lauantai 10. kesäkuuta 2017

Savuttomat vauvat

Olin hiukan ihmeissäni, kun sähköpostia tuli Hämeenlinnan yrittäjiltä otsikolla Savuttomat vauvat. Myönnän, että ensi reaktio oli hiukan negatiivinen. Luulin ensin kyseessä olevan jonkun pilajutun ja seuraavaksi ärsyyntyminen nousi, että mitä nyt vielä yrittäjien pitää tehdä tämän kaupungin ja yhteiskunnan hyväksi.

Odottavista äideistä tupakoi noin viisitoistaprosenttia

Savuttomat vauvat on Hämeenlinnan neuvoloiden ideoima kampanja jolla pyritään kannustamaan odottavia perheitä savuttomuuteen. Kampanja on käynnissä 1.6-30.12-17 ja sinä aikana pyritään vaikuttamaan odottaviin äiteihin, että he lopettaisivat tupakoinnin. Raskauden aikana tehdään kaksi häkämittausta millä katsotaan miten paljon sikiön verenkiertoon tulee häkää äidin tupakoidessa. Tupakoivat perheet saavat lisätietoa tupakoinnin vaikutuksesta lapsen terveyteen ja heitä tuetaan tupakoinnin lopettamisessa. Meidän yrittäjien rooli on antaa alennuksia, tai tuotepaketteja näille tupakoiville äideille ilmeisesti kannustuksena. Yritys saa vastalahjaksi logonsa jollekin facebooksivustolle. Nämä alennukset ja muut edut koskevat kaikkia äitejä ja tupakoivia sitten, kun tupakka on jätetty.

Yrittäjällä pitää olla yhteiskuntavastuullisuutta 

Voi olla, että urputan nyt täysin mitättömästä asiasta. Voisinhan vaan sivuuttaa koko jutun ja olla osallistumatta siihen. Haluan kuitenkin herättää keskustelua ja keskustelua ei synny ellei joku uskalla sanoa eriävää mielipidettä, tai minusta on vaan tullut pihi ja äkäinen vanha nainen. Suhtaudun hyvin epäluuloisesti siihen, että joku lopettaisi tupakoinnin, jos saa meiltä alennuksen, vaikka päivävoiteesta. Jos ihminen on jo niin vastuuton, että ei ajattele yhtään lapsensa terveyttä auttaako siihen enää mikään palkitseva kannustaminen. Ajatteleeko nuori äiti, että katsos miten monta yritystä minua kannustaa niin nyt kyllä pitää lopettaa tupakointi. En usko, että antamallani edulla olisi mitään tekemistä tuossa tupakoinnissa. Enemmän siitä ehkä tulisi myönteistä mainosta, jos omat asiakkaani näkisivät, että osallistun tuohonkin hyvään asiaan. Toisaalta jopa pelkään mennäänkö tässä ojasta allikkoon. Ihmisen pitää ottaa vastuuta itse elämästään ja lapsestaan eikä oppia siihen, että aina joku muu tekee kaiken hänen puolestaan. Yleisesti olen sitä mieltä, että yrittäjän pitää olla yhteiskuntavastuullinen ja osallistua erilaisiin yhteisiin hankkeisiin. Yrityksellä pitää olla selkeä arvomaailma eikä aina voi ajatella, vaan omaa etuaan.

Miten paljon voi yrittäjältä pyytää

Tämä Savuttomat vauvat-kampanja osui minulle vähän huonoon kohtaan, koska koen tällä hetkellä meiltä pienyrittäjiltä vaaditaan jatkuvasti enemmän, kuin oman yrityksen pyörittämistä. Nykyisen olen myös sitä mieltä, että Hämeenlinnan poliittiset vastuuhenkilöt ovat hoitaneet niin huonosti omaa osuuttaan, että sitä pitää paikata koko ajan. Koko viimeinen vaalikausi eli neljävuotta tapeltiin ja käytiin oikeutta ettei siinä takuulla ehtinyt kunnolla töitä tehdä. Miten paljon kaupungin rahaa paloi kokouspalkkioihin, kun valtuusto istui toisiaan nokittelemassa? Niitäkin rahoja olisi tarvittu vaikka tähän Savuton vauva-projektiin. Itse olen todella aktiivisesti osallistunut yhteisten asioiden hoitoon koko yrittäjäurani ajan ja tulen osallistumaan edelleen. Olen kuitenkin tullut entistä kriittisemmäksi mihin osallistun ja onko siitä todellista hyötyä. Yrityksen ylläpito ja terve talous vaatii enemmän, kuin koskaan ennen ja siksi yhtään turhaa rahan menoa ei pidä ajatellakaan. Itse panostan mieluiten omiin vakioasiakkaisiini ja annan heille etuja, kuin kampanjoihin joiden hyöty on epävarmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti