perjantai 28. helmikuuta 2014

Ihon anatomia ja kosmetiikan imeytyminen

Yksi tärkein oppiaine kosmetologikoulutuksessa on anatomia ja fysiologia. Koulussa luetaan koko ihmiskehon anatomia ja elimistön toiminta, vaikka suurimmaksi osaksi tarvitsemme työssämme ihonanatomiaa. Anatomia opetellaan aina myös latinaksi ja se on osoittautunut työelämän myötä hyvin tärkeäksi, vaikka kouluaikana purnasin sitä vastaan. Nyt kuitenkin on helppo täydentää oppejaan ja lukea lääketieteen julkaisuja, kun latinan lääketieteellinen sanasto on edes jotenkin hallussa.

Yleensä en asiakaspalvelussa, tai tässä blogissani nosta esiin anatomiaa ja fysiologiaa, koska se on ammattikieltä ja kuluttajille pitää kertoa asiat, niin että he sen ymmärtävät. Ihon anatomia on kuitenkin aina työni ohjenuora eikä sitä voi muuttaa, vaan se on olemassa oleva tosiasia. Vielä kahdeksankymmentäluvulla käytiin keskustelua miten ihon läpi eri aineet imeytyvät. Nykyään sekin on jo tarkoin tutkittua ja tiedetään aika hyvin miten kosmetiikan ja lääkeaineiden imeytyminen tapahtuu. Ihon yksi tärkeä tehtävä on suojata elimistöä ulkoisilta haitoilta. Iho ei päästä elimistöön ympärillämme olevia aineita, vaan on erittäin tehokas suojamekanismi. Jos aineiden tarkoitus on imeytyä elimistöön, tai ihoon ne pitää olla määrätyllä tavoin käsiteltyjä. Aineen molekyylikoko ja rasvaliukoisuus määrittää aineen imeytyvyyden. On olemassa tiettyjä lääkeaineita joita imeytetään ihon läpi elimistöön ja verenkiertoon. Esimerkiksi hormonilaastarit, tai estrogeenigeelit. Kosmetiikka ei saa koskaan imeytyä elimistöön.

Kosmetiikan tarkoitus on imeytyä ihon eri kerroksiin ja vaikuttaa niissä. Kosmetiikka toimii ihon päälimmäisessä kerroksessa orvaskedessä eli epidermiksessä. Orvaskesi jakautuu 4-5 kerrokseen riippuen ihon paksuudesta. Orvaskeden kerrokset ovat marraskesi l. Stratum corneum, kirkassolukerros ( tämä on vain paksussa ihossa), jyväissolukerros l.str.granulosum, okasolukerros l.str.spinosum, tyvisolukerros l.str.basale. Näihin ihon kerroksiin kosmetiikka vakuttaa ja imeytyy erilaisten kuljettaja-aineiden avulla. Paksuin näistä kerroksista on marraskesi ja siihen vaikuttaa suurin osa aineista ja se on myös päälinmäisin kerroksista.

Orvaskesi sisältää myös erilaisia muita soluja joita on keranosyyttisolut, melanosyyttisolut, Langerhanssin solut ja Merkelin solut. Näistä kaksi viimeiseksi mainittua on nimetty vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana eli ihmisen anatomiasta löytyy edelleen jotain uutta. Ihonkerroksissa toimii myös hikirauhaset, talirauhaset ja karvatupet. Kosmetologien koulutuksissa ja Dermalogicankin koulutuksissa selvitetään aina jokaisen raaka-aineen vaikutus ihon eri osissa. Kosmetologin pitää ymmärtää voiteiden yms.aineiden vaikutusmekanismit yksityiskohtaisesti. En kuitenkaan selitä asioita kuluttajalle näin, koska harva kuluttaja haluaa tietää vaikuttaako esim.retinoli Langerhanssinsoluihin, vai Merkelin soluihin.

Kosmetiikassa ei siis ole kysymys mistään summittaisesta jutusta mikä toimii vähän sinnepäin, vaan selkeästä anatomiasta ja fysiologiasta.

1 kommentti:

  1. ulrika11:02

    Kiitos Inkeri taas hyvin selventävästä jutusta. Jos jollekin on vielä epäselvää ihon toiminta voi googlettaa ihon anatomia, ihon kerrokset, tai epidermis, niin löytyy monia sivuja joissa on myös kuvia ihonkerroksista ja solukoista.

    Ullis

    VastaaPoista