tiistai 6. tammikuuta 2015

Perioraalidermatiitti kosmetologin näkökulmasta

Muutama viikko sitten blogin kommenteissa pyydettiin tietoa perioraalidermatiitti ihotulehduksesta. On todella kiva saada vinkkejä mitä lukijat haluaisivat tietää, joten laittakaa ehdotuksia lisää.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma  ei ole vielä kovin pitkään asiakkaitani vaivannut. Käyttämissäni ihotautien oppikirjoissa sanotaan, että sitä ilmestyi ensimmäisiä kertoja 50-luvulla. Minä ole ensimmäisiä kertoja törmännyt perioraalidermatiittiin 90-luvun loppupuolella. Kysymys on siis aika uudesta ihotaudista ja sen syntysyytä ei tiedetä. Perioraalidermatiitti on ihottumaa, joka tulee kasvojen aukkokohtien ympärille. Sitä on suupielissä, nenänpielissä ja silmäkulmissa. Nykyään se on eniten asiakkaitani vaivaama ihottuma acne rosacean eli ruusufinnin jälkeen. Tosin perioraalidermatiitti katsotaan olevan ruusufinnin alalaji, johon tehoaa useimmiten samat hoidot, kuin ruusufinniinkin. Perioraalidermatiitti nimi on hiukan harhaanjohtava. Nimi tarkoittaa kuukautiskiertoon liittyvää ihotulehdusta. Se on alunperin katsottu liittyvän elimistön hormonaaliseen rytmiin ja on myös epäilty e-pillereiden aiheuttavan tätä ihottumaa. Nykyisin on huomattu, että harvalla ihottuma liittyy kuukautiskiertoon, vaikka joillakin niinkin saattaa olla. Ehkäisypillereitäkään ei enää syytetä perioraalidermatiittin aiheuttajiksi, mutta itse en olisi siitä niinkään varma.

Perioraalidermatiitti on yksi näistä mystisistä sairauksista mitkä nykyihmistä vaivaa. Sen syytä ei tiedetä ja sen hoitokin on aika yksilöllistä yhdelle auttaa yksi ja toiselle toinen hoitotapa. Se saattaa parantua myös ihan itsekseen. Perioraalidermatiitti on aika ikävä ihosairaus, koska yleensä se näkyy aika helposti.  Yleisimmin minä näen suupielissä olevat punakat, hilseilevät läiskät, joissa on pikkunäppylöitä. Läiskissä voi olla myös pientä märkäpäistä finniä, mutta itse olen nähnyt sitä harvemmin. Pahemmassa vaiheessa punakat läiskät tulee myös nenänympärille ja silmäkulmiin. Kosmetiikka ei ihottumaan vaikuta ja kasvohoitoja voi tehdä, vaikka ihottumaa onkin. Kasvohoito ei myöskään paranna ihottumaa muttei pahennakkaan. Joskus on epäilty kosmetiikan aiheuttavan perioraalidermatiitti mutta nykytutkimuksissa siitä ei ole näyttöä. Suosittelen kuitenkin, että perioraalidermatiitti sairastavan olisi syytä olla varovainen kosmeettisten aineiden suhteen. Dermalogica on parhaimmillaan juuri tällaisissa tapauksissa, koska siitä ei ole hajusteita, väriaineita eikä mineraalirasvoja. Voimakkaasti hajustettu halpakosmetiikka voi pahentaa ihottumaa. Youngbloodin mineraalimeikit ovat parhaita ihottuman peittämiseen. Olisi tietysti parasta pidättäytyä kokonaan meikkituotteista, mutta harva siihen pystyy. Vähiten haittaa on mineraalipigmenttimeikeistä.

Suosittelen aina ihotautilääkärikäyntiä, jos näen asiakkaalla perioraalidermatiittin. Välttämättä kaikki yleislääkärit ei vielä tätä ihottumaa tunnista. Omana kosmetologikouluaikana ei tätä ihottumaa vielä ollut oppikirjoissa, niin uusi asia se Suomessa on. Lähes aina antibioottikuuri on ainoa apu ihottumaan. Ulkoisesti voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa metronidatsoligeeliä, tai voidetta. Jotkut ovat saaneet apua sienitauteihin tarkoitetusta klotrimatsoli, tai mikonatsolivoiteista.  Kokemukseni mukaan näistä voiteista on aika vähäinen apu. Kortisonivoiteita ei tähän ihottumaan kannata käyttää, koska se ei auta muuten, kuin vähentää kutinaa, jos sitä on. Olen jopa nähnyt, että kortisonivoiteet pahentaa ihottumaa. Ihon puhdistaminen ja desinfiointi on perioraalidermatiitissä tärkeää ja suosittelisinkin pesuun 3-4 kertaa viikossa acneihon Skin Clearing Washia Dermalogicalta. Mihinkään luontaistuotteisiin en usko, mutta niitä suositellaan paljon perioraalidermatiittiin.Ihottuma, kun saattaa itsekseenkin parantua, niin sen oletetaan johtuvan jostain käytetystä "vippaskonstista". Jotkut vannoo tyrnimehun auttavan ja toiset omenaviinietikan, mutta itse en näihin usko.

12 kommenttia:

  1. Anonyymi12:49

    Hei! Onko age smart tuotteissa retinolia ja a-vitamiinia, joita ei käsittääkseni saa käyttää raskaana?

    VastaaPoista
  2. Amerikkalaisissa tuotteissa on hyvin tarkkaan merkitty tuotteet joissa on A-vitamiinia ja niissä lukee, että ennen käytön aloittamista pitää keskustella lääkärin kanssa. Age Smart linjan kahdessa tuotteessa on tämä merkintä ja muut ei sisällä A-vitamiiniä. Nämä A-vitamiiniä sisältävät tuotteet ovat Multivitamin Power Serum ja Age Reversal Eye Complex. Käytännössä on äärimmäisen pieni mahdollisuus, että A-vitamiini imeytyisi sikiöön saakka, mutta mitään riskiä ei kannata ottaa. Neuvoisinkin, että nämä kaksi tuotetta jätetään kokonaan käyttämättä raskaus ja imetysaikana. Muita Age Smart linjan tuotteita voi huoletta käyttää.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi09:39

    Kiitos Inkeri vastauksestasi ja informatiivisesta blogistasi sekä ihonhoidon että historian suhteen!

    VastaaPoista
  4. Hei! Kommenttini liittyy tähän kyseiseen kirjoitukseen suunympärysihottumasta. Hyvä, asiallinen ja perusteellinen kirjoitus ikävästä ihottumasta, mutta kielikorvaani särähti siinä kauttaaltaan käytetty sana "periodaalidermatitis". Käsittääkseni oikea vierasperäinen termi suunympärysihottumalle on "perioraalidermatiitti". Jos joku etsii lisätietoa asiasta, niin tuo yhden kirjaimen ero voi johtaa harhaan.
    Muuten minäkin kiitän tästä mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvästä huomiosta. Silloin, kun ensimmäisiä kertoja kuulin luennoilla tästä ihottumasta, noin viisitoistavuotta sitten käytettiin tätä periodaalidermatitis nimitystä. Ellen nyt ihan väärin muista kosmetologikoulun aikaisista latinanopeista, niin itis on monikkomuoto sanasta tulehdus.
    Nykyisin on varmaan vakiintunut nimitys periodaalidermatiitti ja minunkin on syytä siirtyä siihen.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin yhden kirjaimen eroa (ja siitä johtuvaa merkityseroa) tässä: perioDaali - perioRaali, tuosta sanan lopusta en osaa sanoa mitään. Mutta tärkeintähän kuitenkin on kirjoituksen sisältämä perusteellinen tieto ihotulehduksesta ja sen hoidosta. Kun itse selasin nettiä, en löytänyt mitään olennaista lisättävää siihen. Olen kollegasi ja lueskelen ahkerasti ja mielenkiinnolla tätä blogiasi. Saan siitä usein apua myös omaan työhöni ja omien asiakkaideni hoitamiseen. Tämäkin kirjoitus oli juuri sellainen, jota varmaan tulen vielä tarvitsemaan, sillä olen myös huomannut, että suunympärysihottuma on aika yleinen iho-ongelma.

      Poista
    2. Anonyymi13:55

      Ja mistäs lähtien kosmetologien koulutuksessa on latinaa luettu...heh heh

      Poista
    3. En tarkoittanut sitä, että kosmetologikoulussa olisi ollut latinantunteja. Kaikki ihotautiopin ja anatomian nimet oli kuitenkin osattava sekä suomeksi, että latinaksi ja siinä samalla oppi jonkin verran latinan sanastoakin. Tästäkin opista olen ollut myöhemmin kiitollinen, koska lääketieteellistä tekstiä on paljon helpompi ymmärtää, kun on jotain latinan perustietoja.

      Inkeri

      Poista
  6. Anonyymi19:44

    Kiitos Inkeri perusteellisesta tietopaketista!
    JaanaM

    VastaaPoista
  7. Nyt vasta älysin mitä Tarja kommentissaan tarkoitti. Tuo on selvä virhe minulta ja voi hankaloittaa asian löytymistä muilta sivuilta. Käyn muuttamassa sen oikeaan kirjoitusasuun heti, kun kerkiän. Kiitos huomiosta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  8. Nyt tuo kirjoitus on korjattu ja nimeä on helpompi hakea googlesta. Toivottavasti jutusta on apua lukijoille.
    Kertokaa lisää ideoita mistä voisin kirjoittaa kaikkea ei keksi itse.

    Inkeri

    VastaaPoista
  9. Anonyymi20:53

    Oli kiva lukea eri hoitovaihtoehdoista, kiitos kokoavasta tekstistäsi. Pakko huomauttaa vielä tuosta perioraalidermatiitti-nimestä: sillä ei ole tekemistä kuukautiskierron kanssa. "Peri-" tulee kreikan sanasta "ympärillä", "oraali" viittaa suuhun ja "dermatiitti" ihotulehdukseen, kuten tuolla aiemmin mainitsitkin. Eli suomenkielinen nimi on suora käännös lääketieteellisestä.

    VastaaPoista