torstai 18. huhtikuuta 2013

Ruusufinniepidemia

Jatkan vielä alkuviikon juttua ruusufinnistä. Nyt tuntuu, että se on ihan "epidemia" saamme kyselyjä siitä todella paljon. Toisaalta en ihmettele, kun talvi on ollut näin rankka, että ihot oireilee pahasti. Aurinko ja katupöly saa yleensä ruusufinnin puhkeamaan. Ymmärrän myös, että se on aika järkytys, kun iho ensimmäistä kertaa saa pahan ruusufinni ihottuman.

Minun mielestäni ilman lääkärin hoitoa siitä ei selviä. On aika turhaa yrittää kosmetiikalla, tai luontaistuotteilla saada akuuttia ruusufinni ihottumaa laantumaan. Se harvoin menee ohitse ilman antibioottia. Yleensä antibiootin tueksi saa voimakkaasti kuivattavaa lääkevoidetta. Suosittelen, että lääkärissä käynnin jälkeen kannattaa hakeutua pätevälle kosmetologille. Hyvät hoito-ohjeet ja hoitotuotteet ehkäisevät uuden ihottuma reagtion syntymistä. Ruusufinni saattaa olla, jopa vuosia aivan rauhallinen, jos ihoa hoidetaan hyvin.

Lääkärit harvoin ehtivät antamaan hyviä jatkohoito-ohjeita ja moni on aika epätietoinen, koska esimerkiksi lääkevoiteen käyttö lopetetaan. Tässä olisi hyvä apu tuttu kosmetologi, joka osaisi lukea ihon tilannetta. Yleensä antibioottikuurin ja lääkevoiteen jälkeen iho tuntuu tosi kurjalta, kuivalta ja kutisevalta. Jos lääkevoidetta jatketaan liian kauan syntyy atooppista ihottumaa. On myös vaikeaa sanoa etukäteen, kuinka monta viikkoa lääkevoidetta käytetään, kun se on niin yksilöllistä. Siinä vaiheessa, kun ihottuma alkaa laantua kannattaa varata aika kasvohoitoon. Siinä pystytään määrittämään ihon tilanne ja suosittelemaan tilanteen mukainen kotihoito.

Usein suosittelen, että lääkevoidetta käytetään, vain iltaisin, kun pahin ihottuma on ohitse. Päivisin käytetään esimerkiksi Skin Hydrating Boosteria, tai Ultra Calming Serun Concentratea. Sen päälle Barrier Repair ja vielä aurinkosuojaksi SkinPerfect Primer toimii oikein hyvin. Tämä SkinPerfect Primer on osoittautunut myös ruusufinni-iholle loistavaksi, koska se suojaa ja tasoittaa ihon väriä. Säännölliset kasvohoidot ovat myös siksikin hyviä, että kosmetologi pystyy määrittelemään, koska on tarpeen aloittaa uusi antibioottikuuri ja lääkevoiteen käyttö. Ruusufinni tulee ja menee ja aluksi on vaikea löytää rytmi, milloin pitää aloittaa antibiootti uudestaan. Lohdutan kuitenkin, että minulla on monta asiakasta joide iho on ollut vuosikausia lähes oireeton. Hyvällä yhteistyöllä kosmetologin kanssa löydetään oikea tapa toimia ja ihottuma ei ehdi enää uudestaan iskeä pahasti.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12:51

    Et kerro mitään ruokavaliosta?
    Itselleni pahin reaktio syntyy mausteista, kahvista ja alkoholista. Voimakkaat chilit tai inkivääri saa takuulla ruusut kukkimaan. Alkoholi pieninäkin määrinä on erittäin paha ainakin omalle iholleni. Olut vielä menee, mutta konjakit ja viinit ei ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Olet oikeassa. Ruusufinni reakoi todella usein mausteille ja alkoholille. On monia kenelle ruuat ei vaikuta, mutta alkoholi on monille pahin. Yleensä ruusufinni ihmiset oppivat aika nopeasti taiteilemaan, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat pahoja reaktioita.
    Kuumat juotavat, jotka vilkastuttavat verenkiertoa saavat muutenkin ihon punoittamaan, saati sitten jos on taipumus ruusufinniin.

    Inkeri

    VastaaPoista