tiistai 20. elokuuta 2013

Kuningatarleikit ja Raoul

Olin viikonloppuna Helsingin juhlaviikkojen järjestämissä teatteriesityksissä. Päätin jo etukäteen etten postaa niistä, kun muuten tulee ihan liian paljon teatteri-ja kirjajuttuja eikä kukaan viitsi niitä lukea. Nyt on kuitenkin pakko kirjoittaa, koska näin jotain sellaista mikä teki minuun elinikäisen vaikutuksen.

Perjanta-iltana oli Kansallisoopperan pääsalissa esitys nimeltään Raoul ja se oli uskomaton kokemus. Kyseessä oli yhden miehen näytelmä ja siinä ei ollut puhetta ollenkaan. Näyttelijä oli maailman kuullut sveitsiläissyntyinen James Thierree, joka on saanut todella paljon palkintoja työstään. Esitys oli sirkusta, akrobatiaa, silmänkääntötemppuja ja, vaikka mitä. Ihan kuin miehellä ei olisi ollut luita ollenkaan. Näytelmä kesti puolitoistatuntia ilman väliaikaa ja katsomo pidätteli henkeään hämmästyksestä koko ajan. Esitys oli tarkoitettu yli 8-vuotiaille ja aika paljon lapsiperheitä siellä olikin. Lapsetkin jaksoivat keskittyä hievahtamatta koko esityksen ajan. Tarina oli hauska, mutta oivaltava ja opettavainenkin. On oikeastaan mahdotonta sanoin kuvailla mitä kaikkea treenattu ihminen voi vartalollaan tehdä, kun joka lihas ja luu tottelee käskyjä.

Toinen teatteri-ilta oli lauantaina ja esitys oli nimeltään Kuningatarleikit. Se oli suomalainen kolmen hengen esitys ja sekin oli parasta teatteria mitä pitkään aikaan olen nähnyt. Esiintyjinä oli yksi mies ja kaksi naista ja heillä oli monta roolia. Tarinan aihe oli nainen vallassa ja siinä otettiin hyvin rajusti kantaa miten naista julkisuudessa kohdellaan. Esityksessä oli yksi kansanedustajanainen, joka diskattiin ministerin paikalta. Toinen kansanedustajanainen oli entinen hiihtäjä ja häntä syytettiin dopingin käytöstä eli hänen esikuva oli Marjo Matikainen Kallström. Sitten kolmas nainen oli selvästi Anneli Auer ja näytelmä otti kantaa siihen miten poliisi ja julkisuus suhtautuu naiseen rikollisena. Miten seksi nostetaan esiin, vaikka kyse on murhasta. Kuningatarleikit on myös saannut ulkomailla vieraillessaan palkintoja ja julkisuutta ja se oli todella taitavasti tehtyä teatteria. Hyvä teatteri on minulle sellainen nautinto, että jaksan taas monta viikkoa pitkiä työpäiviä ja työhön keskittyminen onnistuu.

Tästä james Thierreestä on sanottava, että hän on hyvin kuuluisaa sukua. Hänen äitinsä isä on Charles Chaplin ja isoäitinsä isä on maailman kuullut näytelmäkirjailija Eugene O'Neal. Charles Chaplihan meni naimisiin itseään kymmeneiä vuosia nuoremman Oona O'Nealin kanssa ja sai hänen kanssaan kahdeksan lasta. Ettei kissat jää tarinasta puuttumaan, niin on kerrottava, että Eugene O'Neal oli kissaihminen ja hänellä oli jossain vaiheessa kolme kissaa joiden nimet oli Viski, Vihuri ja rumpupalikka. Ainoa asia minkä varmasti muista Eugene O'Nealin elämäkerrasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti