lauantai 27. joulukuuta 2014

Ihon ongelmat alkaa usein joulun aikoihin

Joulu joka meillä osuu keskelle talvea on jotenkin rajapyykki ihon reaktioille. Vakioasiakkaani joilla on joku perusongelma eli atopia, psoriasis, ruusufinni tai suunympärysihottuma (=periodaalidermatis) alkaa usein saamaan pahempia oireita ihottumastaan. Siihen on varmaan monta syytä. Tietysti kuivuus, pakkanen ja pitkäaikainen auringon puute pahentaa lähes kaikkia ihotauteja. Jouluna ruokavalio muuttuu, tulee oudompia mausteita, paljon suklaata ja muita ruoka-aineallergioiden aiheuttajia. Asuinympäristöön tulee kukkia, kynttilän savua ja itse joulukuusen tuomia haittoja. Pakko on myös sanoa, että joulu on monelle niin suuri stressi, että jo pelkkä henkinen paine saa ihottuman aikaan.

Atooppinen iho ja moni muu ihotauti saattaa oireilla allergisesti, vaikka ei varsinaisia allergeeneja ole löytynytkään. Yleensä iho, joka on jo muutenkin ihottumainen ja rikki reagoi voimakkaasti hiukankin ärsyttäviin aineisiin. Minulla on ollut yli kolmekymmentävuotta aika monta asiakasta, joilla on joku näistä iho-ongelmista. Olemme monien vuosien kokemuksesta löytäneet hoitotavat iholle ja nykyisin heidän ihot pääsee ihottumaan asti erittäin harvoin. Joulu on yleensä meille hyvin kiireistä aikaa, koska joulukuussa on vähemmän työpäiviä ja asiakkaita olisi enemmän, kuin muina kuukausina. Siksi yleensä teenkin koko joulukuun lähes 60-tuntista viikkoa ja Marillakin on pitkiä päiviä.

Näiden iho-ongelmaisten kohdalla tiedetään jo kokemuksesta, että joulun aikoihin hoitoa on tehostettava. Iho ei saa päästä rikki, koska se onkin tosi vaikeaa korjata talven aikana. Yleensä se tietäisi rankkoja kortisonihoitoja, tai takroli-tai pimekrolimuusivoide hoitoja ja niitä ei kukaan halua, jos vaan voi niiltä välttyä. Joulun aikaan yleensä teemmekin 3-4 Nanolift hoitoa parin viikon välein ja tähän asti vakioasiakkaani ovat pysyneet oireettomina. Joku terve ihoinen voi ihmetellä miten voidaan tuhlata aikaa ja rahaa ihonhoitoon niin paljon. Ainoastaan ihottumista kärsivät ymmärtävät mikä tuska ja kutina rikkinäinen iho on. Se on myös sosiaalinenhaitta. Ei ole kiva olla asiakaspalvelussa, tai opettajana luokan edessä, kun veri tirsuu silmänympäriltä ja poskista.

Sitä en väitä, että kasvohoidot auttavat kaikiin vaivohin ja monia ihottumia ne pahentaa. Hoitojen pitää olla systemaattisia ja niihin pitää sekä asiakkaan, että kosmetologin sitoutua. Enkä väitä, että kaikki kosmetologien hoidot toimii näin. Olen oppinut vuosikymmenten aikana hoitamaan määrättyjä ihosairauksia ja se tietysti asiakas jonka ihoa olen hoitanut kymmeniävuosia on helppo hoitaa, kun tunnen ihon reaktiot. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi02:22

    Kerron mieheni puolesta, että hän on saanut joka talvisen taiveihottumasta pysymään kurissa Multivitamin power recovery naamiolla. Heti, kun iho vähäkin oireilee hän sivelee naamiota ihottuma läiskiin yöksi. Parin, kolmen yön jälkeen iho on taas kunnossa.
    Miestäni oli tosi vaikea saada uskomaan voiteiden tarpeellisuutta, mutta nyt hän itsekin käy teillä ostoksilla.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi16:01

    Komppaan.
    Oma ukkoni ei millään meinannut laittaa muuta, kun kortisonirasvaa siinä vaiheessa kun naama oli jo vereslihalla. Ensin hän kokeili mun ultra calming serumia ja totesi sen auttavan. Pari talvea on olleet jo parempia, kun käytössä on ainakin kerran päivässä tää serum ja saunan päälle tuo sama multivitamiini maski.

    Ritu

    VastaaPoista