sunnuntai 6. elokuuta 2017

Sata suomalaista naista

Kerron nyt julkisesti tästä ideastani, vaikka voi olla ettei siitä tule yhtään mitään. Haluaisin jotenkin yrityksessäni juhlistaa Suomen satavuotisjuhlaa ja olen miettinyt pitkään miten sen tekisin. Päätin kerätä jokaiselta vuodelta naisen joka on vaikuttanut siihen, että suomalainen nainen on tälläinen, kun hän nyt on. Naisia on tieteen, taiteen ja politiikan piiristä ja myös ulkonäköön ja muotiin vaikuttaminen on ollut yksi kriteeri listaukseen.

Vaikuttajanaisia on vähän

Olen nyt kerännyt nuo sata naista eli jokaiselta itsenäisyyden vuodelta yhden. Suurin työ on nyt kertoa heistä ja löytää ne asiat miksi he ovat mielestäni vaikuttaneet naiseuteen. Kerääminen olikin suurempi työ kuin luulinkaan, koska yhteiskunnallisesti näkyviä ja vaikuttavia naisia oli yllättävän vähän ainakin Suomen alkuvuosikymmeniltä. Osa heistä oli jo kuollut ennen kuin Suomi itsenäistyi. Esimerkiksi Minna Canth ja Aleksandra Gripenberg ehtivät kuolla ennen kuin me saimme itsenäisyyden. Aleksandra Gripenberg oli naisasianainen joka ajoi naisten äänioikeutta ja Minna Canth taas kirjoitti naisnäkökulmasta. Merkille pantavaa näissä 1920-30-luvun vaikuttajanaisissa oli, että moni heistä oli naimaton. Ilmeisesti perheen ja uran yhteensovittaminen ei silloin ollut hyväksyttyä joten nekin ennakkoluulot on raivattu nykynaisen tieltä pois. 

Vaikutustapoja on monia

Nämä listaamani naiset ovat hyvin erilaisia ja monelta alalta. Ensimmäisillä vuosikymmenillä moni vaikuttajanainen oli oman alansa ensimmäinen nainen. Esimerkiksi Tekla Hultin oli ensimmäinen naisfilosofian tohtori, Karoliina Eskelin oli ensimmäinen naislääketieteen tohtori ja Laimi Leidenius oli ensimmäinen naisprofessori lääketieteessä. Myöhemmiltä vuosilta otin listaan naisia jotka vaikuttivat ulkonäköihanteisiin. Näitä oli Ester Toivonen Miss Eurooppana, Ansa Ikonen suosikkinäyttelijänä ja Armi Kuusela Miss Universumina. Nämä missit olivat ensimmäisiä naisia jotka tekivät kunnolla Suomea tunnetuksi ulkomailla. Hyvin harva tiedenainen tai yhteiskunnallinen vaikuttaja tuli tunnetuksi omana aikanaan Suomen ulkopuolella. Otin listalle myös Tuntemattoman Sotilaan äidin, mutta yhtä hyvin se voisi olla vaimo, tai tytär. Sotavuodet muokkasi suomalaista naista kovalla kädellä ja se aiheutti myös yhteiskunnallisia muutoksia jotka vaikutti naisten asemaan. Saa nähdä saanko tämän urakkani loppuun, vai onko tämä liian iso työ. Ainakin nyt olen tosi innoissani. Sekin voi olla ettei ketään edes kiinnosta lukea näitä tekemiäni naistarinoita, mutta en mitään suurta lukijakuntaa odotakkaan. Pääasia on, että pystyn jollain tavoin osoittamaan kunnioitustani menneille sukupolville jotka saivat aikaan Suomen itsenäisyyden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti