torstai 3. marraskuuta 2011

Ruusufinni on lisääntynyt

Katsoin tämän blogin tilastoista, että ruusufinni jutut on paljon luettuja. Sekin kertoo siitä siitä, että ruusufinnia on paljon ja se kiinnostaa. Ruusufinnin latinankielinen nimi on acne rosacea ja se on ihan eriasia, kuin acne muuten.

Ruusufinni on ihotulehdus, joka näkyy yleensä ensimmäisenä nenässä ja poskipäissä. Ihosta tulee punakka ja kuumotteleva ja siinä on runsaasti pieniä märkiviä finnejä. Näitä finnejä ei pidä missään tapauksessa puristella, koska se vaan pahentaa tilannetta. Ruusufinni tarvitsee aina lääkärin hoitoa ja yleensä oikeat lääkkeet auttavat hyvin. Lääkityksenä käytetään määrätyn tyyppistä antibioottia ja paikallisvoidetta. Antibioottikuuri on yleensä hyvin pitkä, voi olla useita kuukausiakin.

Joskus kuulen ettei joku haluaisi rasittaa elimistöään, niin paljolla antibiootilla ja päätyvät johonkin luontaishoitoon tai pelkkään paikallishoitoon. Itse en pidä sitä hyvänä ratkaisuna, koska ilman antibioottia tilanne pahenee koko ajan. Lopuksi tuloksena on samanlainen nenä, kuin Pekka Tiilikaisella oli. Ihohuokoset siis tulehtuu ontelomaisiksi ja syntyy liikakasvua ja turvotusta. Tämä on pitkä prosessi, mutta täysin estettävissä antibioottihoidolla.

Kosmetiikan konstit eivät auta ruusufinniin ja jotkut kosmeettiset aineet vain pahentavat tilannetta. Kuitenkin ihoa pitää normaalisti hoitaa, kosteuttaa ja puhdistaa. Dermalogican tuotteet käyvät hyvin ruusufinniin, koska niissä ei ole mineraalirasvoja, hajusteita tai väriaineita. Ihoa pitää suojata auringolta ja pakkaselta ja Dermalogicalta löytyy tähän hyvät tuotteet.

Ruusufinnin syntysyytä ei varmasti tiedetä, mutta ilmansaasteita pidetään yhtenä syynä ruusufinnin lisääntymiseen. Ruusufinni puhkeaa helpoiten tässä vaiheessa vuotta, kun alkaa pakkanen ja lämmönvaihtelut ja toinen ajankohta on aurinkoajan alku. Aurinko pahentaa ihoa selvsäti, joten sitä on aina syytä välttää. Ruusufinni on myös sillä tavoin parantumaton, ettei se koskaan ole täysin ohitse, mutta oireeton se saattaa olla jopa vuosia. Yleensä alkuhankaluuden jälkeen hoito on helppoa ja ihon saa pysymään oireettomana. Kyse ei ole katastrofista jos sairastuu ruusufinniin yleensä hoito tehoaa siihen nopeasti ja sen kanssa oppii elämään. Kannattaa myös pyytää apua hyvältä kosmetologilta ja tähän suosittelen ainoastaan ammattikouluista valmistuneita kosmetologeja, koska heillä on hyvä ihotautiopin osaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti