lauantai 5. elokuuta 2017

Ihotaudit voi aiheuttaa häpeää

Luen usein lahtelaisen eläkkeellä olevan lääkärin Arno Forssiuksen nettisivuja, koska hän on perehtynyt lääketieteen historiaan ja mielenkiintoisten lääkäreiden elämäkertoihin. Kirjoituksia on kymmeniä ja nyt luin ihotautien historiasta. Se sai minut entistä enemmän ymmärtämään miksi ihotaudit usein aiheuttaa suurta häpeää.

Ihotauteja ei tunneta

Ihotautioppi on varsin nuori lääketieteen ala verrattuna moniin muihin erikoisaloihin. Vasta tuhatkahdeksansataaluvun puolessavälissä yliopistoihin tuli ihotautiopin proferssuureja ja aiheesta kirjoitettiin kirjoja. Ihotaudit ja sukupuolitaudit kulki läpi vuosisatojen yhdessä ja vieläkin niitä hoitaa sama erikoislääkäri. Ihotautien tuntemus alkoi lähinnä kupasta eli syfiliksestä ja sen aiheuttamista haavaumista ja iho-oireista. Kupan tutkiminen alkoi 1500-luvulta, mutta uskon, että vielä nykyäänkin jotkut liittävät ihotaudit sukupuolitautien rinnalle. Iho-oireita aiheuttavia tappavia tauteja oli menneisyydessä paljon. Erilaiset rokot tarttuivat helposti ja surmasivat ihmisiä suuressa määrin. Pilkkukuume oli täiden aiheuttamaa ja se levisi huonon hygienian mukana. Syyhyä tutkittiin jo 1600-luvulla ja epäiltiin syyhypunkin olemassa oloa, mutta varsinaisesti se löydettiin vasta 1840-luvulla. Vielä nykypäivänäkin ihmisillä on pelko tartunnoista ja ihotaudit mielletään erityisen tarttuviksi. 

Vanhat uskomukset elää

Ihotauteihin liittyy hyvin paljon uskomuksia mitkä elää vielä nykyaikanakin. Kysyn aina atooppisesta kuivuudesta kärsivältä asiakkaalta onko hänellä ollut lapsena maitorupea, tai taiveihottumaa. Joskus 80-luvulla huomasin erään iäkkäämmän asiakkaan aivan jäykistyvän kysymyksestäni. Hän tivasi mitä sillä tiedolla teen ja kerroin maitoruven yleensä kertovan ihmisen herkästä ja kuivasta ihosta vielä aikuisenakin. Hän kysyi enkö tiedä, että maitorupi vauvalla kertoo siitä, että lapsi on siitetty kuukautisten aikaan. En todellakaan tätä uskomusta ollut kuullut ja ymmärrän nyt kyllä, että maitorupeen liittyi häpeää, jos takana oli tällainen uskomus. Ihotaudit liitetään usein seksuaalisuuteen ja varsinkin acne ja finnitauti jotka ovat hormooneista riippuvaisia. Eräs äiti kertoi minulle alle kolmekymppisten tytärtensä iho-ongelmista, kun kummallakin oli acne. Toisen tyttären iho oli nyt parantunut, kun hän oli mennyt naimisiin ja seksielämää oli. Toisella tyttärellä acne jatkui, koska hän oli vanhapiika. Se kuulosti minusta hirvittävän rumalta. Sen lisäksi, että oli perinyt acneihon sai vielä äidiltään näin nurjan kohtelun. 

Perinnöllisyys aiheuttaa paineita

Monet ihosairaudet ovat periytyviä ja sekin voi aiheuttaa ristiriitaa. Jos lapsella on, vaikka psoriasis ja se on periytynyt isänäidiltä voi miniän ja anopin suhde tämänkin takia riitautua ja lapsi saa sairaudesta kuulla vielä enemmän. Hyvin useinhan perheissä vatvotaan näitä periytyvyyksiä ja yleensä riita tilanteessa negatiiviset asiat ovat aina periytynyneet vastapuolen suvulta. Ihotaudit ovat niin näkyviä joten ne siksikin nousee helpommin keskusteluihin ja riidan aiheiksi. Toisaalta ihmiset eivät ymmärrä sitä miten kipeä iho voi olla. Moni atoopikkoasiakkaani kertoo ettei lapsena omat vanhemmatkaan ymmärtäneet mikä kutina ja kirvely ihossa koko ajan oli. Jotkut sai moitteita siitä, että lakanat oli aamulla veressä, kun lapsi hankasi kutisevan ihon yöllä verille. Vanhempien häpeä takuulla tarttui lapseen ja tietämättömyys aiheutti vielä 80-luvullakin ongelmia vanhemmille. Äidiltä kysyttiin mikä lapsella oli, kun iho näytti sellaiselta ja sehän tietysti äitiä kiusasi. Lapsi vaistosi tämän ja koki hänessä olevan jotain vikaa. Nyt aikuisena moni asiakkaani kertoo näistä kokemuksista mitkä ovat antaneet ihmiselle itselleen tunteen, että hän on ruma ja epäkelpo. Toivoisin ettei nykypäivänä ihmiset enää kuormittaisi lapsiaan näillä asioilla. Kosmetologin yksi velvollisuus on lisätä tiedon määrää, että typerät uskomukset unohdetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti