tiistai 5. syyskuuta 2017

Hyviä yrittäjän ominaisuuksia ovat sisu, sitkeys ja sosiaalisuus

Hyvää Yrittäjien päivää kaikille! Kiitos ihanille asiakkailleni jotka ovat mahdollistaneet sen, että minulla on menossa kolmaskymmeneskahdeksasvuosi yrittäjänä. Tiedän, että moni asiakkaani on tehnyt tietoisen valinnan kannattaa oman paikkakunnan pienyrityksiä. Ilman teitä ei olisi yrittäjiäkään!

Yrittäjyys on elämäntapa

Yrittäjän elämä on sen verran haastavaa ettei sitä voi pitää ihan tavallisena työnä vaan kyllä se on elämäntapa. Yrittäjän työ ei lopu koskaan vaan yrittäjänä ollaan 24/7. Ikinä ei pääse eroon vastuista ja velvotteista, mutta niiden kanssa oppii hyvin elämään. Olen monissa yrittäjien luottamustehtävissä joutunut pohtimaan mitkä ovat hyviä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia yrittäjälle. Listalle kuuluu hyvä terveys ja hyvä stressinsietokyky, rohkeus ja luovuus. Ilman muuta tarvitaan sisua, sitkeyttä ja sosiaalisuutta. Sisukkuus auttaa kestämään vastoinkäymisiä ja yrittämään yhä uudestaan, vaikka joku meneekin pieleen. Sitkeyttä vaaditaan ainakin yrittäjäuran alussa, koska harva pienyritys on kovin tuottava ensimmäisinä vuosinaan. Sitkeä ihminen ei lannistu ja lopeta yritystä juuri siinä vaiheessa, kun se ehkä jo alkaisikin kannattamaan. Liian moni lopettaa yrittämisen 2-5-vuoden sisällä juuri, kun olisi selvinnyt vaikeimman vaiheen ylitse. Sosiaalisuus ja hyvät vuorovaikutustaidot unohdetaan vielä nykyisinkin, kun listataan yrittäjän ominaisuuksia. Kuitenkin on muistettava ettei kukaan ihminen pärjää yksinään ja varsinkin yrittäjän on osattava pyytää apua ja solmia hyviä ihmissuhteita. Silloin, kun luonteeseen kuuluu jo kiinnostus toisiin ihmisiin ja kyky ottaa kontaktia on asiakaspalvelu ja yhteistyö paljon helpompaa. Perinteinen jörö suomalainen joutuu hiomaan luonnettaan todella paljon oppiakseen hyväksi palveluammatissa. Näitä puutteita suomalaisissa yrityksissä näkee päivittäin.
Meiltä ei kovin helposti löydy amerikkalaistyylistä luontevaa palvelualttiutta ja ystävällisyyttä.m

Minun keinoni kestää yrittäjänä

Varsinaisesti en ole koskaan etsimällä etsinyt keinoja sietää stressiä ja pitkiä työpäiviä vaan ne ovat muotoutuneet elämän myötä. Suosittelen kuitenkin, että aloittava yrittäjä listaa niitä tapoja mitkä itselle sopii pitämään stressi siedettävällä tasolla. Omassa listassani on hyvä parisuhde, tarpeeksi ystäviä, harrastukset jotka vie ajatukset aivan muualle ja kissat luomassa leppoisuutta ja rauhoittumista. Läpi elämäni kissat ovat olleet apuna suruun ja murheeseen ja sitä elämän tapaa ovat noudattaneet jo vanhempani ja isovanhempani. Yhtä hyvin siihen sopii koira, tai muu lemmikki, mutta lemmikkieläimet ovat varmoja ilon tuojia. Täysin omasta työstäni poikkeava sotahistoriaharrastukseni nollaa aivoni totaalisesti työhuolista. Pidän sitä hyvin tärkeänä, että harrastus on niin mielenkiintoinen, että se vie kokonaan mennessään. Sotahistoria on ollut tärkeä harrastus minulle jo lapsesta asti ja siitä en luovu. Yrittäjälle käy helposti niin, että liian suuren työmäärän alla harrastuksetkin unohtuu ja se voi olla lopun alkua. Itselleni voisi hyvinkin näin käydä, mutta kun tiedän, että kotona odottaa joku mielenkiintoinen vaihe, tai kirja niin työpaikalla ei vietä yhtään turhaa aikaa. Kirjat ovat toinen intohimoinen harrastukseni ja niiden avulla pääsee äkkiä ihan muihin maailmoihin. Kumpaankin harrastukseeni sekä lukemiseen, että osittain sotahistoriaan kissat sopii todella hyvin. Hyvä kirja ja hyrräävä lämmin karvakorva sylissä verenpaine laskee ja takuulla rentoutuu. 

Yrittäjäkin tarvitsee ystäviä

Yrittäjyys ja perhe-elämä on hyvin vaativa yhdistelmä ja lähes kaikki yrittäjät ovatkin kokeneet avioeron tuskan, kun työ vie liikaa aikaa ihmissuhteilta. Yrittäjänä ei voi olla ellei sitä puoliso tue. Vielä nykyäänkin naisen yrittäjyys ja pitkät työpäivät eivät ole yhtä hyväksyttyjä kuin sama elämä miehillä. Paljon kotoa pois oleva nainen on monen mielestä huono vaimo. Naisyrittäjän puoliso joutuu väkisinkin ottamaan vastuuta kotielämästä ja ilman sitä perhesopu ei säily. Itse olen jo helpossa elämän vaiheessa, koska kahden aikuisen ihmisen elämä on helppo sovittaa yhteen. Lapsiperheen arki vaatii naisyrittäjältä jo sellaisia selviytymisominaisuuksia etten usko, että niitä olisi itseltäni löytynyt. Hyvät ystävät ovat yrittäjälle todella arvokkaita, koska yrittäjyys voi joskus herättää kateutta ja kestäväksikin luultu ystävyys kaatuu siihen. Itse olen kokenut yrittäjänaisten oman yhdistyksen kantavaksi voimaksi. Vuosien varrella sieltä on tullut paljon tärkeitä ja hyviä ihmissuhteita. Yrittäjän ei missään tapauksessa pidä jäädä nököttämään omaan firmaansa vaan sieltä on lähdettävä välillä ulos ja katsottava missä nykyhetki kulkee ja koko ajan pitää oppia uutta ja olla valmis muutokseen. Jatkuvan muutoksen sietäminen on hyvin tärkeä ominaisuus nykypäivän työelämässä ja sitä se on myös yrittäjällekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti