sunnuntai 5. elokuuta 2012

Pohdintaa urheilijoiden ihonhoidosta

Koko kesän urheilua on tullut tuutin täydeltä, niin etten minäkään ole välttynyt urheiluohjelmilta. Itselläni ei ole mitään kiinnostusta olympialaisia kohtaan, mutta mieheni katselee niitä päivittäin joten aina jotain tulee huomioitua. Urheilijoiden iho joutuu ihan äärimmäisen koville. Tiedän sen vallan hyvin koska hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen saa sponsoritukea Dermalogicalta ja käy aina välillä meidän koulutuksissa kertomassa ihonsa hoidosta. Urheilija joka harrastaa talvilajeja on ihonsa kanssa todella kovilla. Seuraavaksi on nämä yleisurheilijat jotka liikkuvat paljon ulkona säällä, kun säällä.

Katselin jotain pyöräilijöitä mitä haastateltiin viime viikolla ja siinä aloin ajattelemaan heidän ihoaan. Kuvassa olleet naiset eivät olleet enää ihan nuoria, kaikki oli varmaan jo kolmekymmentä täyttäneet. Ymmärrän hyvin, että pyöräily on hyvin rasittava laji ihon kannalta. Hekin varmaan harjoittelevat säässä, kun säässä ja koko ajan ilmavirta pyyhkii ihoa. Auringonsäteilyä tulee ihan jatkuvasti, vaikka aurinko ei paistaisikaan. Heilläkin on varmaan jotain korkeanpaikan leirejä, tai harjoittelua vuoristossa, niin siellä on aina UV-säteily pahinta. Jatkuva hikoilu huuhtoo kasvoilta aurinkovoiteet tai kosteusvoiteet. Aino-Kaisa Saarinen on kertonut ylähuulensa pigmenttiläiskästä, joka vaivasi häntä kaikista pahiten. Se kuulemma näytti siltä, että hänellä olisi ollut viikset ja sellainen pigmenttiläiskä on aika tyypillinen. Hän kertoi nenän valumisen huuhtovan pois aurinkosuojavoiteet ylähuulesta. Se on varmaan aivan totta, kyllähän hiihtäessä tuntuu nenä valuvan yhtenään, mutta me sunnuntaihiihtäjät ehdimme sitä pyyhkimään. Saarinen kertoi, että paras apu oli vaalentaa pigmenttiläiskää koko ajan  ChromaWhiten Extreme-C:llä ja tuo Pure Light aurinkosuoja kuulemma kestää nenän valumista parhaiten.

Tekee ihan hyvää nähdä miltä sellainen iho näyttää, joka on oikein kovia kokenut ilmaston suhteen. Näin näen sen miltä kaikelta yritän asiakkaitani varjella, kun heille suoja-ja hoito-ohjelmia suosittelen. Tiedän, että urheilulääkärit tarkkailevat suojattiensa ihoa hyvinkin tiiviisti juuri melanooman takia. Lääketieteen puolella ollaan hyvin valppaina ihon suhteen, koska säteilyn vaarat ovat hyvin vakavia. Pahimmassa asemassa on tavallinen himourheilija, joka ei ota vakavasti auringon vaaroja. Olen varmaan suututtanutkin muutaman nelikymppisen juoksun-tai laskettelun harrastajan, kun olen niin napakasti sanonut ihon olevan todella vaarassa. On ihan turha treenata vartaloaan kaksikymppisen näköiseksi ja hankkia silikonirintoja, kun henki lähtee ihosyövän takia.

Aino-Kaisa Saarisen esitelmien myötä tiedän sen verran huippuurheilijoiden ihonhoidosta, että he eivät todellakaan laiminlyö ihonsa hoitoa. Silläkin alalla ulkonäkövaatimukset on menneet liiallisuuksiin ja hyvän näköisille heltiää sponsoritukia helpoiten. Se taas ei ole minun mielestäni hyvä asia. Sitä pidän hyvänä, että tosissaan urheilevalla on oikea ihohoitokin hallinnassa. On vain niin rankkoja olosuhteita ettei niillä voi hyvälläkään hoidolla pitää ihoaan rasittumatta. Enemmän ne tavalliset himokuntoilijat unohtavat ihonsa hoidon kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti