perjantai 10. lokakuuta 2014

Tiina ja taliköhnä

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoittaa tarinoita niistä asiakastapauksista jotka ovat vuosien varrella jääneet erityisesti mieleen. Asiakkaan nimi on vaihdettu, mutta itse hoito on edennyt kerrotulla tavalla. Uskon, että näistä on lukijoille apua ja joku voi löytää itseltään vastaavia ongelmia.

Siitä on kymmenisenvuotta aikaa, kun Tiina tuli ensimmäistä kertaa kasvohoitoon. Hän oli silloin nelikymppinen ja hoitanut ihoaan aina hyvin, koska katsoi asiakaspalvelutyönsä myös sitä vaativan. Hän oli juuri muuttanut Hämeenlinnaan ja kertoi käyneensä entisellä asuinpaikkakunnallaan kasvohoidossa 3-4 viikon välein. Hiukan ihmettelin lyhyitä hoitovälejä, mutta Tiina kertoi ettei ihoa voi edes meikata ellei sitä kunnolla hoideta. Lähemmässä tarkastelussa huomasin, että iho oli todella öljyisen rasvainen ja laikukkaan hilseilevä. Kasvoilla oli punoittavia hilserenkaita, joiden reunoilla kuollut solukko oli ihan kasoissa. Päänahassa oli mannaryynimäistä valkoista talikeräytymää jokaisen hiuksen juuressa.

Kyselin hänen ihotautilääkärillä käynneistä, mutta siellä hän ei ollut käynyt. Tiina oli kuulemma kysynyt työterveyslääkäriltään apua ihoonsa ja saannut nauravan vastauksen ettei lääketiede kaikkeen auta, kun ei ole edes finnejäkään. Tein heti johtopäätöksen, että kyseessä on taliköhnä eli seborrea exeema ja siihen ei pelkät kosmetologin konstit auta. Olin jo silloin hoitanut muutamaa taliköhnäasiakasta ja tiesin miten hankala hoidettava se on. Tein Tiinalle talineritystä rauhoittavan ja puhdistavan kasvohoidon, mutta neuvoin hänet myös ihotautilääkärille.

Taliköhnä on sienitauti, jonka syntymekanismi ei ole kunnolla vielä tiedossa. Sen aiheuttaa pityrosporum ovale hiivasieni, joka kuuluu jokaisen ihon normaaliin sienikantaan. Jostain syystä joidenkin ihossa tuo hiivasieni villiintyy ja saa aikaan voimakkaan öljyisen ja tahmean kellertävän talivuodon niihin ihon kohtiin missä talirauhasia on eniten. Yleensä päänahka ja kasvot ovat pahimmat, mutta olen nähnyt taliköhnää myös rintakehässä ja hartioissa. Silloin, kun ihottuma on vähäisessä vaiheessa siihen tehoaa apteekista saatava ketokonatsolia sisältävä pesuaine ja shampoo. Ilman reseptiä saatava kortisonivoide rauhoittaa ihon punoittelua ja ärsyyntymistä. Tiinan tilanne oli kuitenkin niin vaikea etten uskonut käsikauppalääkeiden enää tehoavan.

Tiina tuli seuraavan kerran neljän viikon kuluttua ja iho oli jo selvästi parempi. Hän oli ihotautilääkäriltä saanut myös antibioottikuurin, joka nopeasti rauhoitti tulehdusta. Tiinan hoitovälit alkoivat hiukan pidentyä, koska kotihoito auttoi pitämään iho siistinä. Välillä on ollut useita kuukausia ettei taliköhnä vaivaa ollenkaan ja iho on aivan normaali. Pienikin stressi, tai ympäristön ja pesuveden muutos nostaa heti ihottuman näkyviin. Nykyisin, kun Tiina tietää mistä on kysymys hän saa ihon nopeasti rauhoittumaan lääkevoiteilla. Muuten ihoa hoidetaan Dermalogican Medibac tuotteilla ja säännöllisillä kuorinnoilla. Hankalassa vaiheessa Tiina käyttää Oil Control Lotionia ( 58€) päiväksi ja Overnight Clearing Geliä (68€) yöksi. Paremmassa vaiheessa käytössä on Skin Hydrating Booster (94€) ja Active Moist (50 ml 53€, 100ml 76€). Päivittäinen kuorinta Daily Microfoliantilla (72€)aamuisin ja joka toinen ilta Multivitamin Thermofoliantilla NYT TARJOUS 64€, norm.82€ takaa sen, että meikki levittyy hyvin ja hilseily ei nouse pintaan päivän mittaan. Nykyisin minäkin jo unohdan välillä koko taliköhnän, kun menee useita hoitokertoja ettei siitä näy merkkiäkään ja olen siitä todella iloinen.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi14:27

    Hyvä, kun kirjoitat taliköhnästä. Silloin, kun itse sain taliköhnäihottuman ei oikein kukaan tiennyt siitä. Pari kosmetologia yritti sitä hoitaa ja työterveys nosti ihan kädet pystyyn. Onneksi nykyään on netti mistä potilas saa itsekin tietoa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi17:23

    Sain lääkäriltä lääkevoiteen ja käytän sitä pari viikkoa heti, kun taliköhnä läiskiä ilmaantuu. Hirveästi se kuivattaa ja pakkasella sitä ei voi paljoakaan käyttää. Parhaiten saan sitä käytettyä, kun laitan Multivitamin Power Recovery Masquen joka toinen ilta ja yöksi lääkevoiteen. Sen olen myös huomannut, että oma ihoni pysyy parempana mitä useimmin viitsin sitä kuoria.

    Jutta

    VastaaPoista
  3. Anonyymi17:57

    Kiitos tästä jutusta. Toivottavasti muutkin seborreasta kärsivät kertovat hoitokokemuksiaan. Itselleni ei kortisonivoiteet auta ollenkaan. Silloin, kun hilseily on pahimmillaan antibiootit suunkautta auttaa parhaiten. Vartaloa pesen koko ajan Selucos shampoolla ja se pitää vartalon ihottuman poissa. Dermalogican vartalokuorinta pitää selän ja rinnan kohtuullisen siistin näköisenä, että kesälläkin voi toppia käyttää.
    Itse koen ihoni hajun pahimpana vaivana. Hiukset ja iho haisee imelälle heti kun pesusta on yli kahdeksan tuntia. Pahimmillaan päänahan valkoinen mannaryynitali näkyy tummassa tukassani jo iltapäivällä, kun ole se jo aamulla pessyt. Jatkuva peseytyminen on rasittavaa, mutta minkäs teet. Isälläni ja kaikilla sisaruksillani on sama vaiva ja nyt pelkään, että kymmenenvanha poikanikin vielä tästä kärsii.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi18:07

    Kiitos tästä jutusta, luen päivittäin tätä blogia ja olen todella iloinen tästä asiallisesta tiedosta.
    Taliköhnä on ollut vaivanani parikymmentävuotta ja se on myös isällä ja sisaruksillani. Minulle kortisoni ei auta, vaan pahassa tilanteessa kuukauden antibiootti korjaa ihon. Vuoden aikana syön pari kuuria seborrean takia. Selucos shampoota käytän myös vartalon pesuun ja se pysyykin helpommin kurissa. Päänahka ja hiusrajat ovat pahimmat, koen myös ihoni ja hiusten hajun hyvin epämielyttäviksi. Varsinkin, kun hikoaa muuten omaan nenäänikin tulee imelä rasvan haju. Hiukset on pakko pestä aamuin illoin, koska valkoinen talipallero näkyy tummassa tukassa ihan, kuin täinmunat. Onneksi näin pahaa vaihetta ei ole montaa kertaa vuodessa.
    Kertokaa muutkin miten hoidatte seborreaa. Olisi kiva kuulla muista kokemuksista.

    Kirsi

    VastaaPoista
  5. Anonyymi21:07

    Kiitos tästä blogista ja hyvistä tiedoista. Luen tätä päivittäin ja olen oppinut paljon ihonhoidosta. Itselläni on ollut seborrea parikymmentävuotta ja minulle kortisoni ei auta yhtään. Parin viikon antibioottikuuri muutaman kerran vuodessa on paras apu. Minulla on aina resepti valmiina ja aliitan kuurin, kun en enää ulkonäköäni kestä. Pahin on päänahka ja hiusraja. Tummassa tukassani näkyy valkoiset talipallerot jo iltapäivästä, vaikka pesen hiukset joka aamu. Pahimmillaan tali haisee imelälle rasvalle ja haistan sen itse koko ajan.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi01:36

    Jo 80 luvun puolivälissä minulta hoideyttiin tuota vaivaa ja sain taliköhnääni SUP valohoitoa ja se auttoikin hyvin.

    VastaaPoista