tiistai 29. maaliskuuta 2011

Pekka Tiilikaisen nenä

Kaikki ikäluokkani edustajat muistavat legendaarisen radioselostajan Pekka Tiilikaisen, häntähän jopa sanottiin sinivalkoiseksi ääneksi. Suurin osa myös muistaa hänen nenänsä. Hän on varmaan selkein esimerkki julkisuuden henkilöstä jolla on ollut erittäin paha ruusufinni, eli acne rosacea. Ilmeisesti sitä ei myöskään oltu kunnolla hoidettu, tai ehkei muutama vuosikymmen sitten vielä osattukkaan hoitaa. Nykyään  ruusifinni voidaan antibiooteilla hoitaa, niin ettei nenä ja poskipäät enää vaurioidu pysyvästi.

Muutama viikko sitten, kun olin käymässä Latviassa, näin eräällä miehellä pahimman mahdollisen ruusufinnin vaurioittaman nenän. Se oli turvonnut, ja kasvannut kolminkertaiseksi, jokainen ihohuokonen oli myös tuplasti laajentunut. Nenä ja poskipäät oli kirkuvan punaiset, ja täynnä märkäisiä finnejä. Kasvot oli todella kipeän näköiset. Tämä oli esimerkki siitä, mitä hoitamaton ihotauti pahimmillaan aiheuttaa.

Nämä ovat vaan ääritapauksia. Ruusufinni on kuitenkin yleistynyt, ja sen hoito kannattaa ottaa vakavasti. Kasvohoidon yhteydessä me neuvomme aina asiakkaan ihotautilääkärille, jos on kyse jostain ihotaudista. Kosmetiikalla, tai kasvohoidolla ei voi ruusufinniä parantaa, mutta niillä on erittäin suuri merkitys, että iho pysyisi oireettomana. Jos vaan epäiletkin, että ihossasi on muutakin, kuin tavallisia finnejä, käänny ammattitaitoisen kosmetologin puoleen. Ruusufinniä ei kannata myöskään säikähtää, koska nykyään se pystytään hyvinkin pitämään oireettomana. Ilman ihotautilääkäriä hoito ei kuitenkaan onnistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti