sunnuntai 18. elokuuta 2013

Mikä on milium?

Tämä on hyvin yleinen kysymys hoitolassa ja milium on sanana meillä usein käytössä, mutta harvemmin muistan selittää mikä sen. On oikein hyvä, että asiakkaat kyselevät ettei mikään jää epäselväksi. Aina ei hoksaa kaikkea kertoa, kun asiat on itselle itsestään selvyyksiä.

Milium eli luufinni

Miliumista käytetään myös nimitystä luufinni. Miliumin syntymekanismi on seuraavanlainen. Ihohuokonen erittää talia, joka on aina väriltään kellertävän valkoista. Talin pitäisi valua pois huokosen suun kautta, mutta jos huokosen suu on tukossa, tai liian kireä tali ei pääse valumaan pois. Tali jää huokosen suulle pieneksi tulpaksi ja se alkaa keräämään muuta likaa ja eritteitä ympärilleen. Tali alkaa myös kuivua ja siitä tulee kova luumainen pallo. Hyvin yleisiä miliumit ovat silmienympärillä, koska sillä alueella huokosten suut ovat kuivuuttaan kireällä. Joillekin ihmisille syntyy todella paljon miliumeja. Syytä, miksi joillekin tulee niitä erityisen paljon ei tiedetä. Joillakin ihmisillä on sellainen käsitys, että miliumit liittyvät jotenkin kolesteroliin, tai yleensä rasva-aineenvaihduntaan, mutta tästä ei ole tutkimustietoa.

Luufinnien poistaminen

Miliumeja ei kannata yrittää itse poistaa, vaan sen tekee kosmetologi. Miliumiin tehdään pieni reikä kertakäyttäneulalla ja puristetaan tali ulos. Poistamisesta saattaa jäädä pieni jälki pariksikin päiväksi, mutta se on hyvin harvinaista. Miliumin poisto on yksi asia mistä näkee kosmetologin ammattitaidon. Tietysti kokemus tekee siinäkin mestarin ja itse tykkään poistaa miliumeja. Tämä kirjoitus sai alkunsa oikeastaan siitä, kun harmistuin parinkin asiakkaan puolesta, jotka olivat pitkään hakeneet apua miliumeihinsa. Ymmärrän hyvin, että luufinnit ärsyttävät, kun ne ovat aika näkyviä. Niihin myös helposti aina sormet ja kynnet osuu, kun pesee kasvojaan eli ne ovat aina mielessä.

Asiakkaanani kävi tuttu nainen Pohjois-Suomesta, jolla oli useita isoja ja näkyviä miliumeja poskessa. Hän oli käynyt kolmella eri kosmetologilla ja kukaan ei ollut niitä pois saanut. Yksi oli kieltäytynyt kokeilemasta ja kaksi muuta yritti, muttei onnistunut. Asiakas oli joskus parikymmentävuotta sitten ollut hoidossani ja teki nyt kahdeksansadan kilometrin reissun saadakseen itselleen apua. Olin hyvin ärtynyt omaan ammattikuntaani, koska nuo miliumit oli poikkeuksellisen helpot poistaa. Kyse täytyi olla siitä ettei heidän ammattitaitonsa vain riittänyt. En tarkoita että olisin ainoa, joka osaa miliumeja poistaa. Se on helppo tehtävä kunnon ammattitaidolla, mutta juuri tällaisissa kohdissa paljastuu miten paljon kosmetologeja on ilman vaadittavaa ammattiosaamista.

Kaikki näppylät eivät ole miliumeja

Kosmetologin pitää myös osata katsoa milloin on kyse miliumista ja milloin esimerkiksi rasvaluomesta. Ihossa voi olla paljon muitakin miliumin kaltaisia näppylöitä ja kaikkia ei pidä lähteä poistamaan, vaikka asiakas kuinka vaatisi. Miliumin voi olla myös niin lähellä silmää ettei sitä pysty puristamaan ja siinäkin on osattava pitää rajansa, mitä lähtee edes kokeilemaan.

10 kommenttia:

  1. Anonyymi13:46

    Itselläni on tosi ikävä kokemus miliumin poistosta kosmetologilla. Poskessani oli kolme isoa miliumia, jotka olivat vaivanneet minua monta vuotta. Kävin keväällä ihonpuhdistuksessa ja miliumit kyllä lähti, kovan runnomisen jälkeen. Nyt niiden paikalla on mustat pisteet ihan kuin jähmettynyt veripisara olisi ihon alla. Ne näkyy vielä pahemmin, kuin miliumit. Mitä neuvoisit niille tekemään?

    PS. Kyse ei ollut teidän tekemästä hoidosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta olisi käydä näyttämässä niitä hoidon tehneelle kosmetologille. Voi ihan olla, että kohtaan on jäänyt pieni jähmettynyt veripallo, jonka voisi vielä kevyesti puristaa pois. Näitä ei kylläkään saisi tulla ja yleensä sen näkee jo hoitoa tehdessä, jos sellainen tulee. Se yleensä otetaan saman tien pois ettei se jää näkymään. Se on myös erittäin harvinaista.
      Aina, jos kasvohoidosta jää jotain kysyttävää, tai näkyviä jälkiä kannattaa kääntyä hoidon tehneen kosmetologin puoleen. Jos menee toiselle kosmetologille "korjauttamaan" tilannetta hän ei voi tietää mitä alkuperäisessä hoidossa on tapahtunut.

      Inkeri

      Poista
  2. Minna14:47

    Miten paljon hoitoaineet yleensä vaikuttavat miliumien poistumiseen? Itselläni on tosi hyvä kokemus, että miliumit lähti pois ilman puristelua. Kävin teillä hoidossa joulun aikoihin ja en pääse kovin usein hoitoon, kun asun ulkomailla. Silloin silmien ympärillä ja ihan luomilla oli tosi paljon aika pieniä miliumeja. Sanoit niiden johtuvan kuivuudesta ja ihoni onkin tosi kuiva yleensäkin. Poistit niitä aika paljon ja niistä ei kyllä jäänyt jälkeäkään. Ostin suosittelemiasi tuotteita ja käytin koko talven Skin Hydrating boosteria ja yöksi Age reversal eye complexia ja päiväksi Intensive eye repairia. Luomivärinikin vaihtui tuohon Youngbloodin Kasbah sävyyn.
    Kaikista pienenpiä et voinut ottaa pois ja suosittelitkin uusinta hoitoa, mutta siihen en taas päässyt. Nyt ne pienetkin miliumit ovat kadonneet eikä uusia ole tullut. Voiko tuo Hydrating booster vaikuttaa niin paljon, vai kaikki yhdessä. Olen aina käyttänyt mielestäni ihan hyviä silmänympärysvoiteita, mutta tuollainen booster oli hoidossa uutta. Ostaessani kysyin voiko niillä tuotteilla vaikuttaa jo syntyneisiin miliumeihin, mutta sanoit vaikutuksen olevan vähäistä. Nyt halusin kertoa, että ainakin minun kohdallani kotihoito tehosi niihinkin ja muutenkin olen aineisiin tyytyväinen.

    Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kivalta, että olet saannut apua hoidosta ja Dermalogican aineista. Uskoisin, että nämä kaikki yhdessä on parantanut miliumisi. Kasvohoidon jälkeen kotihoitoaineet imeytyvät ja vaikuttavat tehokkaasti ja lisäävät vielä jälkikäteenkin kasvohoidon tehoa. Pieniä miliumeja saattaa joskus poistua vielä muutaman päivän kuluessa kasvohoidon jälkeenkin. Kosteutus on erittäin tärkeää, näihin silmäluomien miliumeihin ja sitä on tuossa Skin Hydrating Boosterissa. Age Reversal Eye Complex taas uudistaa ja hiukan kuorii ohutta ihoa. Yleensä en lupaile suuria vaikutuksia kotihoidosta miliumeihin, koska suurin vaikutus yleensä on alle tehdyllä kasvohoidolla. On myös hyvin vaikeaa ennustaa saako asiakas miliumeihinsa apua kotihoidolla enkä halua antaa turhia lupauksia.

      Inkeri

      Poista
  3. Anonyymi23:17

    Itselläni on ihan samoja kokemuksia, kuin kummallakin edellisellä kirjoittajalla. Löin pitkään laimin ihoni hoitoa tuossa kolmenkympin ja neljänkympin välillä. Aika meni perheeseen ja lapsiin jne. Pari vuotta sitten havahduin, kun iho alkoi olla jo tosi kurjassa kunnossa ja varsinkin poskien ja silmäluomien miliumit häiritsi. Kävin ihonpuhdistuksessa ja ihoani nypittiin tosi kovakouraisesti. Miliumit ei edes lähteneet pois, vaan niihin tuli paikoitellen ihan rupi. Vielä illallakin muutamasta valui verta ja kosmetologi neuvoi tulemaan uuteen hoitoon parin viikon päästä. Olin vielä parinkin viikon päästä kirjava puristelusta ja en uskaltanut mennä uuteen hoitoon.
    Noin vuosi sitten kävin Inkerillä ensimmäistä kertaa ja tulos oli ihan erilainen. Parin hoidon jälkeen iho tuntui hyvältä ja hoidot oli ihanan rentouttavia. Tietysti miliumin puristus hiukan sattui, mutta se kävi nopeasti ja jälkiä ei tullut.
    Valitettavasti rahatilanne ei salli hoitoja, kuin kolmen kuukauden välein. Aloin kuitenkin hoitamaan ihoani Daily Microfoliantilla ja muilla Dermalogican aineilla ja lähes kaikki miliumit ovat poissa. Kuorin myös silmäluomet Daily microfoliantilla, koska kosmetologi niin neuvoi ja minusta se oli hoitoni tehokkain asia. Käytän myös tuota Age Reversal Eye Complexia ja auttaisikohan sekin, koska se sisältää kuorivia aineita. Joka tapauksessa tiedän omasta kokemuksestani, että hoitoaineilla pystyy miliumeihin vaikuttamaan.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi23:55

    Jossain edellisissä postauksissa nousi esiin tämä Skin Renewal Booster ja sehän on kanssa vaikutukseltaan kuoriva. Oma ihoni on rasvainen ja paksuhko ja miliumeja tulee helposti. Mielestäni ne ovat selvästi vähentyneet, kun käytän tätä Skin Renewal Boosteria. Voihan olla, että voiteetkin ovat keventyneet, kun siirryin Active Moistiin. Olisin kanssa sitä mieltä, että hoitotuotteilla voi vaikuttaa miliumien syntyyn.

    VastaaPoista
  5. Kiva, kun kerrotte omista kokemuksistanne miliumien hoidossa. Kuorivilla ja kosteuttavilla aineilla on vaikutusta miliuminen irtoamiseen. Silloin, kun miliumit ovat hyvin pieniä ja ne johtuvat pelkästään kuivuudesta ne voivat hyvinkin lähteä kotihoitoa tehostamalla. Mitään varmaa ei kotihoidolla voi luvata toisilla se voi auttaa hyvinkin, mutta ei kaikilla.
    On kuitenkin hienoa, että jaatte toisille Dermalogican käyttäjille käyttökokemuksia.

    Inkeri

    VastaaPoista
  6. Lupasin kertoa muitakin käyttövinkkejä miliumin poistoon, kuin pelkästään arkinen käyttö. Valitettvasti tänääm en kerennyt, mutta huomenna ehdin sen tekemään. Odottakaa vielä hetken.

    Inkeri

    VastaaPoista
  7. Anonyymi22:58

    Pitääkö vielä kauan odottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kuusi vuotta vanha juttu ja nyt en tarkkaan enää muista mihin nuo miiliumin hoitoon tarkoitetut vinkit kirjoitin. Tarkoituskaan ei ollut, että jatkaisin sillä kirjoituksella tähän kommenttikenttään. Siitä olen aivan vakuuttunut, että tässä blogissa on useita juttuja ja neuvoja miiliumeihin. Kiva, että olet jaksanut lukea näitä vanhempiakin juttuja.

      Inkeri

      Poista