torstai 16. helmikuuta 2012

Taide sodan palveluksessa osa 3

Picasso oli jo 1930-luvulla maailman kuullu taiteilija eikä asunut kotimaassaan Espanjassa, kuin osan vuodesta. Espanjassa syttyi sisällisota vuonna 1936 tasavaltalaisen hallituksen ja Francon johtamien kapinallisten välille. Tasavaltalainen hallitus oli valittu vapailla vaaleilla ja se oli vasemmistolainen näkemyksiltään, Franco taas oli lähes fasisti poliittiselta kannaltaan.

Espanjan sisällissota oli hyvin julma ja siinä siviiliväestö kärsi erittäin paljon. Sota kesti 1936-1939 välisen ajan ja siinä kuoli noin 500,000 espanjalaista. Osa näistä teloitettiin vasta Francon päästyä valtaan. Saksa auttoi Francoa erittäin paljon ja sanotaankin, että espanjan sisällissota oli saksan armeijan harjoitussota. Varsinkin Luftwaffe opetteli siinä sodassa ilma-aseen käyttöä ja miten se parhaiten tuki jalkaväen toimia. Yksi tällainen "kokeilu" pommitus oli Guernican kylän väen tuhoaminen. Guernica oli pieni vuoristokylä jossa ei ollut montaa tuhatta asukasta. Koko kylän naiset, lapset ja vanhukset kokoontuivat aina yhtenä markkinapäivänä torille ja tällaisena päivänä Saksan ilmavoimat pommittivat kylän maantasalle. Lähes koko kylän siviiliväestö kuoli.

Tästä tapahtumasta Picasso maalasi yhden kuuluisimmista tauluistaan Guernica. Hän maalasi taulun jo ennen toista maailmansotaa, mutta sen merkitys tajuttiin vasta sodan jälkeen. Guernica on upea kannanotto sodan julmuuteen ja siihen mikä vaikutus sodalla on siviileihin ja yhteiskuntaan. Jos taulu olisi tullut kunnolla julkisuuteen ennen toista maailmansotaa olisi fasistien julmuus vastustajiaan ja siviiliväestöä kohtaan noussut esiin jo silloin. Minulle tuo taulu symboloi sodan vastaisuutta ja rauhan tahtoa. Toivoisin, että pääsisin joskus Madridiinn katsomaan aitona tuo taulun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti