tiistai 2. huhtikuuta 2013

Eläinkoekielto kosmetiikkaan

Maaliskuun alussa tuli voimaan EU:n alueella eläinkoekielto kosmetiikkaan. Se on tietysti oikein hyvä asia, mutta ei käytännössä muuta mitään meillä Suomessa. Suomessa ei ole testattu kosmetiikkaa eläinkokeilla ainakaan pariinkymmeneen vuoteen. Muuallakin EU:ssa eläinkokeet kosmetiikan kohdalla ovat jääneet historiaan, onneksi.

Suomessa elänkoekiellon valvontavastuu on Turvallisuus-ja kemikaalivirastolla eli Tukesilla ja Tullilla. Kummastakin laitoksesta Hämeen Sanomien artikkelin mukaan myönnetään ettei täyskielto aiheuta mitään muutoksia seurantaan. Eläinkoekieltoa on vaikea valvoa ja sitä ei siksi pystytäkkään erityisesti valvomaan. Tässä ihmisten tekemä eläinsuojelutyö on kantanut hienosti hedelmää. Kuluttajat itse ovat käyttäytymisellään muuttaneet kulutustottumuksia. Kukaan kuluttaja ei halua ostaa eläinkokeillatestattua kosmetiikkaa, joten sitä ei ole enää Euroopan markkinoilla.

Itselleni eläinkokeettomuus on tärkeä asia ja eläinkokeet ovat ehdottomasti arvomaailmaani vastaan. Olen käyttänyt aina eläinkokeetonta kosmetiikkaa. En ole kuitenkaan halunnut nostaa sitä miksikään myyntivaltiksi, koska se on itsestäänselvyys. Eläinkokeet ovat niin tunteisiin vetoava asia, että sitä käytetään kosmetiikan markkinoinnissa todella paljon väärin. Jos joku kosmetiikkasarja nostaa myyntiargumentiksi eläinkokeettomuuden ajattelen heti, että sarjassa on jotain muuta vikaa. Usein miten eläinkokeettomuus maininnalla johdetaan asiakkaita harhaan, koska ei muutkaan sarjat käytä eläinkokeita.

Aina silloin tällöin nousee keskusteluun, jonkun kosmetiikkasarjan eläinkokeet ja lähtee liikkeelle huhu, että eläinkokeita ehkä tehdäänkin. Nämä on yleensä "uutisankkoja" joilla halutaan mustamaalata kilpailijaa. Eläinkokeet eivät tuo oikeastaan mitään hyötyä kosmetiikkaan, koska turvallisuus pystytään takaamaan paljon halvemmillakin menetelmillä. Jo parikymmentävuotta sitten todettiin ettei ihmisen iho ja kanin, tai rotan iho reagoi samalla tavalla. Vaikka ei allergiareaktiota tullut eläimen iholle se saattoi tulla ihmiselle. Tämäkin tieto osaltaan lopetti eläinkokeet.

Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä, että tällainen laki on tullut Eurooppaan ja sen olisi pitänyt tulla jo vuosikymmeniä sitten.

7 kommenttia:

  1. Pessimisti ei pety, eli jos suhtautuu terveen kriittisesti kaikkeen kosmetiikkaan ei sitten tule ikäviä yllätyksiä!

    Pelkkä eläinkokeettomuus on vähän heikko myyntivaltti, sama kuin mainostaisi ihmisille sopivaa kosmetiikkaa. Mutta jos nyt jossain yrityksen yhteiskuntavastuu- ja toiminta-ajatusosiossa mainitaan ettei sarja käytä petrokemian sivutuotteita, eläinkokeita tai synteettisiä hajusteita niin siihen kohtaan se sopii ihan hyvin.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi13:23

    Luin, että monet ennen eläinkokeettomat sarjat testaavat päästäkseen Kiinan markkinoille, jonne kokeita vaaditaan. Boikotoitko näitä?

    VastaaPoista
  3. Tuosta Kiinan markkinoille pääsystä on olemassa enemmän huhuja, kuin factatietoa. Itse en ole lukenut siitä sellaisista lähteistä, joita pitäisin varmoina ja puolueettomina. Tieto on erittäin ristiriitainen, koska Eurooppa kieltää eläinkokeet ja Kiinan lainsäädäntö on ehkä muuttumassa niitä vaativiksi. Silloinhan ei sama kosmetiikka käy kumpaakin maahan.
    En hyväksy eläinkokeita kosmetiikassa ja jos tietäisin niitä olevan en sarjaa käyttäisi. Ja nythän se olisi myös Suomessa laitonta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  4. Anonyymi18:17

    Kysymykseni ei liity nyt tähän aiheeseen, mutta tarvitaanko cover tint -meikkivoiteen päälle myös puuteri ja onko Dermalogicalla puuteria? Onko vaaleaihoiselle parempi värisävy light kuin medium?

    Kiitos blogistasi! Olen oppinut sen kautta paljon ihonhoidosta.

    Teija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Teija!
      Hienoa, että olen voinut auttaa sinua ja jakaa omaa ammttitaitoani.
      Se on ihan makuasia haluaako käyttää Cover Tintin kanssa puuteria. Itse en käytä eikä Marikaan. Yleensä en laita asiakkaalle puuteria Cover Tintin päälle ellei hän itse sitä nimenomaan halua. Dermalogicalla ei ole puuteria eikä muita meikkejä, kuin tämä Cover Tint ja Sheer Tint.
      Meillä on myynnissä Youngbloodin mineraalipuuteri ja se on erittäin suosittu ja sopii oikein hyvin Cover Tintin kanssa. Suosittelen vaalea ihoiselle Light sävyä. Nykyisen tuotteen Light sävy on parempi, kuin vanhan meikkivoiteen. Aikaisemmat Light värit oli liian valkoisia, nyt se on luonnolisen vaalea.

      Inkeri

      Poista
  5. Anonyymi18:18

    Kaikki raaka-aineethan on jokatapauksessa testattu eläinkokeilla..Ja jokatapauksessa valmistaja voi edelleen testauttaa raaka-aineet ja tuotteet Eu:n ulkopuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kuin jo tuossa postauksessakin sanoin eläinkokeista ei ole juurikaan hyötyä kosmetiikassa. Vielä 70-80-luvuilla kaikki raaka-aineet oli jossain vaiheessa testattu eläinkokeilla ja näin ei enää ole. Eläinkoetestit on kalliita ja vaivaloisia enkä näe mitään itua, että joku tekisi niitä.
      Tämä laki kieltää EU:ssa myymästä kosmetiikkaa, joka on testattu eläinkokeilla tapahtuu se testaus missä hyvänsä. Mikään sarja joka haluaa itselleen markkinaosuuden nykypäivänä ei enää sotkeennu eläinkokeisiin. Se olisi taloudellinen katastrofi, koska kuluttajat ovat niin tietoisia asiasta.

      Inkeri

      Poista