lauantai 21. kesäkuuta 2014

Lääkeaineiden vaikutus ihoon

Perehdyin kunnolla sairauksien ja lääkeaineiden ihovaikutuksiin, kun Senioriterveys lehden toimittaja otti minuun yhteyttä ja halusi tehdä aiheesta juttua. Nykyään meihin ottaa todella moni toimittaja yhteyttä, koska moni lukee tätä blogia. Olen siitä ihan ilahtunut ja vastaan mielellään toimittajien kysymyksiin. Tiedän ettei moni kosmetologi halua haastatteluihin ja varsinkin radiohaastatteluihin on vaikea löytää kauneudenhoidonammattilaista. Oma ammattitaitoni on niin moneen kertaan testattu, että luotan siihen, että vastaukset löytyy ja ellei löydy senkin voi sanoa.

En ollut pariin vuoteen paneutunut lääkeainelistaan, jotka aiheuttavat iho-ongelmia. Hämmästyin itsekin miten paljon on jo lääkeaineita, jotka reagoivat auringon kanssa yhdessä. Tyypillisin haittavaikutushan on, että iho herkistyy UV-säteilylle. Lääkeaineen vaikutus saattaa moninkertaistaa säteilyn määrän. Kun tällainen vaikutus on todettu se ei ole mikään pikkuhaitta, vaan yleensä iho palaa pienestäkin säteilymäärästä. Olkaa siis todella varovaisia, jos käyttämässänne lääkkeessä kehoitettaan suojautumaan auringolta. Saattaa olla, että muuten vahva ja helposti ruskettuva iho palaa jo kymmenessä minuutissa lääkeaineen vaikutuksesta. Yleensä apteekissa mainitaan tästä ominaisuudesta, mutta siihen ei kannata luottaa. On parempi itse kysyä onko lääkkeessä auringolle herkistäviä vaikutuksia.

Acnelääkkeet Roaccutan ja isotretiooni yleensä on todella paha yhdistelmä auringon kanssa ja yleensä sitä ei määrätäkkään kesäaikaan. Antibiooteista moni reagoi aurinkoon ja niistä tyyppillisimmät on tetrasykliinit ja doksisykliinit kauppanimeltään tunnetuimmat ovat Apocyclin, Doximed ja Doximycin. Tulehduskipulääkkeistä ihan tuttu Ketorin ja Ketomex ei sovi auringon kanssa yhteen eikä Orudis geeliä saa laittaa iholle, jos on ulos menossa. Monet psyykelääkkeet ovat erittäin voimakkaita herkistäjiä UV-säteilylle. Tietääkseni käytetyimmät serotoniiniyhdisteet eivät aurinkoherkkyyttä aiheuta, mutta sekin pitää tarkistaa apteekista lääkekohtaisesti. Mirtatsapiinit ja amitriptyylit herkistävät UV-säteilylle ja yleisin niistä on Remeron ja Triptyl. Monet käyttävät nykyään Triptyliä kivunhoitoon aika suurinakin annoksina. Triptyl tehoaa myös hermokipuun ihan pieninä annoksina, ihan murunen lääkettä saattaa jo auttaa. Sekin pitää kysyä apteekista herkistääkö ihan pieni määrä säteilylle.

Suurin ryhmä näistä UV-säteilylle voimakkaasti herkistävistä lääkkeistä on sydän-ja verenpainelääkkeet. Niitähän on ainakin puolella yli viisikymppisellä ja se onkin todella huolestuttavaa. Tarkistakaa kaikki verenpaine-ja sydänlääkkeiden käyttäjät mitä teidän lääkkeet kohdalla kerrotaan UV-säteilyn yhtesivaikutuksista. Silloin, kun UV-säteilyn vaikutus voimistuu se myös edesauttaa ihosyövän syntymistä. Henkilö, joka käyttää UV-säteilylle herkistäviä lääkkeitä joutuu tarkaan miettimään oman ulkoilunsa kesäaikaan. Ensisijainen suoja on vaate, varjo ja siesta eli suojataan vaatteilla, pysytään varjon puolella ja ollaan sisällä siestalla pahimpaan iltapäivän aurinkoaikaan. Aurinkosuojaa käytetään näiden varotoimenpiteiden lisänä ja suojakertoimen pitää olla 50, esimerkiksi Solar Defence Booster sk 50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti