tiistai 1. lokakuuta 2013

Lähimenneisyyden ihonhoitokonstit

Kosmetiikka ja ihonhoito muuttuu todella nopeassa tahdissa. Sanotaan, että ainoastaan tietotekniikka uudistuu nopeammin, kuin lääketiede ja kosmetiikka. Jos kosmetologi on yli puolivuotta poissa työstä pitää jo kerrata tietojaan. Tämän Mari kertoo kokeneensa konkreettisesti ollessaan äitiyslomalla. Hän oli nuoremman lapsensa kanssa puolitoistavuotta pois työstä ja kävi pari viikkoa kertauskursseja ennen työhön palaamistaan.

Itse olen seurannut kosmetiikan kehitystä vuodesta 1978 jolloin aloitin kosmetologikoulun. Oman yrityksen perustin 1980 ja siitä saakka olen aktiivisesti seurannut yrittäjäelämää ja omaa alaani. Minun ikäiseni ja vanhemmat varmaan muistaa miten 1970-80-luvuilla käytiin paljon Romanian ja Bulgarian kylpylöissä. Moni sai siellä jotain pistoshoitoja, joiden piti tukea terveyttä ja parantaa kaikkia vaivoja. Ilmeisesti ruiskeissa oleva aine oli ginseng uutetta, tai niin ainakin luultiin. Näin jälkikäteen kuulostaa todella riskialttiilta ottaa jossain Romaniassa viidentoistakerran sarja pistoksia. Silloin ei vielä tiedetty Aids: sta tai muista tarttuvista hebatiiteista. Suomessa aloitettiin tekemään ryppyihin ensimmäisiä pistoshoitoja kahdeksankymmentäluvun lopulla. Silloin plastiikkakirurgit käyttivät Zyderm nimistä täyteainetta joka oli puhdasta lehmänsidekudoskollageenia. Se oli erittäin hyvin siedettyä ja paljon parempaa kaikin puolin, kuin nykyiset Restylanet yms. Sitten tuli hullunlehmän tauti ja kaikki lehmään viittaavakin oli vaarallista.

Parikymmentävuotta sitten kosmetiikasa käytettiin paljon eläinkunnan kollageeneja. Sellaiset raaka-aineet kuin placentauute ja embryouute olivat erittäin hyviä vanhenevalle iholle. Ensimmäinen oli istukkauutetta ja toinen alkiouutetta. Yleensä ne saatiin naudoista, tai lampaista. Muistan sen ajan kauhujutun, tai urbaanin legendan. Kerrottiin, että romanialainen rekka jäi kiinni Saksan tullissa ja se oli täynnä ihmisen istukoita. Toisaalta voi olla, että se oli tottakin, koska Romaniassa oli abortti täysin kielletty. Isoilla työpaikoilla naiset alistettiin gynekologin tarkastukseen parin kuukauden välein etteivät he vaan olleet salaa raskaana ja tehneet laittomia abortteja. Se oli sitä meneen Itä-Euroopan diktatuuria.

Itse käytin hoidoissa paljon placenttajalkavoidetta ja se oli todella tehokasta. Kantapäiden haavaumat parani muutamassa päivässä. Eläinperäisten raaka-aineiden rinnalla käytettiin paljon kaloista saatuja uutteita ja öljyjä. Ella Bachella oli kuivalle iholle Creme Intex joka sisälsi kampelaöljyä ja haisi kuvottavalle. Bachella oli myös verinaamio, joka sisälsi naudan verestä saatua hemoglobiinia. Silloin nämä aineet oli täysin hyväksyttyjä ja aika tehokkaitakin. Valaanrasvaa käytettiin joka paikassa, se oli hyvä huulipunien rasva-aine. Onneksi senkin käyttö lopetettiin, koska valaat ovat sukupuuttoon kuolemassa.

Ennen minun työaikaani joskus viisikymmentäluvulla ryppyvoiteet sisälsivät hormooneja ja nehän oli todella tehokasta tavaraa. Silloin kuviteltiin ettei iho läpäise mitään ja aineet imeytyy, vaan pintakerroksiin. Nykyäänhän hormooneja nimenomaan imeytetään ihon läpi elimistöön hormoonilaastareiden muodossa. Aika sekamelskaa elimistössä nuo hormoonivoiteet varmaan aiheuttivat ja rintasyöpäriski oli suuri. Sitä ei kuitenkaan silloin ymmärretty ja asiakkaat käyttivät hyvällä omallatunnolla voiteita. En ole koskaan jälkikäteen kuullut, että mitkään näistä nykyään kummallisista raaka-aineista olisi vaarantanut ihmisen terveyttä. Kukaan ei tietääkseni ole saanut hullunlehmän tautia kasvovoiteista. Toisaalta sitä ei kukaan edes pysty jälkikäteen tutkimaan miten paljon rintasyöpiin vaikutti 50-luvulla hormoonipitoiset hoitovoiteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti