perjantai 27. toukokuuta 2011

Opettavainen tarina

Viime päivinä on uutisoitu, että Chilen ex-presidentti Salvador Allenden kuolinsyy tutkitaan uudelleen. Uutinen on minulle hyvin merkityksellinen. Chilen kriisi 70-luvun alussa, oli minulle elämäni ensimmäinen kiinnostuksen kohde sotatilanteista maailmalla. Muistan koko teini-ikäni, että uutisissa tuli vuosikausia järkyttävää tietoa Chilestä, jossa sotilasjuntta oli ottanut vallan.

Tärkein asia mikä minulle tuli mieleen Allende uutisista, oli eräs opetus, jonka sain Isabel Allenden kirjasta. Kirjailija Isabel Allende on Salvador Allenden veljen tytär, ja hän on kirjoittanut kirjan Henkien talo. Henkien talo ei ole ihan täysin Allenden elämään perustuva, mutta myötäilee sitä kohdakkoin.

Kirjassa on kohta, missä päähenkilö, nuori nainen, palaa tajuihinsa vankisellin maalattialta.. Häntä on kidutettu ja pahoinpidelty erittäin pahasti. Nainen on janoinen ja tuskainen ja toivoo, että kuolisi. Hänen ollessa tajunnan rajamailla hän kokee, jo kauan kuolleena olleen äitinsä läsnäolon. Äiti silittää hänen hiuksiaan ja sanoo Älä koskaan toivo kuolemaa, sillä kuolema tulee ajallaan, mutta taistele elämästä, sillä elämä on lahja.


Tämä lause on ollut minulle apuna elämäni rankoissa kohdissa. Ole myös yrittänyt jakaa lauseen opetusta ihmisille joiden elämä on kriisissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti