tiistai 7. toukokuuta 2013

Ruokavalio ei vaikuta ihoon

Todella yleinen käsitys on, että ruokavaliolla voisi hidastaa ihon vanhenemista, tai vaikuttaa ihon kuivuuteen. Se on aivan virheellinen käsitys. Suurin osa vanhenemisprosessista syntyy ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta ja siinä ei sisäiset asiat auta.

Tärkeimmät vaikuttavat tekijät ihon vanhenemiseen on UV-säteily ja ihotyyppi, joka on perinnöllinen. Jos verrataan kasvojen ihoa, vaikka pakaroiden ihoon joka ei koskaan altistu päivänvalolle ja ulkoilmalle ne ovat täysin erilaiset ihot. Suurin vaikutus ihoon tulee ulkoapäin ja sitä myös hoidetaan ulkoapäin. Perintötekijät taas määrittelee ihotyypin ja eri ihotyypit vanhenee erilailla ja niihinkään ei ruokavaliolla ole merkitystä. Kuivaa ihoa ei kosteuteta vedenjuonnilla, vaan kosteusvoiteella ja pyritään hidastamaan kosteuden haihtuvuus. Ei kosteus haihdu ihosta sisälle päin, vaan ulospäin ja kosteutta haihtuu siksi, että meillä on niin kuiva ilmasto. Tähän ei vedenjuonnilla voi vaikuttaa.

Iho pitää siis suojata ulkoisilta tekijöiltä ja lisätä kosteutta ulkoapäin. Tupakka, alkoholi ja lääkkeet ovat ainoat sisäiset aineet, joilla on ihoon vaikutusta. Tupakka on ihan ehdottomasti kaikista pahin. Sillä tavoin ruoka vaikuttaa vanhenemiseen, että lihominen ja laihtuminen tiuhaan tahtiin ei ole iholle hyväksi. Lihavuusvaiheessa iho venyy ja laihtuessa se ei ainakaan yli kolmekymppisenä enää kunnolla palaudu. Moni tiukkaa ruokavaliota ja liikuntaa ylläpitävä luottaa ihan liikaa terveisiin elämän tapoihin ja ihon muu hoito laiminlyödään. Viisikymppisenä koetaan suuri pettymys, kun ollaankin kurttuisempia, kuin roskaruokaa popsiva oma sisko. Sisaruksillakaan ei vanheneminen kulje samaan tahtiin, vaikka on sama perimä. Sillä miten ihonsa on hoitanut ja altistanut auringolle on tärkein merkitys.

Terveisiin elämäntapoihin kuuluu ilman muuta kasvohoidot ja ihonhoito. Ihon hyvinvointi on aivan suoraan verrannollinen ihon suojaamiseen ja hoitoon. Ei ole todellakaan kiva huomata, ikääntyessä näyttävänsä vanhemmalta, kuin muut saman ikäiset, vaikka on koko elämänsä panostanut ruokavalioon ja liikuntaan. Puhutaan siis ihosta miltä kantilta hyvänsä aina päädytään UV-säteilyyn ja siltä suojautumiseen.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi11:55

    Jos syö pääasiassa ravintoköyhää roskaruokaa se kyllä pidemmän päälle näkyy ihosta ja muutenkin hyvinvoinnista. Jos ei saa tarpeeksi ravintoaineita voi pahimmillaan sairastua puutostauteihin ja olla muutenkin alttiimpi sairauksille. Ja monet vitamiininpuutokset (ruokavaliossa) näkyy juurikin ihossa. Esim.rikkoutuneet suupielet jne.

    Mutta se on kyllä ihan totta ettei ruokavaliolla voi esim. parantaa aknea tai ennaltaehkäistä ryppyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi22:50

      En nyt tarkoittanut että ihosta voisi päätellä ruokailutottumuksia, mutta jos ruokavalio on kehno ja puutteellinen ei keholla tai soluilla ole rakennusaineita.

      Bepanthen on loistava esimerkki brändäyksestä. Toki voide sisältää esim. panthenolia joka nopeuttaa haavojen paranemista, mutta ainesosalistan kärjestä löytyy myös valkovaseliinia joka on mineraalirasva.

      Poista
  2. Nyt pitää esittää vastakysymys, miten vitamiinien puutos näkyy itse ihossa? Mitään fakta todisteita ei ole siitä, että rikkoutuneet suupielet johtuisi juuri B-vitamiinin puutoksesta. Useimmiten syy löytyy purennasta ja monen asian yhteistekijästä. Toisin tähän usein auttaa Bepathen, joka on B-vitamiini voide. B-vitamiini ulkoapäin laitettuna nopeuttaa limakalvojen ja ihon parantantumista, samaan tulokseen harvoin päästää, jos B-vitamiinia otettaisiin sisäkautta.
    Olen yli kolmekymmentävuotta käsitellyt ihmiseten ihoja, enkä mitenkään pysty ihosta päättelemään heidän ruokavaliotaan.
    Ruokavalio voi vaikuttaa välillisesti ihoon. Näen huonon ruokavalion esimerkiksi liika lihavuutena. Iho rypistyy nopeammin, kun ihminen lihoo ja laihtuu ja iho venymisen myötä veltostuu.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Tuon nyt varmaan tämän ruokavalioasian liian jyrkästi esiin, mutta se johtuu ihan turhautumisesta. Päivittäisessä asiakaspalvelussa se nousee aina esiin. Yleisin kysymys on, kun iho on hilseilevän kuiva, ohentunut ja kiristävä pitäisikö lisätä rasvaa ruokavalioon vai juoda enemmän vettä. Tekisi välillä mieli repiä hiuksiaan, että se on yksi ja sama tuo vedenjuonti, kun iho on rääkätty väärällä hoidolla.

    Ihminenhän on aina kokonaisuus ja ei ihon hoito auta, jos koko muu tasapaino on pielessä. Terve sielu terveessä ruumiissa vasta tekee ihmisestä kauniin ja hyvin hoidetun. Toisaalta ihminen ei itse valitse terveyttään henkisesti, tai fyysisesti. Eiterveelläkin on oikeus olla huoliteltu ja kaunis.
    Terveeseen, tasapainoiseen elämään kuuluu hyvä ruokavalio, liikunta ja hyvämieli.

    Tuosta Bepanthenista olen ihan samaa mieltä, että se on melkein pelkkää vaseliinia. Mineraalirasvat eli vaseliinit on juuri ne aineet mitä neuvon varomaan. Dermalogican Multivitamin Power Firm silmänymp.voide sisältää paljon enemmän B-vitamiinia, kuin Bepanthen ja on siksi erinomainen haljenneille suupielille. Käytännössä ihme kyllä tuo Bepanthen toimii hyvin haljenneisiin suupieliin ehkä siitä johtuen, että vaseliini ei ole vesiliukoinen ja siksi suojaa syljeltä. Jostain syystä ihmiset kokevat suuremman parantavan vaikutuksen, jos tuote ostetaan apteekista, kuin kosmetologilta, vaikka raaka-aineluettelo kertoo ihan muuta.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi16:45

      Mitkä noita mineraalirasvoja ovat kemiallisilta nimiltään?

      Poista
    2. Yleensä kosmetiikan raaka-aineluettelossa ne on mainittu nimillä mineral oil, tai liquid parafin. Ne ovat aineita, jotka on ihan puhdistettua maaöljyä eli samaa mistä tehdään koneöljyt yms. Niiden suurin vika on se ettei ne ole vesiliukoisia ja ne tukkivat ihoa. Lähes kaikki kosmetiikka sisältää mineraalirasvoja , tai öljyjä paitsi Dermalogica ja Youngblood.

      On vielä palattava tuohon aikaisempaan kommenttiini. Suhtaudun niin suurella tunteella omaan työhöni, että näen ihan oikeasti välillä, että ihmiset rääkkäävät ihoaan ja se tekee pahaa. Ihan, niin kuin joku tuohtuu lasten, tai kissojen rääkkäyksestä se herättää minulle yhtä syvän reaktion. Järkytyn siitä miten välinpitämättömästi suhtaudutaan elävään kudokseen, joka vahingoittuu rajusta käsitettelystä. Tosin se on onneksi harvinaista, omien asiakkaiden ihossa en tällaista koskaan havaitse. Mutta jos joku harjaa ihoaan kynsiharjalla ja mäntysuovalla sydänmeeni sattuu.

      Inkeri

      Poista