torstai 23. toukokuuta 2013

Mielenosoitus ulkonäkökeskeisyyttä vastaan

Torstaina 16.5 avattiin Berliinissä Euroopan ensimmäinen Barbie Dreamhouse-näyttely. Paikalle oli saapunut kymmenittäin mielenosoittajia joiden mielestä barbit lietsoo liian ulkonäkökeskeistä ihmiskuvaa. He kantoivat kylttejä joissa esimerkiksi luki " Barbie hyvä, älä pelkästään leivo kuppikakkuja - syö ne myös". Ymmärtäisin tämän vastustavan liiallista laihuutta ja sen ihannointia.

Asioitahan tietysti voi ajatella niin monelta kantilta, mutta itse en nyt juuri barbeja lähtisi noin rajusti syyttämään. Tämä juttu tilanteesta oli ihan Hämeen Sanomissa eli mielenosoitus oli katsottu tärkeäksi uutiseksi. Se kolahti minuun henkilökohtaisesti, kun törmäsin tähän barbimielikuvaan itsekin pari viikkoa sitten. Olin iltatilaisuudessa missä oli paljon yrittäjiä ja viini vähän höllensi kielenkantoja. Eräs nainen johon olin vasta samana päivänä tutustunut nosti harrastukseni keskustelun aiheeksi. Olin jossain sivulauseessa päivällä maininnut harrastavani sotahistoriaa. Kyseinen naisyrittäjä alkoi muita paikalla olevia arvuuttelemaan minun harrastuksestani. Porukka lähes yksimielisesti päätyi ehdottamaan, että minä kerään barbinukkeja. Heidän mielestään se olisi ilmiselvin harrastus kosmetologille ja kauneushoitolan pitäjälle. Ymmärrän hyvin tilanteen hauskuuden, koska viimeiseksi kai luultaisiin, että kosmetologi harrastaa sotahistoriaa.

Toisaalta en oikein ymmärrä miksi juuri barbinuket liittyisi kauneuteen. Onhan niitä muitakin nukkeja, joita pukea ja kaunistaa eikä siinä ole minusta mitään pahaa. Jo omassa lapsuudessani oli barbinukkeja ja ne oli ihan kivoja leikkikaluja vaatteineen. Tässäkin peräänkuuluttaisin suvaisevaisuutta, että ole yhdestä asiasta kiinni nykyelämän ulkonäkökeskeisyys. En ollenkaan usko, että tilanne ulkonäön suhteen olisi yhtään sen kummempi olisi barbeja, vai ei. Pidän hyvänä sitä, että ulkonäkökeskeisyys ja elämän pinnallisuus nousee keskustelun aiheeksi. En kuitenkaan suosittele mielenosoitusta barbeja vastaan. Jos olisin menossa muuten Berliiniin, niin voisin ihan hyvin poiketa näyttelyssä. Näyttely on auki 25.8 saakka ja uskoisin, että pikkutytöt olisi siellä haltioissaan.

2 kommenttia:

  1. aika mielenkiintoinen blogi , pyydän luvallani seurata

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun tykkäät. Tervetuloa seuraajiin.

    Inkeri

    VastaaPoista