torstai 27. syyskuuta 2012

Kuivasilmäisyyden ongelmat

Varmaan puolet asiakkaistani kertoo ongelmistaan kuivien silmiensä kanssa. Tuntuu, että lähes kaikki naiset vanhetessaan alkaa kärsimään kuivista limakalvoista ja ensimmäiseksi se oireilee silmissä. Itselläni on ollut kuivasilmäisyysongelmia toistakymmentävuotta. Olen myös henkilökohtaisesti kokenut hormoonien vaikutukset limakalvoihin ja sitä kautta silmiin. Ollessani lapsettomuushoidoissa 2000-luvun alussa silmieni ongelmat alkoivat ensimmäistä kertaa ja tosi rajuina. Lapsettomuushoitoihin käytetyt hormoonithan oli tuolloin noin viisinkertaisia verrattuna nykypäivänä käytettyihin valmisteisiin. Hoidot aloitetaan pudottamalla estrogeeni taso nollille eli saadaa aikaan vaihdevuositilanne. Silloin opin mitä estrogeenin nollaantuminen tarkoittaa iholle ja limakalvoille.

Itselläni estrogeenin nollaantuminen ei vaikuttanut muihin limakalvoihin, kuin silmiin ja kasvojeni iho huusi kuivuuttaan. Jälkikäteen vasta silmälääkäri neuvoi ettei hormoonihoitojen aikana saa käyttää piilolaseja, koska kuivasilmäisyys aiheuttaa niiden kanssa ongelmia. Tätä ei gynekologit tienneet ollenkaan. Silloin siis opin miten paljon kuivat silmät rasittaa silmänympärysihoa. Silmäthän ei kuulu minun ammattitaitooni, mutta siitä seuraavat silmänympärysongelmat sitä vastoin kuuluu. Kun silmät kuivuu ne ovat erittäin alttiit tuulelle ja näin syksytuulien aikana ongelma pahenee kesästä aika paljonkin. Silmät vuotaa ulkona vettä koko ajan ja silmänympärysiho on jatkuvasti kostea. Jos silmienympärillä on voimakkaita uurteita vesi kasaantuu uurteen pohjalle ja rohduttaa ihoa. Jatkuvasti kostea silmänympärys sitoo pölyä ja likaa itseensä. Sitten, kun silmiään hieroo siinä on karheaa hiekkaa ja pölyä hiertämässä ihoa. Samoin märkä silmienympärys moninkertaistaa kylmän ja pakkasen vaikutuksen. Eli kuivat silmät tuo monella tapaa ongelmia silmänympärille.

Kuivat silmät myös tulehtuu helposti ja niihin joutuu käyttämään erilaisia silmätippoja jotka taas valuu silmänympärysiholle ja ohentaa ja kuivattaa sitä. Kuivien silmien ongelmia on tosi vaikea poistaa ja siksi pitääkin erityisesti huoltaa silmänympärystää, kun kärsii kuivasilmäisyydestä. Kauneushoitolassa silmänympäryksille voi tehdä omia hoitojaan ja jos silmänympärykset ovat erityisen kuivat kannattaa tehdäkin parin kolmen kerran sarjahoito.

Kotihoitoon parhaita tuotteita ovat Skin Hydrating Booster ( 30ml 93€) ja Multivitamin Power Firm ( 15ml 70€). Skin Hydrating Booster on ainoita tehotippoja joka sopii silmänympärysiholle. Sen lisäksi ainoastaan Extra Firming Booster ( 30ml 82€) käy ohuelle silmänympärysiholle, mutta se on voimakkaasti kiinteyttävä ei siis ensisijainen kuiville silmänympäryksille. Skin Hydrating Booster levitetään ensin suoraan puhtaalle iholle ja sen päälle silmänympärysvoide. Multivitamin Power Firm silmänympärysvoide sulaa ihon rakenteeseen ja on siksi todella suojaava. Se ei lähde pienen kyynelnestemäärään mukana valumaan pois, niin kuin voidemainen silmänympärysvoide tekisi. Multivitamin Power Firmiä voi myös lisäillä päivän mittaan ellei käytä meikkiä. Silmätippoja laittaessa kannattaa ensin laittaa kerros silmänympärysvoidetta ja sitten, kun silmätipat on laitettu ja valumat pyyhitty pois vielä uusi kerros. Kaikista parasta on aloittaa tehohoito ennalta ehkäisynä. Sitten, kun silmänympärysiho on jo rohtunut rikki sen hoitaminen kuntoon ei onnistu ilman hoitolahoitoja.

6 kommenttia:

  1. Hei!

    Myös tietokoneella työskentely kuivattaa silmiä, ainakin minulla, ja olen "vasta" 25-vuotias. Myös erilaiset lääkekuurit voivat kuivattaa silmiä. Kosteuttavat silmätipat ovat onneksi turvallisia ihan päivittäisessä käytössä. Myös kuiva huoneilma tekee ihon ja silmät kireiksi. Suosittelenkin ilmankosteutuslaitetta, mutta myös ihan tavallinen pyykkitelineellinen kosteaa pyykkiä makkarissa helpottaa oloa.

    Muuten, minä en ole luopumassa Dermalogicasta vaikkei heitä enää Animalian kosmetiikkalistoilta löytyisi. Ja ihan kuten jo mainitsitkin on Kiinalla paljon kirimistä myös ihmisoikeusasioissa.

    -Laura

    VastaaPoista
  2. Tuon todella unohdin mainita, että monet lääkkeet kuivattavat silmiä tosi paljon. Mielialalääkkeet vaikuttavat aika moni suuta ja silmiä kuivattavasti. Triptyliä käytetään nykyään hyvin paljon kipulääkkeenä nostamaan kipukynnystä ja se tosi kuivatta myös iholle. Valitettavasti harvoin lääkärit muistavat kertoa näistä sivuvaikutuksista.
    Apteekistahan saa ilman reseptiä monenlaisia silmätippoja kuivuutta vastaa. Kannattaa niitä kysellä osaavalta farmaseutilta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi20:35

    Omasta kokemuksestani voin kertoa, että lääkesilmätipat kuivatti silmänympärykseni ihan tosi pahasti. Ensin kuivasilmäisyys aiheutti silmien tulehduksen ja kun sitä lääkittiin, niin silmänympärykset oli aivan kamalat ja tosi kipeät. Minulle hyvä apu oli Power Rich voide.
    Olen sitä muutenkin käyttänyt kolme, neljä laatikkoa vuodessa, mutta nyt pidän sitä aina varalla, jos silmänympärykset kuivuu. Toki käytän silmänympärysvoidettakin, joskus myös tuota Multivitamin power firmiä ja nyt on menossa Intensive eye repair. Pahassa tilanteessa ne ei vaan minulle riittä, mutta POwer Rich on helppo ja hyvä apu.

    Maikku

    VastaaPoista
  4. Anonyymi20:44

    Hei Mari ja Inkeri!

    Kerroit jossain blogissasi, että Dermalogican Perfect Primer lanseerataan maanantaina 1.10. Saako sitä teiltäkin heti silloin, vai milloin sitä voi tulla ostamaan?

    VastaaPoista
  5. Kerroin tämän päivän blogitekstissä, että odotan sitä tänään tuossa klo 17.00 aikoihin. Varmasti sitä on meillä keskiviikkona. Voithan soittaa ennen, kuin tulet sitä hakemaan, ettei tule turhaa reissua.

    Inkku

    VastaaPoista
  6. olin maskeerattavana ja maskeeraaja sanoi, että silmänympärysihoa voisi kosteuttaa myös silmätipoilla - siis kosteuttavilla tipoilla, ei lääkkeellisillä. Pitääkö se paikkaansa?

    VastaaPoista