maanantai 21. toukokuuta 2012

Plastiikkakirurgiaa tarvitaan

Kirjoitan tämän jutun asiakkaani suostumuksella. Nelikymppinen asiakkaani joutui pahoinpitelyn kohteeksi kolme vuotta sitten ja jälki oli uskomattoman pahaa. Häntä lyötiin pullolla päähän ja lasinsiruja uppoutui päänahkaan paljon. Rikotulla pullolla viilleltiin toista poskea ja korvaa ja viiltojälkiä ja lasinsiruja tuli myös rintakehään ja olkapäähän. Potkimalla leukaluu murtui kuudesta kohtaa ja toistakymmentä hammasta irtosi, myös nenäluu murtui. Kummatkin solisluut murtui ja useita kylkiluita ja toisesta kädestä ruhjoutui jänteitä ja olkanivel.

Onni oli se, että sisäelimet säästyi, eikä päänsisälle tullut vammoja. Tekijä oli miesystävä jota hän oli tapaillut vasta muutaman viikon. Tästä seurasi kymmenen kuukauden sairausloma ja yli kaksikymmentä leikkausta. Päänahasta poimittiin lasinsiruja kymmenittäin ja niitä löytyi vielä vuosi sittenkin. Nyt jäljet ovat ihan siistit, ei voisi uskoa mitä on tapahtunut ja mikä on ollut alkutilanne. Lyhyellä vilkaisulla ei kasvoista huomaa mitään. Sanoisin, että sitten kun istuisi pidempään häntä vastapäätä ja olisi aikaa katsella, niin leukaluun arvet näkyvät ohuina valkoisina viivoina, mutta ei juuri muuta.

Hän itse sanoi kokeneensa keljuimmaksi sen, että hiukset ei kasvaneet siihen pullonsiruista tulleisiin arpikertymiin ja siihen tehtiin useita hiusten siirtoja. Hän koki sen viimeiseksi nöyryytykseksi, kun oli melkein kalju vuoden verran. Eikä peruukkiakaan voinut pitää kuin satunnaisesti, koska se hautoi leikkausjälkiä. Onneksi silmät säästyivät täysin, mutta toinen korva jouduttiin ihonsiirroilla muotoilemaan uudestaan. Toista posken joudutaan viiltojen jäljiltä vielä vähän korjaamaan ja huolena on se, että arpikudosta on jo niin paljon ettei puudutus enää onnistu. Samoin päänahassa on niin paksu arpikudos monesta leikkauksesta,  ettei puudutus enää puuduta sitä, vaan ne on hoidettava nukutuksessa. Hampaissa on ollut valtava homma, koska implantteja on tehty toista kymmentä. Tosin hän näkee siinäkin huumoria, hampaathan olisi pudonneet vanhemmiten kumminkin, niin nyt ne on valmiiksi hoidettu.

Se mitä minä kosmetologina voin tehdä on aika vähäistä, kun vertaa plastiikkakirurgin tekemiin ihmeisiin. Kasvohoidot ovat hillineet ihon kuivumista ja leikkausjälkien turvotuksia on voitu poistaa nopeammin. Tuntoaisti on myös kärsinyt lukemattomista vammoista ja kasvohieronta opettaa hermotuksia taas tuntoaisteihin paremmin. Pigmentin syntyminen arpiin on yksi suuri ongelma, mikä on aika hyvin voitu estää kasvohoidoilla ja Chromawhite tuotteilla. Asiakas itse kokee kasvohoidon tuoman mielihyvä erittäin tärkeäksi, kun muuten kokemus oli, että kasvoja vaan revitään ja satutetaan koko ajan.

Hän ei ole ainoa asiakas minulla, joka on pahoinpidelty ja aina tekijä on ollut puoliso, tai sulhanen. Tuosta kertomastani tarinasta rangaistus oli 6kk ehdotonta vankeutta, jonka sai suorittaa yhdyskuntapalveluna. Mies oli tekstaillut uhrille, että oli oikein mukavaa aikaa olla Kaupungin puistossa hommissa yhteiskuntapalvelun nimissä. Tuntuu ihan kammottavalta mitä ihminen voi toiselle tehdä ja rangaistus ei ole juuri mitään.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi13:53

    Lähisuhdeväkivalta onkin yksi suomen häpeäpilkuista. Vuodesta toiseen mm. Amnesty on yrittänyt herättää päättäjät siihen väkivaltaiseen todellisuuten joka on monelle arkea. Vaikka lyhyet tuomiot ovatkin näennäisesti merkki demokratiasta on mielestäni kuvottavaa, että suomessa langetetaan ankarampia tuomioita huumausaine- ja talousrikoksista kuin henkeen ja terveyteen kajoavista teoista.
    Toisaalta tietysti pitäisi myös puuttua väkivallan syihin eikä pelkästään seurauksiin.

    Minusta kuulostaa kuitenkin siltä, että olet kosmetologina voinut tehdä huomattavan paljon! Uskon, että hoivaava ja parantava kosketus merkitsee todella paljon väkivaltaa kokeneelle.

    -laura

    VastaaPoista
  2. Olen aina pyrkinyt omassa toiminnassani vahvistamaan väkivallatonta yhteiskuntaa. Varsinkin ollessani Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksessa näin läheltä miten eri tahot toimivat estääkseen perheväkivaltaa ja myös NJKL teki omia projekteita torjumaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tilastojen mukaan Suomessa kuolee joka viikko nainen perheväkivallan uhrina ja se on aivan hirveä määrä.
    Toivon myös, että asiakkaani pitävät minua sen verran inhimillisenä ja empaattisena ihmisenä, että pystyvät puhumaan minulle vaikeistakin asioista,jos tarvitsevat kuuntelijaa. Minulla on myös aivan ehdoton vaitiolovelvollisuus, en ikinä pettäisi asiakkaani luottamusta.
    Uskon myös, että hoivaava kosketus auttaa moneen ihmisen vaivaan ja suruun ja murheeseen.

    Inkeri

    VastaaPoista