torstai 10. toukokuuta 2012

Mustapää eli komedo

Mustapään latinalainen nimi on komedo ja sitä nimitystä ihotautilääkärit käyttävät. Puhutaan komedoacnesta, kun kyse on enimmäkseen mustapäistä syntyneestä aknesta. Mustapäistä käytetään myös nimeä ihomato, mutta se taas tuo monenlaisia turhia mielikuvia. Joidenkin käsitysten mukaan, kuvitellaan ihan oikeasti ihossa olevan matoja. Se on ihan hölynpölyä ja siksi käytänkin yleensä nimitystä talitukkeuma, tai epäpuhtaus, joskus myös mustapää sanaa.

Miten mustapää syntyy?

Mustapäiden synnystä ja poistosta on useita vääriä käsityksiä, joten kerron vähän faktatietoa niistä. Ihotali on kellertävää löysän tahnan kaltaista ainetta jota kaikkien ihmisten ihohuokosissa oleva talirauhanen erittää. Perintötekijät määräävät miten voimakkaasti talirauhaset ihotalia erittävät. Rasvaisella iholla eritys on hyvin voimakasta ja kuivalla iholla vähäistä. Ihon kuivuus johtuu siitä, että ihon talirauhaset ovat pieniä jolloin niiden eritys on vähäistä. Tällöin tali ei suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta ja iholle tulee vielä kosteudenkin puutetta. Rasvaisella iholla talineritys on hyvin runsasta. Huokoset ovat yleensä suurentuneet voimakkaasta talivuodosta, iho on paksu ja nihkeän rasvainen pinnaltaan.

Mustapää syntyy, kun ihohuokosessa oleva tali hapettuu, hapettunut tali muuttuu väriltään tummaksi. Myös ulkoapäin tuleva lika, esimerkiksi ilmansaasteet värjäävät talia tummaksi. Huokosen suulla oleva tali myös usein kovettuu ihosta irtoavista kuolleista soluista johtuen. Iholla on myös paljon bakteeritoimintaa ja tulehdusta aiheuttava stafylokokki bakteeri saa aikaan finnin, joka on siis tulehtunutta ihotalia.

Mustapäiden poistaminen

Aiemmin kosmetologeillakin oli tapana innokkaasti metsästää mustapäitä ja kovakouraisestikin niitä poistaa. Moni ihminen tekee tätä itse vieläkin, mutta huonoin tuloksin. Monesti myös ihohuokosta puristellaan ihan turhaan, koska iholla on paljon myös niitä huokosia, joissa ei ole selkeästi talia, mutta vähäinen huokosten seinämien tali on tummunut. Silloin huokosesta ei tule mitään ulos puristamalla, vaan tummuus pitää hoitaa hoitoaineilla. Nykyään hyvillä hoitoaineilla saadaan talineritystä rauhoittumaan ja sitä kautta mustapäiden syntyminen vähenee. Uuden asiakkaan kohdalla, jolla on rasvainen iho tehdään kasvohoidossa myös mekaanista puhdistusta ennenkuin tasapainottavat hoitoaineet ehtivät vaikuttamaan. Hyvin paljon mustapäistä saadaan myös pois kuorinnalla joka sulattaa ihotalia ja kuollutta solukkoa ihohuokosista. Yleensä kestää noin 6-8 kuukautta uuden asiakkaan kohdalla kunnes päästään siihen tilanteeseen ettei mustapäitä enää synny ja mekaaninen puhdistus ei ole enää tarpeellista. Kun on tehty 5-8 puhdistavaa kasvohoitoa ja valittu oikeat kotihoitotuotteet mustapäiden syntyminen loppuu kokonaan.

5 kommenttia:

  1. Anonyymi16:40

    Ihan uskomaton juttu, mutta voin todistaa sen, että mustapäät jää unholaan. Olen käynyt Inkulla hoidossa pari vuotta ja kun aluksi kuulin tuosta ettei sit enää mustapäitä tulekaan, niin pidin sitä ihan myyntikikkana. Nykyään, ku tulen kasvohoitoon saan vaan nauttia ihanasta hieronnasta eikä enää rääkätä ihomatoraudalla. Muistan nekin ajat vielä, kun kosmetologikäynnin jälkeen piti olla viikko piilossa.

    Miljami

    VastaaPoista
  2. Anonyymi17:33

    Voiko meikkivoide tukkia ihoa? Ostin aika kalliin Lancomen meikkivoiteen ja olen käyttänyt sitä kuukauden verran. Nyt minulla on mustapäitä ihan koko kasvojen alueella ja yleensä niin ei ole.
    Kiitos näistä hyvistä kirjoituksistasi. Olen muutaman kerran tilannut teidän verkkokaupasta ja ilo oli suuri, kun näin näytepakkaus määrän. Viimeksi tilasin YB ripsarin, luomiväri paletin ja huulikiilteen. Epäröin hiukan valita väriä ihan kuvauksen perusteella, mutta ne oli oikein onnistunut ostos. Taidan seuraavaksi tilata Yb mineraalimeikin.

    Marja -65

    VastaaPoista
  3. Anonyymi00:50

    Aika oudolta tuntuu, että mustapäitä ei muka syntyisi lisää, kun ne kerran poistaa. Mun kosmetologi ei ollu koskaan ees kuullut, et joku vois niin väittää. Mä ite käyn kerran kuussa ihonpuhdistuksessa ja aina perjantaisin, et voin sit viikonlopun parannella naamaani. Tekis mieli kyl kokeilla, jotain muutakin, ku tästä ei tuu hullua hurskaammaksi.
    Ihan mukavahan tuo mun kosmetologi on, mut en usko, et se koskaan käy missään koulutuksissa. Jos kyselen jotain hoitoaineista kotiin se menee ihan vaikeeks ja neuvoo meneen apteekkiin. Kerran ostin siltä yhden voiteen ja se oli ihan vanhaa ja haisevaa. Tätä blogia, kun lukee rupee kyl mietityttään, et voisin mieluusti maksaa hoidosta, jos joku vähä neuvois mua kotihoidossa. Olen saanu tästä blogista enemmän tietoa, ku kymmenenä vuotena kosmetologi asiakkaana.


    Surullinen asiakas

    VastaaPoista
  4. Anonyymi12:15

    Marja 65:lle ja kaikille muillekin:
    Itselläni ainakin Lancomen uusi meikkivoide tukki ihohuokosia, tai ainakin luulisin niin. Vaihdoin Youngbloodin mineraalimeikkipuuteriin ja ihoni on parempi. Lisäksi tuo mineraalimeikkipuuteri on todella hyvä: se peittää, antaa luonnollista väriä ja puuterimaisen pinnan ja iho näyttää ikään kuin ei meikkiä olisikaan. Tuote on myös todella riittoisa, pieni määrä riittää. Voin lämpimästi suositella sitä!

    VastaaPoista
  5. Inkeri valtonen16:20

    Kiitos hyvistä kommenteista.
    Vastaukseksi Marja-65:lle sanoisin, että on ihan mahdollista, että tuo mainitsemasi meikkivoide tukkii ihoa. Meikkivoide joka sisältää synteettisiä väripigmenttejä on kaikista eniten tukkiva vaikutukseltaan. Jos on vähäkin taipumusta rasvoittumiseen kannattaa aina käyttää mineraalimeikkivoiteita. Aivan varmasti voin sanoa, että YB-meikit eivät tuki ihoa.
    Surullisen asiakkaan puolesta minäkin olen surullinen, kuulostaa siltä ettet ole saanut oikein asiantuntevaa kosmetologintyötä. Ei ihonpuhdistuksesta synny mitään tulosta, jos vaan kaivellaan mustapäitä eikä neuvota edes kotihoitotuotteita. Voisithan kertoa ihan suoraan kosmetologillesi josta muuten pidät, että haluaisit kokeilla jotain muuta kasvohoitoa ja haluaisit selkeät kotihoito-ohjeet. Tai sitten katsot paikkakunnaltasi kosmetologin joka käyttää Dermalogican tuotteita.

    Inkeri

    VastaaPoista