perjantai 17. kesäkuuta 2011

Idän tytär

Idän tytär on elämäkerta, ja kuvaus Pakistanista ja Benazir Bhuton elämästä. Kirja on jo vanha, ja kuvaa lähinnä Pakistanin historiaa, koska sen tapahtumat päättyvät vuoteen 1988. Benazir Bhutto oli vielä sen jälkeen Pakistanin pääministerinä ja hänethän lopulta salamurhattiin 2000-luvun alussa.

Benazir Bhutto oli Pakistanin pääministeri Zulfigar Ali Bhutton tytär. Zulfigar Ali Bhutto auttoi Pakistanin demokratiaan, ja hyväksyi ensimmäisen Pakistanin perustuslain. Hänet syrjäytti vallasta sotilasjuntta, kenraali Zian johdolla. Tämän Zulfigarin takia olenkin kirjasta kiinostunut, koska muistan hänen nimensä uutisista 70-luvulla. Olin vähän toisella kymmenellä, ja aloin jo ymmärtämään maailman tapahtumista. Nyt on kiva jälkikäteen palautella mieleen, miten asian ymmärsin silloin, miltä se näyttää nyt.

Zulfigar Ali Bhutto teloitettiin 70-luvun alkupuolella, vaikka koko maailma vetosi hänen puolestaan, Brezhneviä, ja Jimmy Carteria myöden. Voi kuitenkin olla, että CIA rahoitti osin Pakistanin sotilasjunttaa, niin kuin teki Chilessäkin. Bhutto oli niin paljon köyhän kansan puolella, ja halusi jakaa maata muillekin kuin muutamalle rikkaalle suvulle, että häntä saatettiin pitää kommunistina. 70-luvullahan USA ja CIA valvoi vainoharhaisesti kommunismia, niin kuin nykypäivänä terroristeja.

Aikaa on kuitenkin kulunut vieläkin liian vähän, jotta totuus tulisi täysin ilmi. Joka tapauksessa Pakistan oli silloin, niin kuin nytkin yksi maailman köyhimmistä maista, jossa lukutaidottomia on paljon. Muslimi uskonto sanelee paljon, miten eletään, ja nykypäivänä vielä tiukemmin. Afganistanin puolella toimiva Taliban liike vaikuttaa nykyään vahvasti Pakistanistakin, ja varsinkin naiset kärsivät sen tuomista rajoituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti