tiistai 14. helmikuuta 2012

Taide sodan palveluksessa osa 1

Ajattelin yhdistää kaksi lempiharrastustani eli kulttuurin ja sotahistorian. Taiteilijat ovat kautta aikojen vaikuttaneet ihmismieliin ja taide on ottanut kantaa sodan tai rauhan puolesta. Nyt kuitenkin hain teoksia, jotka todella vaikuttivat sodan kulkuun tai syntyivät sodan takia. Muistin pikaisesti vain kolme esimerkkiä, mutta yritän muistella lisää niitä. Nämä kolme on Säkkijärven polkka, Shostakovitshin seitsemäs sinfonia ja Picasson Guernica taulu.

Kerron ensin Säkkijärven polkasta ja sen suuresta vaikutuksesta Viipurin säilymiseen. Säkkijärven polkka on vanha kansansävelmään perustuva railakas ja reipas polkka. Se on levytetty moneen kertaan, mutta Suomen armeija otti käyttöönsä kesäkuussa 1941 Dallapen levyttämän version. Suomen armeija päätyi jo jatkosodan alkuvaiheessa Viipurin porteille eli elokuussa 1941. Venäläiset saatiin kaupungista häädettyä aika pikaisesti ja kaupunkia alettiin puhdistamaan siviilien paluuta varten.

Huomattiin heti, että venäläiset olivat jättäneet jälkeensä miinoja, joiden laukaisumekanismia ei heti ymmärretty. Miinojen laukaisua alkoi tutkimaan Suomen parhaat voimat ja parin päivän päästä selvisi, että kyseessä oli uuden tyyppinen laukaisin jota ohjattiin radiotaajuuksilla. Kun määrätyllä taajuudella lähettetiin määrättyä kolmisointua venäläiset pystyivät räjäyttelemään halunsa mukaan miinoja joita oli kaikkialla Viipurissa. Tilanne oli mahdoton, Viipuria ei voitu valloittaa kunnolla, koska sinne oli vaarallista mennä.

Älykkäät suomalaiset tiedemiehet keksi pikaisen avun. Kun radioaalloille työnnettiin koko ajan jotain muuta ei venäläisten kolmisointu päässyt läpi. Näin siis ajettiin radioauto Viipurin porteille ja sieltä valittiin juuri Säkkijärven polkka,jota soitettiin yötä päivää helmikuuhun 1942 saakka. Pidän tuosta iloisesta polkasta, mutta en voi sitä kuunnella ikinä miettimättä, että kuinka monta ihmishenkeä se pelasti. Myös nämä pienen Suomen älykkäät tiedemiehet ovat tehneet minuun syvän vaikutuksen. Armeijan palvelukseen oli palkattu kaikki matemaatikot ja muut yliopistomiehet ja he antoivat älynsä Suomen sotaponnisteluiden käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti