torstai 5. syyskuuta 2013

Ihosta voi löytyä motteja ja myökkyjä

Sillä alueella mille kasvohoito kohdistuu voi löytyä monenlaisia möykkyjä ja ihomuutoksia. Kasvohoidossa käsitellään rinnan yläosaa, olkapäitä, kaulaa ja kasvoja ja esimerkiksi rasvakasvaimet ovat yleisiä olkapää-ja hartia-alueella. Iho on myös ihmisestä se elin, josta on diagnostoitu sairauksia kaikista eniten. Erilaisia ihottumia tunnetaan noin tuhat ja ihotautilääkärit omasta kokemuksestaan riippuen tunnistavat noin seitsemänsataa. Yleislääkärit tunnistaa noin sata ja sanoisin, että tällä kokemuksella tunnista itsekin lähes sata eri ihottumaa.

Olen aikaisemmin kertonut, että tarkistan aina onko ihossa UV-säteilyn aiheuttamia ihomuutoksia. Näitä näen nyt syksyllä aivan liian paljon ja se tuntuu huolestuttavalta. Kasvohoidossa tulee esiin myös monia muita asioita, jotka koskevat ihmisen muuta terveyttä ja kerron nekin asiakkaalle. Olisikin toivottavaa, että kertoisitte jo kasvohoidon alussa, jos teillä on jossain rasvakasvaimia, tai esimerkiksi suurentunut kilpirauhanen. Tunnen nämä sormissani heti ja aina on hiukan hankalaa ottaa ne puheeksi, niin ettei asiakas säikähdä. Toisaalta minusta se olisi kamala virhe, jos en sanoisi asiakkaalle huomaavani, vaikka möykkyjä imusolmukkeissa. Siksi minä ja Mari sanomme mieluummin asioista turhaan, kuin liian myöhään.

Olkapäiden ja niskan alueella on usein ihan vaarattomia rasvakasvaimia ja ne saattaa olla jopa kananmunankokoisia. Välttämättä niitä ei tarvitse poistaa, mutta kyllä ne lääkärille pitää näyttää. Tunnistan käsissäni pienenkin ylimääräisen möykyn kudoksessa, koska olen käsitellyt ihmiskudosta koko ikäni. Kilpirauhasen pienikin liikakasvu tuntuu sormiin tosi helposti, kun ihminen makaa selällään. Imusolmukkeissa saattaa usein olla turvotusta flunssa-aikaan ja sekin on ihan normaalia ja ohi menevää.

En halua mitenkään leikkiä lääkäriä, mutta katson velvollisuudekseni kertoa asiakkaalle, jos jotain outoa tunnen. En kysele niitä asioita uteliaisuudestani, tai luulosairauden takia, vaan ihan asiakkaan omaksi eduksi. Aikoinaan löydetty kilpirauhaskasvain voidaan hyvinkin hoitaa, mutta liian pitkälle edennyt sairaus voi olla kohtalokas. Suurin osa löytämistäni möykyistä on ihan vaarattomia, mutta vuosien varrella on löytynyt muutamia syöpäkasvaimiakin. Joskus asiakas loukkaantuu, kun mainitsen jostain rasvakasvaimesta esimerkiksi olkapäässä. Silloin, kun asiakas itse tietää sen olevan vaaraton koetaan, että puutun hänen itiimeihin asioihinsa. Mitä sitten, jos asia olisikin toisin. Tuntisin sormissani ihan selvän kasvaimen, mutta en puhuisi asiakkaalle mitään. Eikö se olisi toisen ihmisen pettämistä ja heitteille jättämistä mitä suuremmassa määrin?

Kerron siis aina asiakkaalle, jos löydän jotain erikoista asiakkaan loukkaantumisen uhallakin. Toivon myös, että asiakas jo itse etukäteen kertoisi, jos hän tietää jotain erityistä olevan. Näin säästytään monelta hankalalta tilanteelta.

2 kommenttia:

  1. Ei nyt liity mitenkään möykkyihin tämä juttu, vaan haluan kiittää tilaamastani tuotteesta ja toimituksesta ja laitoin tästä myös postauksen blogiini
    http://kristallikimara.blogspot.fi/2013/09/dermalogica-special-gleansing-gel.html

    VastaaPoista
  2. Palautetta on aina kiva saada ja vielä mukavampaa, kun se on kiittävää. Käyn katsomassa blogiasi, kiva kun kerroit siitä.

    Inkeri

    VastaaPoista