tiistai 22. elokuuta 2017

Hampaiden valkaisu ei kuulu kosmetologin työhön

Olen suorastaan hämmentynyt ja pahoillani miten omalta ammattikunnaltani on kadonnut työn punainen lanka. Viimeisen kymmenenvuoden aikana ovat kosmetologit alkaneet tekemään kaikkea muuta paitsi ihonhoitoa mikä on meidän ammatin ydin.

Hampaat ja suu ei kuulu kosmetologin työhön

Kävin viime viikolla hammaskivenpoistossa tutulla suuhygieniställä  ja puhe kääntyi hampaiden valkaisuun. Itse tuomitsen täysin sen, että kosmetologit ovat hypänneet hampaiden hoidon puolelle. Samaa mieltä oli suuhygienistikin ja hän kertoi keskustelevansa siitä usein työyhteisönsä kanssa, että eikö mikään laki kiellä sitä. Mikään laki ei tähän todellakaan puutu, koska hampaiden valkaisu ei ole rekisteröity lääkintöhallituksen alaisuuteen. Koska kosmetologit eivät väitäkkään olevansa suuhyenistrjä, tai hammaslääkäreitä heillä on lupa tätä valkaisua tehdä. Hammaslääkäriasiakkaani kertovat, että lakimuutosta kyllä toivotaan ennen kuin tapahtuu vakavia haittoja. Kysyin törmääkö hän työssään tähän ongelmaan ja hänen mukaan se on onneksi aika vähäistä. Yleensä asiakas tulee kosmetologin valkaisun jälkeen heille, kun on huomannut ettei se ole auttanut. 

Väärin tehty hampaiden valkaisu vaarantaa terveyden

Hampaiden valkaisua saa tehdä ainoastaan terveeseen suuhun missä ei ole reikiä eikä ientulehdusta. Miten kosmetologi voi tämän erottaa, koska se ei kuulu meidän koulutukseen. Suurin vaara on se, että valkaisuainetta menee hampaan reijästä hampaan sisälle ja pahimmassa tapauksessa sitä kautta leukaluuhun. Aine syövyttää hammasta lisää ja saattaa irroittaa sitä leukaluusta. Pahimmassa tapauksessa hampaat voivat irrota ja reikiintyä hyvin pahasti. Mitään tällaista en onneksi ole kuullut vielä tapahtuneen ja toivottavasti ei tapahdukkaan. Itse en ikipäivänä ottaisi tuota riskiä. Yksi tärkeä ammattitaidon osa on tiedostaa mitä ei osaa. Helppoa rahaahan kosmetologit tässä yrittää tehdä, mutta nähdäkseni aika moni on hampaiden valkaisun lopettanut sitä hetken tehtyään. Uskoisin, että syynä on asiakkaiden puute. Ehkä tässä kohtaa suomalainen kuluttaja on itsekin niin viisas, että ymmärtää ettei hampaat kuulu kosmetologin työhön. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi15:01

    Ruotsin laivoilla kosmetologi teki valkaisuja muutama vuosi sitten. En tiedä tekevätkö enään.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista, että laivalta löytyy asiakkaita jotka äkkipäätöksellä menee hampaiden valkaisuun.
    Onko kukaan käynnyt kosmetologilla, tai muun alan ihmisellä kuin hammashoitaja tässä valkaisussa? Olisi kiva kuulla kokemuksia.

    Inkeri

    VastaaPoista