maanantai 7. maaliskuuta 2011

Kuolema on osa elämää

Kuulostaa varmaan oudolta, mutta keskustelen usein asiakkaiden kanssa kuolemasta. Se varmaan johtuu monestakin tekijästä. Varmaan siitäkin, etten itse välttele kuolemaa puheenaiheena. Olen elämässäni kokenut lähipiirissäni niin monta yllättävää kuoleman tapausta, että oma suhtautumiseni on aika realistinen. En ainakaan kiusaannu puheenaiheesta, ja yritä vaihtaa äkkiä muuhun aiheeseen, mikä on aika tyypillinen suhtautuminen.

Yleensä myös menetyksen kokeneet haluavat tulla kasvohoitoihin, vaikka eivät niitä ehkä muulloin käytäkkään. Syy varmaan on se, että ihminen ei halua näyttää läheistensä silmissä säälittävän surkealta, näin he suojelevat myös omia läheisiään. Suuri suru kuitenkin näkyy aika nopeasti kasvojen ihossa, ja oma hoito varmaan jää tyystin.

Usein myös ystävät ja sukulaiset ostavat lahjakortin läheisensä menettäneelle henkilölle. Näin halutaan osoittaa välittämistä, ja jollain tavoin antaa hetki muuta ajattelemisen aihetta. Tällaisissa tilanteissa uskon kasvohoidon merkityksen olevan hyvin hoitava myös henkisesti. Jokainen ihminen kaipaa kosketusta ja silitystä. Kasvohieronta ja kasvohoito on myös parannusta rikkinäiselle sielulle.

Kuolema on meillä Suomessa vähän vältelty puheenaihe, vaikka se taatusti koskettaa jokaista. Varmaan avoimuus, ja kyky puhua helpottaisi suruakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti