjätutkintoon. Itselleni sanat ovat olleet aina tärkeitä ystäviä oli ne sitten kirjoitettuja, tai puhuttuja sanoja. Haluan imeä itseeni kaiken sen opin mitä sanojen kautta on saatavilla.

4 kommenttia:

  1. Aika uskomatonta käytöstä. Hienoa että pidit puolesi! Puhetaidosta on hyötyä ihan jokaiselle, mutta varsinkin yrittäjille. Sehän voi olla juuri se asia joka erottaa pienyrittäjän kilpailijoistaan, näkyy nettisivuilla ja markkinointimateriaaleissa yms.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi09:44

    Aika mielenkiintoinen tuo kuvaamasi porukan asenne. Yrittäjäthän nimenomaan pääsevät / joutuvat vakuuttamaan ihmisiä palveluidensa hyödyistä yms.

    VastaaPoista
  3. Inkku, näin järjestäjän näkökulmasta täytyy korjata tapaamiesi ihmisten päättelyvirhe: ilman muutahan Retoriikan kesäkoulu on tarkoitettu yrittäjille. Yrittäjän toimialalla ei ole tässä asiassa mitään väliä. (Itse asiassa tapahtuman järjestäjinäkin on kaksi yrittäjää.)

    RKK on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kehittää viestintä- ja vaikuttamistaitojaan.

    Ilmaisesti tapaamasi ihmiset eivät olleet oivaltaneet retoriikan perusasioita, jos he luulivat, että vaikuttamistaidot ovat muka yrittäjälle turhia.

    VastaaPoista
  4. Järjestäjäthän eivät ole mitenkään vastuussa, jos kuulijat omaavat luutuneita käsityksiä. Mieltäni jäi vaivaamaan kovasti, miten vielä nykyään joku voi olla niin vieraantunut yrittäjyyden maailmasta. Vai seurustelenko minä itse niin suppeasti, vaan toisten yrittäjien kanssa, että en edes tiedä enää miten virkamiehet voi yrittäjistä ajatella. Voisin paremmin ymmärtää, että kosmetologin ammatti olisi ollut kohtaamilleni ihmisille vierasjuttu, mutta he nimenomaan hämmästelivät pienyrittäjyyttä.
    Kaikkea sitä sattuu ja tämä oli taas minulle opiksi etten ainakaan koskaan itse ajattele niin suppeasti ja möläytä ääneen omia ennakkoluulojani.

    Inkku

    VastaaPoista