lauantai 27. huhtikuuta 2013

Mistä rusketus kertoo?

Kirjoitan usein auringosta, mutta se vaikuttaa työhöni todella suurissa määrin. Varmaan yli puolet työstäni on UV-säteilyvaurioiden korjaamista, tai sitten ihon suojaamista auringon säteilyltä. UV-säteily on kaikista suurin tekijä ihon vanhenemisessa. Alunperin rusketuksella ei ole ollut mitään tekemistä kauneuden kanssa.

Iholla on monta tehtävää ihmisen hyvinvoinnissa ja yksi niistä on sisäelinten suojaaminen. Liiallinen aurinko saa ihon punoittamaan, kuumottamaan ja turpoamaan, puhutaan erythemareaktiosta. Tämä punoitus, kuumotus ja turvotustila on ihon varotoimenpide ulkoista "hyökkäystä" vastaan. Liiallinen auringonsäteily saa ihon puolustusmekanismit valppaiksi. Tämän reaktion tulee kertoa myös ihmiselle itselleen, että aurinko ei ole hyväksi, vaan nyt siitä pitää poistua. Rusketus tulee esiin parin päivän kuluttua säteilystä ja se kertoo ihon vaurioituneen UV-säteilystä. Rusketus on siis säteilyvamma, ei kaunistus. Rusketus on myös ihon puolustusmekanismi, se suojaa seuraavaa säteilyhyökkäystä vastaan. Kun olen vuosia hoitanut ihmisen säteilyvaurioita en pidä rusketusta kauniina, se vaan kertoo minulle säteilyvaurioiden asteesta.

Rusketuksella on ollut myös oma merkityksensä ihmisten sosiaalisessa statuksessa. Varakkaat hienoston ihmiset tuhatkahdeksansataaluvulla eivät missään tapauksessa halunneet ruskettua. Naiset suojautuivat päivänvarjoilla ja kädet suojattiin käsineillä. Rusketus oli köyhällistön merkki joka kertoi ulkona työskentelystä. Sitten rusketuksen merkitys muuttui. Sodan jälkeisessä Euroopassa rusketus kertoi varakkuudesta ja mahdollisuudesta matkustaa aurinkorannoille. Onassis aikoinaan sanoi, että ympärivuotinen rusketus on merkki rahasta. Ihmisen ei enää tarvitse olla sisällä toimistotyössä, vaan hänellä on rahaa lähteä sinne missä aurinko paistaa. Suomalaisille ruskettunut iho talvella merkitsee juuri tätä, että kaikki näkee minun olleen aurinkolomalla keskellä pakkastalvea. Vastaan tulijat kyselevät missä olet ollut, kun ihosi on niin ruskea. Siitä näyttääkö rusketus hyvältä ei tarvitse puhua mitään.

En halua kuitenkaan nalkuttaa asiakkailleni auringosta ja rusketuksesta. Jos asiakas on itse valinnut sen vaihtoehdon, että ihon vahingoittumisesta huolimatta haluaa olla ruskea en minä siihen puutu. Tarkistan kasvohoidon yhteydessä aina ettei pahanlaatuisia, tai hälyttäviä ihomuutoksia ole tapahtunut. Sitä ei kannata pelätä, että motkotan jokaiselle ruskettumisesta. Silloinhan kasvohoito menisi ihan pilalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti