maanantai 12. elokuuta 2013

Iho ja polykystisetmunasarjat

Olen useaan kertaan kirjoittanut hormooneiden vaikutuksesta ihoon ja polykystisetmunasarjat ovat oireyhtymä, joka näkyy ihossa hyvin selvästi. Polykystisetmunasarjat eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ( PCOS) on aika yleinen vaiva, noin 5-10% suomalaisnaisista omaavat tällaiset munasarjat.

On paljon naisia kenelle polykystiset munasarjat eivät aiheuta ongelmia ja ne löytyykin sattumalta gynekologisessa tutkimuksessa. Yleensä polykystisten munasarjojen oireet ovat ylipaino, varsinkin keskivartalo ja lantion lihavuus. Kuukautishäiriöt ovat yleisiä sekä liikakarvoitus ja acne. Oireet yleensä helpottavat noin nelikymppisenä. Tapaan näitä asiakkaita hyvin usein täällä hoitolassa tuon acnen ja rasvoittumisen takia. Asiakkaan ulkoisesta olemuksesta pystyy aika helposti päättelemään, että kyse on polykystisistä munasarjoista ja acneongelma on sisäsyntyinen. Tämä on hyvin tärkeä tieto suunnitellessani ihon hoitoa, koska elimistön tilannetta ei voi muuttaa, vaan hoitoa on tehtävä muulla tavoin.

Polykystiset munasarjat ovat hyvin yleinen lapsettomuuden syy ja siinä vaiheessa tilanteen hoitoa pohditaankin tarkemmin. Tähän ominaisuuteen liittyy ylipaino ja lantion alueen lihavuus niin voimakkaasti, että se oire löytyy lähes kaikilta kenellä polykystiset munasarjat on. Paras hoito lapsettomuuteen on laihduttaminen, jo 5-10% painonpudotus auttaa tilanteessa huomattavasti. Sen olen huomannut myös ihon toiminnassa. Tämä on ainoa tilanne mistä voin sanoa, että laihduttaminen auttaa ihon rasvoittumiseen. Myös karvoitus vähenee painonpudotuksen myötä. Se onkin sitten helpommin sanottu, kuin tehty eli laihtumiseen en pysty neuvoja antamaan.

Silloin, kun kyse on sisäsyntyisestä ihon rasvoittumisesta iho vaatii erittäin huolellista ja säännöllistä hoitoa. Perinnöllinen acneiho tasapainoittuu pikkuhiljaa hoitojen myötä ja acne paranee. Hormonaalista acnetta ei pysty parantamaan, vaan siinä hoidetaan ihon oireita. On suuri merkitys sillä, että kosmetologi pystyy erottamaan nämä kaksi asiaa. Asiakkaalle ei saa antaa turhaa toivetta ihon nopeasta parantumisesta, koska hormoonitoiminta on rasvoittumisen takana. Polykystisten munasarjojenkin aiheuttamaa rasvoittumista pystytään paljon rauhoittamaan ja tehokkaalla kotihoidolla iho pysyy siistinä. Iho täytyy kuitenkin puhdistaa ja tehdä kasvohoitoja noin 3-5 viikon välein, koska huokoset täyttyvät talista nopeasti. Ellei huokosia puhdista bakteeritoiminta kiihtyy ja syntyy tulehtuneita finnejä. Aika usein tähän acnen muotoon määrätään Roaccutan lääkitys, mutta sekään ei tehoa yhtä hyvin, kuin muissa acnetapauksissa.

Tämä kaikki on aika uutta tietoa, nimitys polykystiset munasarjat on tullut käyttöön noin viitisentoistavuotta sitten. Valitettavasti luulen, että aika harvat kosmetologit tunnistaa tilanteen. Juuri näiden asioiden takia panostan jatkuvaan kouluttautumiseen, koska uutta tietoa tulee jatkuvasti. Lääketiede edistyy ja kosmetiikka muuttuu, ellen seuraisi aikaani tekisin monta asiaa ihan väärällä tavalla.

10 kommenttia:

  1. Anonyymi09:17

    Olet kyllä ihka eka kosmetologi, joka tästä asiasta tietää. Tuntuu ettei kaikki lääkäritkään ole siitä selvillä. Itse sain kyseisen diagnoosin vasta hedelmöityspolilla.
    Olin jo kolmikymppinen eikä perillisiä alkanut kuulua. Onneksi oma tapaukseni on aika lievä, laihdutin parikymmentäkiloa ja nyt nuorinkin lähti kouluun. Omat näkyvät oireet ovat olleet lantion ja reisien lihavuus ja lievä acne. Ihoani olen näyttänyt monelle kosmetologille ja kertonut tästä hormonaalisesta taustasta. He ovat olleet ihan ihmeissään, korkeintaan sanoneet ettei asia ole heille tuttu. Tulisin ihan tämän postauksen perusteella hoitoosi ellen asuisi Lapissa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi14:08

    Muutin Hämeenlinnaan kolmisen vuotta sitten ja onneksi päädyin heti Inkerin hoitolaan. Hämmästyin, kun kerroin rasvaisesta ihostani ja hormoonitilanteestani ja Inkeri totesi huomanneensa kyseisen asian jo ulkomuodostani. Tosin varmaan kaikki, jotka itse omaavat polykystisetmunasarjat osaavat katsoa oireista toisia samanlaisia. Itse olen jo ylittänyt neljäkymppiä ja ehkä tilanne alkaa muutenkin rauhoittua, mutta nykyään ihoni voi paremmin, kuin koskaan.
    Ylimääräiset ihokarvatkin pysyy kurissa, kun käyn kasvohoidossa kuuden viikon välein ja karvat poistetaan lämminvahalla. Arvostan myös sitä ettei Inkeri koskaan luvannut, että ihoni tulee täysin kuntoon. Sitä suurempi ilo on ollut, kun säännöllisillä hoidoilla näppylöitä ei tule ja öljyisen tahmainen ihonpinta on historiaa. Nykyään meikkikin pysyy kiiltämättömänä ja mustapäitä ei enää tarvitse kasvohoidossa puristella. Kotihoidossa vannon kuorinta-aineiden nimeen ja Clearing Mattifier pitää kiillon poissa.

    VastaaPoista
  3. Typykän äiti18:28

    Itselläni ei ole polykystisetmunasarjat, vaan sain acnen ihan nomaalista raskaudesta. Nyt typykkä on yli vuoden vanha, mutta tilanne 2011 kesällä ei kyllä naurattanut. Ihoni alkoi työntämään rasvaa ihan tolkuttomasti, heti raskauden alettua. Meikki ei pysynyt yhtään ja tunsin itseni tosi likaiseksi ja epäsiistiksi loppupäivästä, kun tali suorastaan valui naamasta. Onneksi sain ystäviltä suosituksen käydä Inkerin luona hoidossa ja olin tosi tyytyväinen myönteiseen ja lohduttavaan suhtautumiseen.
    Kävin muistaakseni neljä, tai viisi kertaa peräkkäin lyhyissä tasapainottavissa hoidoissa. Onneksi ei finnejä juurikaan syntynyt, huokoset vaan hörötti ja ne oli talia täynnä. Precleanse ja Clearing Skin Wash sai aikaan puhtaan tunteen ja parasta oli tuo edellisen kirjoittajan mainitsema Clearing Mattifier. Se sai meikin kestämään kiiltämättömänä ja Youngbloodin mineraalimeikki ei tarvinnut lopuksi edes puuteria.
    Hoidot sai aikaan talin tasoittumisen ja kotona hyvä puhdistus ja kuorinta auttoi tilannetta ja sitten meikkikin alkoi pysyä. Tilanne oli kurja, kun mieliala muutenkin vaihteli. Jos kosmetologi vielä olisi ollut harkitsematon sanoissaan, niin hoidoistakaan ei olisi mitään tullut.
    Nyt kotihoitoaineet ovat vaihtuneet muihin Dermalogican tuotteisiin, mutta tuosta Clearing Mattifieristä en luovu. Oikeastaan juuri sen takia heräsinkin kokemuksiani kertomaan.

    Typykän äiti

    VastaaPoista
  4. Anonyymi19:15

    No jaa, kyllä aika moni kosmetologi tietää asiasta. Itse törmäsin omassa hoitolassani asiaan jo n. 15 vuotta sitten.
    Hormonaalista liikakarvoitusta on ollut myös asiakkaallani joka oli täysin normaalipainoinen ja ohjasin gynekologille ja asia korjaantui sitä kautta.
    Näitä tapauksia tulee useinkin vastaan ja varmasti hyvin moni kosmetologi on tietoinen asiasta.

    VastaaPoista
  5. Tuo hormonaalinen liikakarvoitus onkin aika vaikea ongelma. Kertoisitko minkälaisia ohjeita, tai lääkitystä asiakas gynekologilta sai?
    Itse olen kokenut aina hyvin hankaliksi nämä karvaongelmat, voitko kertoa millaisia kokemuksia sinulla on?
    Tosi kiva, kun muutkin kosmetologit ottavat osaa keskusteluun tietoa jakamalla opimme kaikki uutta.

    Inkeri

    VastaaPoista
  6. Tuulia20:39

    Ihmeellistä. Nyt löytyi jo kaksi kosmetologia, jotka tunnistavat polykystistenmunasarjojen iho-ongelmat, hienoa. Olen aina tuntenut itseni kosmetologilla ihan kummajaiseksi, jos olen kertonut ihon rasvaisuuden olevan hormooniperäistä ja johtuvan polykystisistämunasarjoista. Kukaan ei ole vielä sanonut, että on edes kuullut asiasta. Onneksi nykyinen kosmetologini oli valveutunut ja ensimmäisen hoidon jälkeen alkoi ottamaan selvää asiasta. Hänen kauttaan olen tutustunut Dermalogican tuotteisiin ja ollut tyytyväinen hoitojen tuloksiin. Skin Refining Masque on oma suosikkini, se jotenkin imaiseen öljyisyyden pois. Tuo epäsiisteyden tunne tulee minullekin, kun iho oikein rasvoittuu ja karvoitus lehahtaa.
    Minäkin olisi kiinnostunut tuosta toisen kosmetologin kommentista, että minkälaista hoitoa gynekologi määräsi karvoitukseen? Itse en valitettavasti ole siihen löytänyt mitään konstia.

    Tuulia

    VastaaPoista
  7. Anonyymi21:40

    Minua alkoi kiinnostamaan mitä tuo Clearing Mattifier on, joku Dermalogican rasvako?

    VastaaPoista
  8. Clearing Mattifier ( 40ml, 69€) on Dermalogican Medibac hoitolinjan voide, joka rauhoittaa talin eritystä ja estää ihon kiiltämistä. Se on erittäin suosittu aikuiselle rasvoittuvalle iholle, koska se hiukan siloittaa myös pikkuryppyjä. Se sulaa ihon rakenteeseen ja meikki laitetaan sen päälle. Näin iho pysyy mattapintaisena koko päivän ja samalla epäpuhtauksien syntyminen hidastuu.
    Clearing Mattifier on rasvaiselle iholle hyvä vaihtoehto meikin pohjustukseen SkinPerfect Primerin sijalta. Jos haluaa todella kevyen meikin voi Clearing Mattifierin laittaa tavallaan meikinpohjusteeksi ja sen päälle primerin meikiksi. Näin saadaan talineritys rauhoittumaan ja öljyisyys pois ja samalla kevyt meikki.

    Inkeri

    VastaaPoista
  9. Anonyymi02:19

    80-luvun taitteessa minulla oli suuria vaikeuksia munasarjojeni kanssa lapsettomuusriskiin saakka, mutta nyt vasta kuulen ensimmäisen kerran polykystisistä munasarjoista ja noista oireista. Itseni kohdalla siitä ei ollut kysymys vaikka acneakin kasvoissani ilmeni. Yhden lapsenkin loppujen lopuksi sain punnerrettua.

    Tuo vaihtoehto (Clearing Mattifier + Primer) ja Yb:n mineraalimeikki kiinnostaa minua enemmän kuin esim. Cover Tint. Olen kevyemmän meikin kannattaja. Mattifier sopinee käytettäväksi vain T-alueelle, mutta mitä alimmaiseksi? Käytössäni on nyt vain Power Rich. Dynamic Skin Recovery -kokeilu ei saanut minua täysin vakuuttuneeksi, olisiko liian täyteläinen kiiltoon taipuvalle iholleni? Kysymyksiä siis riittää. ms

    VastaaPoista
  10. Tämä polykystisten munasarjojen oireyhtymä on käsittääkseni tullut lääkärienkin tietoisuuteen vasta 90-luvun puolivälissä. Itselläni on sellainen käsitys, että tämä on vasta nuorempien sukupolvien ongelma. Itse olen törmännyt asiakkaisiin jotka ovat syntyneet vasta 60-luvunlopulla aikaisintaan. En muista, että minulla olisi ollut koskaan 80-luvulla asiakasta, josta voisin jälkikäteen sanoa, että kyse oli tästä oireyhtymästä. Sitä en pysty selittämään mikä syy on, että nuoremmilla sukupolvilla on tällainen ominaisuus. Ehkä meidän elämä on jo niin täynnä hormoneja, että se alkaa näkyä ihmisissä. Onhan esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintakin lisääntynyt huomattavasti 90-luvulla. Tosin ihmisiä tutkitaankin paremmin nykyään.

    Power Rich ei ole paras mahdollinen meikinalusvoide, vaikka se on loistava hoitovoide. Se jopa saattaa lisätä meikin kiiltämistä. Tuo Clearing Mattifier voi olla yksi vaihtoehto ja sitä voi käyttää kyllä koko kasvoillekin kosteusvoiteen tapaan. Jotkut käyttävät sitä kesäisin pelkiltään kosteusvoiteena ja meikki sen päälle, mutta silloin ihon on oltava todella öljyinen. Kuukauden kuluttua alkaa varmaankin sisälämmitys ja ihon pinta alkaa kuivua. Katsotaan hoidon yhteydessä mikä tilanne on, koska talvella kiilto alkaa vähetä ja kosteuden tarve lisääntyä. Tosin Clearing Mattifier ei missään tapauksessa kuivata, joten se on hyvä vaihtoehto poistamaan kiiltoa pintakuivaltakin iholta.

    Inkeri

    VastaaPoista