lauantai 14. heinäkuuta 2012

Kokemuksia työpaikkakiusaamisesta

Tämän kevään aikana on mediassa nousut vilkas keskustelu työpaikkakiusaamisesta ja muista ihmissuhde ongelmista työyhteisössä. Niistä on noussut mieleen omat kokemukseni oudoista tilanteista hoitolassani mitä työuraani on liittynyt.

Olen aiemminkin kertonut siitä, että aloittaessani kosmetologin työn 1980, niin silloin oli hyvin tyypillistä rinnastaa kosmetologi prostituutioon. Minä ja kollegani jouduimme hyvinkin usein seksuaalisenhäirinnän kohteeksi ja se oli siihen aikaan pakko vain sietää. Itselleni se oli hyvin vaikeaa, koska olin vasta 18v, kun aloitin työni ja täysin kokematon sellaisiin tilanteisiin. Siedin paljon sellaista minkä viheltäisin nykyään heti poikki ja työntäisin tyypin ovesta ulos. Tasa-arvo valtuutetun virka perustettiin joskus 1990-luvun alkupuolella ja olin mukana vetämässä monia seminaareja ja kokouksia missä tasa-arvosta ja seksuaalisesta häirinnästä puhuttiin. Olin niin vahvasti mukana erilaisen naisjärjestöjen luottamustehtävissä ja valtakunnallisessa toiminnassa, että näin tasa-arvon kehittymisen hyvin läheltä. Joskus 1990-luvun puolivälissä tuli laki, että työnantaja velvoitettiin suojelemaan työntekijäänsä seksuaaliseltahäirinnältä ja korvausvaatimus saattoi olla jopa 100,000 markkaa. Jos maailma olisi vielä sellainen, kun se silloin oli, niin en tiedä miten suojelisin Marin seksuaaliselta häirinnältä. Onneksi tuli nämä maksulliset seksipuhelinlinjat ja meidän ongelmat loppui sen myötä.

Tuo seksuaalinenhäirintä ei ollut pelkästään miesten päässä oleva väärä ajatusmalli, vaan naiset myös rinnasti kauneushoitolan ilotaloon. Joskus kahdeksankymmentäluvun loppupuolella, kun olin vielä alle kolmenkymmenen ja aika arka koin minua suuresti loukkaavan tapauksen. Olin antanut eri kyläyhdistyksille heidän tapahtumiinsa arpajaisvoitoiksi lahjakortteja tietyille rahasummille. Sitten minulle soitti nainen, jolla oli tällainen arpajaisista voitettu lahjakortti ja hän halusi varata kasvohoitoajan. Tuo lahjakortti ei olisi kattanut koko kasvohoidon hintaa, mutta hän ei halunnut maksaa lisää vaan halusi, että juuri sillä rahasummalla tehdään joku lyhyempi hoito. Hänelle varattiin siis aika eräälle päivälle ja kun tuo päivä koitti oveni takana seisoi kaksi viisikymppistä pariskuntaa. Toinen naisista työnsi miestään edellään sisälle ja tokaisi hänelle, että alappas riisumaan ja työnsi minulle lahjakortin käteen. Muut luistivat pikaisesti ovesta ulos selittäen, että tuo mies on seuraava "hoitoni". Viisikymppinen mies oli ihan nolon hämmentynyt ja hoki ettei oikein osaa käyttäytyä tällaisessa tilanteessa eikä tiedä mitä hänen pitäisi tehdä. Tajusin myös, että hän oli ihan mielettömän humalassa puhe tuskin kulki. Hän soperteli kysymyksiä, että mikä tämä paikka oikein on ja kerroin hänen olevan kauneushoitolassa ja hänelle pitäisi tehdä kasvohoito.  Sitten häntä alkoi oksettamaan ja osa tuli odotustilan lattialle ennen, kun hän ehti vessaan. Mies oli todella noloissaan ja häpeissään.

Tilanne selvisi, kun hän istui vähän aikaa odotustilassa ja hän oli ihan fiksu mies, mutta tolkuttomassa humalassa. Hän kertoi viettävänsä viisikymppisiään ja tämä oli vaimon tekemä ylläri. Vaimo ja tuttava pariskunta oli herättänyt hänet aamu seitsemältä ja pakottaneet juomaan pullon koskenkorvaa ennen aamiasta. Puoleen päivään menenssä pullollinen oli juotu ja sitten hänet raahattiin kaupunkiin ja kerrottiin, että hänet viedään maksullisen naisen luo. Sitten hänet työnnettiin minun vaivoikseni hoitolaan. Onneksi mies oli ihan kunnollinen ja mitään ongelmia ei tullut, mutta tapaus ei ollut meille kummallekaan huvittava. Minusta se ei ollut mikään synttärilahja vaan silkkaa ilkeyttä. Mies ihmetteli koska vaimo oli käynyt lahjakortin ostamassa ja kerroin ettei sitä ostetukkaan, vaan se oli arpajaisvoitto. Mies älysi sitäkin pahoitella etten edes saanut mitään maksua siitä, kun hän vei aikaa turhaan ja oksensi matolleni. No, raha ei minua huolettanut, vaan tuo kummallinen ihmisten asenne.

Onneksi maailma on muuttunut ja asenteetkin. Pinnan alla kuitenkin elää vieläkin suomalaisten kummallinen asennoituminen itsensä hoitamiseen ja mielihyvään. Edelleen joidenkin ajatuksissa mielihyvä liitetään vain seksiin. Meillä on vielä paljon oppimista ennen, kuin olemme eurooppalaisella tasolla suhteessa omaan ulkonäköömme ja hyvinvointiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti